Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα καθορίσουν και το χρόνο υλοποίησης των φοροελαφρύνσεων
Παράθυρο για διατήρηση της μείωσης έως και 100% της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και για το 2021 αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ένα προσωρινό μέτρο και θα αξιολογηθεί εάν θα ισχύσει και το επόμενο έτος. Σημειώνεται ότι φέτος πάνω από 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους δικαιούνται μειωμένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2021 από 30% έως και 100%.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα καθορίσουν και το χρόνο υλοποίησης των φοροελαφρύνσεων. «Όλα εξαρτώνται από την ένταση και την έκταση της υγειονομικής κρίσης», υπογραμμίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφορικά με το χρόνο ενεργοποίησης ελαφρύνσεων με μόνιμο χαρακτήρα. Το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου που εφαρμόστηκε φέτος είναι ανάλογο με τη βουτιά που σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ειδικότερα η προκαταβολή φόρου μειώνεται:
– 30% για μείωση τζίρου 5-15%
– 50% για μείωση τζίρου 15,1-25%,
– 70% για μείωση τζίρου 25,1-35%
– 100% για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%,
Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου έχουν:
– Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019.
– Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Πάντως στο οικονομικό επιτελείο αυτές τις ημέρες προσπαθούν να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις για τη ζημιά της πανδημίας, καθώς και να σχεδιάσουν τα βήματα για το 2021. Κοινή είναι, πλέον, η πεποίθηση ότι αν η υγειονομική κρίση παραταθεί μέσα στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, τα περιθώρια για μόνιμου χαρακτήρα ελαφρύνσεις θα περιοριστούν. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα σενάρια για παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα, όπως η μείωση των συντελεστών προκαταβολής φόρου. Σημειώνεται ότι η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% έγινε στη διάρκεια του τελευταίου Μνημονίου και προκαλούσε αντιδράσεις πριν καν ξεσπάσει η πανδημία.
Το μόνο σίγουρο είναι μια τέτοια παρέμβαση προσωρινού χαρακτήρα μπορεί να έχει μόνο πυροσβεστικό χαρακτήρα, καθώς ο φορολογικός ανταγωνισμός είναι σκληρός και ο αγώνας επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις θα είναι αδυσώπητος. Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, στο οικονομικό επιτελείο ξεκινάνε το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς έχοντας ως δεδομένη την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κι αναζητούν τα περιθώρια για το κάτι παραπάνω.