«Η προετοιμασία και τα μέτρα που λαμβάνονται στηρίζονται στην ανάλυση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων, την πρακτική που ακολουθείται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, την εμπειρία μας από το άνοιγμα των σχολείων την Άνοιξη και βέβαια τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Πέτσας προσδιόρισε ως βασική διαφορά σε σχέση με την Άνοιξη την απόφαση για τη χρήση μάσκας. «Και η απόφαση αυτή είναι επιστημονική, όχι πολιτική», τόνισε και συνέχισε: «Με τη σωστή χρήση της στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντός τους».
Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «στη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ». Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα στον Αμερικανό πρόεδρο «ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».
Αναφορικά με την σημερινή άτυπη Συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε αυτή, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ «θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί, κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβατικές της ενέργειες».
Ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό πως τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Διευθέτηση οφειλών, Δεύτερη ευκαιρία». Πρόκειται, όπως είπε, «για μια μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύτηκε και διογκώθηκε κατά την πολυετή οικονομική κρίση στη χώρα. Ένα πρόβλημα που χρόνιζε και είχε σημαντικές επιπτώσεις σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας. Το νομοσχέδιο, υιοθετεί τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, ενσωματώνοντας άμεσα την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019».
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι εθνικά αναπτυξιακό, καθώς αφαιρεί τα βάρη οφειλών από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ απελευθερώνει τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους. Δηλαδή, να δώσουν ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους και τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Έτσι, συνθέτει ένα συνεκτικό και δυναμικό πλαίσιο για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής συνοχής, προστατεύοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον παραγωγικό ιστό της εθνικής μας οικονομίας». Ο συγκεκριμένος νόμος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Ο κ. Πετσας ενημέρωσε επίσης ότι το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 το πρωί.