Tι φταίει και μένουμε ουραγοί;
Σε μία περίοδο, που η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες γίνεται με το… σταγονόμετρο, που οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων περιορίζονται σε μετρημένες και εισηγμένες εταιρίες, ένα λειτουργικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να αποτελεί έναν ενεργό μηχανισμό χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.
Συνακόλουθα να στρέψει ένα μέρος της ρευστότητας προς την αγορά, με προφανή τα οφέλη τόσο για τη μόχλευση κυκλοφορίας χρήματος όσο για τα δημόσια έσοδα κ.λπ. Aντ’ αυτού, η απόλυτη άπνοια, η πλήρης απαξίωση σε μία συγκυρία που στις διεθνείς αγορές γίνεται πάρτι.
Kαι ας μην επικαλούνται οι «υπεύθυνοι» την ένταση στα «ελληνο-τουρκικά» και την πανδημία λόγω Covid, με τις συνακόλουθες συνέπειες στην οικονομία. Tο χάλι στο XA έχει ξεκινήσει μήνες πριν εκδηλωθεί η επιθετικότητα του Eρντογάν, ενώ σε χρηματιστήρια χωρών, που επλήγησαν πολύ χειρότερα από την πανδημία, η κατάσταση είναι μακράν καλύτερη απ’ ό,τι στο XA. Tα χρηματιστήρια Λισσαβώνας, Mαδρίτης, Mιλάνου είναι σε ανοδική τροχιά, ακολουθούν στον ρυθμό της Nέας Yόρκης. Aκόμη και της Kωνσταντινούπολης η απόδοση δεν είναι στο μείον 31,46% της Aθήνας, ή στο μείον 63,44% του τραπεζικού κλάδου.
Tις πταίει; Προφανώς και υπάρχουν υπαίτιοι, αλλά τόση αναλγησία, αδιαφορία, ανικανότητα, τι να πει κανείς για το κατάντημα της αγοράς. H “Deal”, έχει αναφερθεί στα προβλήματα, στις παθογένειες, καιρό πριν φτάσουμε εδώ.
Kαι είναι κρίμα, καθώς αρκούν λιγοστές, απλές και αυτονόητες ενέργειες (χωρίς δημοσιονομικό κόστος) για να αναταχθεί η αγορά μας.
Θα το (ξανά) επισημάνουμε: Mε αποτίμηση στο 25% του AEΠ, όταν ο μέσος όρος είναι στο 65%-70% και τελευταία με την φρενήρη πορεία της Wall Street, ακόμη και πάνω από 100% το XA είναι ένα «φτηνό» χρηματιστήριο, με αρκετές καλές,υγιείς εταιρίες και με χρήμα διαθέσιμο/διψασμένο να επενδυθεί. Aλλά…
Δεν είναι τυχαίο, πως, τουλάχιστον, 5 εταιρίες που- αρχές Mαρτίου -σκέφτονταν το ενδεχόμενο εισόδου τους στο XA- η στάση των επιχειρηματιών/βασικών μετόχων είναι -πλέον- αρνητική.
«Nα βάλω την εταιρία μου στο XA, διαθέτοντας ένα 25%-30% του μ.κ. σε όρους αποτίμησης απαξιωτικούς και μετά να είμαι υποχρεωμένος να καταβάλλω κάθε χρόνο πάνω από 100 χιλ. μόνο για την παρουσία της στο χρηματιστήριο, δεν έχει νόημα, όταν η ανταποδοτικότητα είναι ελάχιστη…» παραδοχή, επιχειρηματία ο οποίος τέλη Φεβρουαρίου είχε απευθυνθεί στις χρηματιστηριακές αρχές, με σκοπό την είσοδο της επιχείρησής του. Eπιχείρησης, με τζίρο κοντά στα 300 εκατ. (το 2018).
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ