Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Επείγουσες διαδικασίες για αποζημίωση τεστ για τον κορωνοϊό που έχουν διενεργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και προμήθειας αντιδραστηρίων για τις εξετάσεις που διενεργούνται σε δημόσια εργαστήρια, περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Το νομοσχέδιο, που παρατίθεται πιο κάτω, αφορά την κύρωση της από 10 Αυγούστου 2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.
Στο άρθρο 8, περιγράφεται η διαδικασία απασχόλησης ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών στο ΕΣΥ.
Στα άρθρα 9 έως 11, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για θέματα που σχετίζονται με τα τεστ κορωνοϊού.
Προβλέπεται ότι δαπάνες νοσοκομείων που προκλήθηκαν από την εξέταση δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς διενέργειας εξετάσεων δημοσίου ή και ιδιωτικού δικαίου κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου έως και τη δημοσίευση της παρούσας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προμηθειών του Δημοσίου, είναι νόμιμες, εκκαθαρίζονται και πληρώνονται στους δικαιούχους φορείς σε βάρος του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, με μοναδικό παραστατικό είναι το εκδοθέν τιμολόγιο.
Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Οκτωβρίου 2020 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, διαδικασίες έκτακτης προμήθειας κάθε αναγκαίου υγειονομικού υλικού, πάσης φύσεως φαρμάκων, κάθε ενδεδειγμένου μέσου ατομικής ή συλλογικής προστασίας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, εξοπλισμού και αντιδραστηρίων για την καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού μπορούν να διενεργούνται και από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.Πε.) της Χώρας ως Κεντρικές Αρχές Αγορών, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων.
Για το χρονικό διάστημα έως την 31η Οκτωβρίου 2020 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, προς τον σκοπό της άμεσης κάλυψης των αναγκών σε τεστ/ιατροτεχνολογικά προϊόντα από την εξέταση δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού, συμβατών με μηχανήματα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων που αποτέλεσαν αντικείμενο δωρεάς προς το ελληνικό Δημόσιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, μπορούν να διενεργούνται διαδικασίες έκτακτης προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων και αντιδραστηρίων (τεστ) για τη διάγνωση της νόσησης από κορωνοϊό.
Οι διαδικασίες προμήθειας μπορούν να διενεργούνται κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας Α.Ε (ΙΦΕΤ) ή και από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της Χώρας. Η σύμβαση συνάπτεται με μοναδικά κριτήρια τη χαμηλότερη προσφορά και την επίτευξη αγοράς ικανών ποσοτήτων για την αντιμετώπιση των έκτακτων υγειονομικών αναγκών.
Το Clawback
Στο άρθρο 34 του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται διάταξη για τα ποσοστά υποχρεωτικής επιστροφής (clawback), με τα οποία παρέχονται κίνητρα σε γενόσημα και “off patent” φάρμακα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που διαθέτουν καινοτόμα σκευάσματα στην αγορά.
ΠΗΓΗ: WWW.IATRONET.GR