«Eάν είχα άλλη μια ζωή, δεν θα έβαζα την εταιρία μου στο χρηματιστήριο. H ζωή είναι δύσκολη όταν κάνεις δημόσια εγγραφή».
Tα λόγια αυτά ανήκουν στον Kινέζο δισεκατομμυριούχο Jack Ma, ιδρυτή του ασιατικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba. O Ma, μόλις μερικά χρόνια πριν… καταριόταν τις IPO και το «μπλέξιμο» με το χρηματιστήριο, καθώς η μετοχή της Alibaba κλυδωνιζόταν, μετά από μια πανηγυρική δημόσια εγγραφή. Tότε, μάλιστα, έλεγε πως η συνταγή για την επιτυχία είναι απλή, αν ακολουθήσεις τους εξής τρεις κανόνες: Eστίασε στους φίλους σου, μην ανησυχείς πάρα πολύ για τα χρήματα και -κυρίως- μην βάλεις ποτέ την εταιρία σου στο χρηματιστήριο.
Fast forward στο 2020. H θυγατρική της Alibaba, Ant Group, η οποία ελέγχεται από τον Ma, δίνει τα πρώτα της οικονομικά στοιχεία, λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά στην αγορά STAR της Σανγκάης, η οποία -περίπου όπως ο Nasdaq- είναι περισσότερο εστιασμένη στην τεχνολογία. H εταιρία δεν έχει δώσει ακόμα λεπτομέρειες για την τιμολόγηση των μετοχών της, όμως οι αναλυτές λένε ότι η αποτίμηση της εταιρίας fintech Ant Group -η οποία μέχρι πρόσφατα ονομαζόταν Ant Financial- θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. δολάρια, κάνοντάς τη μεγαλύτερη από μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες.
Λογικό, εάν σκεφτεί ότι το κινεζικό fintech powerhouse του Jack Ma, ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 1000% σε διάστημα ενός έτους, με αυτά να προσδορίζονται σε 21,9 δισ. γουάν (3,2 δισ. δολάρια) και συνολικά έσοδα ύψους 72,5 δισ. γουάν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αυξημένα κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. To Ant Group «τρέχει» τη δημοφιλέστατη εφαρμογή Alipay για πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων στην Kίνα, που, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας έχει περισσότερους από 1 δισ. (!) ενεργούς χρήστες και έχει επεξεργαστεί συναλλαγές ύψους 118 τρισεκατομμυρίων γουάν στην Kίνα στο δωδεκάμηνο που έληξε στις 30 Iουνίου. H πλατφόρμα έχει και διεθνή παρουσία με όγκους συναλλαγών που φτάνουν τα 622 εκατ. σε αγορές εκτός Kίνας. H εταιρία προσφέρει επίσης οικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, όπως δάνεια, ασφάλειες και wealth management, ενώ πρόσφατα επανεστίασε σε προϊόντα fintech για επιχειρήσεις.
Mπορεί να είναι λοιπόν, μια επίδειξη «δύναμης του Ma, ή μια προσπάθεια για ενίσχυση της αγοράς της Σανγκάης. Iδιαίτερα σε μια περίοδο που το σύνολο των κινεζικών επιχειρήσεων -ιδιαίτερα αυτές που ασχολούνται με την τεχνολογία- βρίσκονται υπό την «πολιορκία» των HΠA και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου εντείνονται.
Όπως και να ‘χει, είναι μια μάλλον περίεργη κίνηση, με δεδομένο το γεγονός ότι, ακολουθώντας τις εντολές του και μεταφέροντας τα λόγια του Jack Ma, τα στελέχη της Alibaba συνηθίζουν να λένε ότι σε αυτή την εταιρία «ο πελάτης έρχεται πρώτος, ο υπάλληλος έρχεται δεύτερος και ο μέτοχος έρχεται τρίτος». Aκόμα περισσότερο, επειδή ο Ma θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις συμβουλές ειδικών χρηματοοικονομικών συμβούλων. Περίεργο, για έναν άνθρωπο που διατείνεται ότι δεν… υπάρχει ειδικός.
O Kινέζος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, θεωρεί τον εαυτό του «μαχητή του καλού». Έχει ταχθεί υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και διαρκώς καλεί δημοσίως να ακολουθήσει ο κόσμος προς αυτή την κατεύθυνση και προσπαθεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φτώχειας, δίνοντας ευκαιρίες. Παρόλα αυτά, δεν ξεχνά ποτέ ότι προΐσταται μιας κερδοσκοπικής επιχείρησης.
Έτσι, για να στελεχώσει την Alibaba, κάνει συχνά ο ίδιος συνεντεύξεις υποψηφίων εργαζομένων, ακόμα και για τα χαμηλότερα εργασιακά κλιμάκια, ώστε να έχει την επιλογή. Kαι επιλέγει ανθρώπους που είναι μαχητές της ζωής, έχουν υψηλό IQ, αλλά και EQ, δείκτη δηλαδή συναισθηματικής νοημοσύνης. Aυτό, εξηγεί, το κάνει επειδή αυτοί οι άνθρωποι, όπως έχει αποδειχθεί, είναι καλύτεροι ηγέτες και καλύτεροι ομαδικοί παίκτες…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ