Πρέπει να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε δανείσει στην Ελλάδα επεσήμανε ο (χριστιανοδημοκράτης) αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Yποθέσεων Μ. Βερχάγκεν στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Morgen».
Ο κ. Βερχάγκεν αναφέρει ότι οι προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης δεν πρέπει να εκληφθούν ότι δείχνουν την πόρτα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θέλοντας εμφανώς να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν από χθεσινές δηλώσεις Ολλανδών ιθυνόντων. «Αντίθετα», τονίζει ο Βερχάγκεν, που επισκέφθηκε χθες το Βέλγιο, «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ολλανδική κυβέρνηση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, ακόμα και για λόγους ιδίου συμφέροντος».
«Δεν πρέπει να αφεθούμε να παρασυρθούμε από την δυσφορία που μας προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της», προσθέτει.
Εξάλλου, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της επίσης ολλανδόφωνης «De Standaard» υπό τον τίτλο «Η Ολλανδία δεν είναι εναντίον της Ευρώπης», ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης κάνει τις ακόλουθες αναφορές στην Ελλάδα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:
Ερώτηση: Κύριε υπουργέ, μήπως οι προτάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, έχουν ως στόχο την Ελλάδα;
“Κοιτάξτε, ο σκοπός μας δεν είναι να διώξουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ο σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία, ότι δηλαδή μπαίνει μια τάξη στα δημόσια οικονομικά. Και ταυτόχρονα να φροντίσουμε για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης ώστε να διασφαλίσουμε ότι τελικά τα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται ώστε να αποκτήσουμε εκ νέου σταθερότητα στην ευρωζώνη».
Ερώτηση: Ως εκ τούτου, δεν συμφωνείτε με τις δηλώσεις του συμπατριώτη σας και πρώην μέντορά σας Φ. Μπολκενστάϊν (σ.σ. πρώην Επίτροπος), που συνηγορεί υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
“Με κάθε σεβασμό προς τον Μπολκενστάϊν, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για έναν πρώην πολιτικό, ο οποίος δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στην χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής».