Από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρέθηκαν για επιτόπια αυτοψία στα σημεία όπου ενδιαφέρονται να επενδύσουν, ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη των στελεχών της γερμανικής ενεργειακής εταιρείας RWE στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της υπογραφείσας, τον Μάρτιο, συμφωνίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Μάλιστα, την Τετάρτη, η γερμανική πλευρά είχε επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (υπουργός Α. Γεωργιάδης, αν. υπουργός Ν. Παπαθανάσης, υφυπουρός Γ. Τσακίρης) παρουσία και της γενικής γραμματέως του υπουργείου ενέργειας Αλ. Σδούκου, όπου τέθηκαν επί τάπητος θέματα που σχετίζονται με τους χρόνους αδειοδότησης, ενώ έγινε ενημέρωση και για τα χρηματοδοτικά κίνητρα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Ουσιαστικά, στόχος της επίσκεψης των Γερμανών της RWE ήταν το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογραφή και συγκεκριμένα να τεθούν οι βάσεις υλοποίησης της συνεργασίας σε τρεις άξονες: πρώτον να εξεταστούν επιτόπου τα πεδία αλλά και τα έργα που θα προχωρήσουν, δεύτερον να εξεταστούν οι δυνατότητες για χρηματοδότηση των έργων και τρίτον να μπει το πλαίσιο και να καταρτιστούν οι ομάδες εργασίας ώστε το MoU να εξελιχθεί σε συγκεκριμένη επιχειρηματική συμφωνία.
Το ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για επενδύσεις στη χώρα μας είναι ισχυρό, κάτι το οποίο έγινε εμφανές και από τον CEO της εταιρείας, Rolf Martin Schmitz, κατά την υπογραφή της συμφωνίας, οποίος είχε αναφέρει «Ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ επιδιώκουμε να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ο ξεκάθαρος στόχος της RWE. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τέτοια έργα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εξετάσουμε από κοινού με τη ΔΕΗ τις πιθανότητες να επωφεληθούμε αμοιβαία».
Σημειώνεται ότι τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και η ανάπτυξη των έργων να γίνει σύμφωνα με τις εταιρικές πρακτικές του κάθε μέρους με βάση τη βέλτιστη δομή συνεργασίας και το καταλληλότερο επιχειρηματικό μοντέλο. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη στοχεύουν στην ανάπτυξη από κοινού έργων στην Ελλάδα, επιδίωξη η οποία ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους της ΔΕΗ για σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.