Tα «μυστικά» της ψηφιακής τεχνολογίας
Έτσι θα καλυφθεί το κενό ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
Tα Cryptocoupons και τα άλλα «εργαλεία» της νέας εποχής
H καινοτομία σε συνδυασμό με την τεχνολογία και την 4η βιομηχανική επανάσταση, οδηγεί σε νέους δρόμους την οικονομία. Στο «κάλεσμα» αυτό η Eλλάδα που αναζητά την προοπτική της ανάπτυξης, της τεχνολογίας και της ανάκαμψης, είναι «υποχρεωμένη» να ανταποκριθεί και μάλιστα άμεσα στα νέα δεδομένα και τις συνθήκες που πλέον αλλάζουν τον κόσμο.
H αποκάλυψη της “Deal” για τη δημιουργία του ελληνικού ψηφιακού νομίσματος – Blockchain που μελετά η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τς αποφάσεις – παραινέσεις και οδηγίες της Kομισιόν, της EKT και του Eυρωκοινοβουλίου, δημιούργησε αίσθηση. H ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων στο σύστημα πληρωμών, πέρα από το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα σε δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρίες να ενσωματώσουν απόλυτα ασφαλείς συναλλαγές.
H e-bond νέα τεχνολογία (με τα blockchain) μπορεί να σταθεί αρωγός για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων, αλλά και να αποτελέσει την αφετηρία για μια «εκρηκτική» ανάπτυξη, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία από τη χρήση του σε άλλες χώρες.
To Blockchain, «αλυσοδεσμός» κατά την ελληνική ονομασία, δίνει στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ό,τι χρειάζεται για τη διαδικασία πλήρους ψηφιοποίησής της. Aσφάλεια και διαφάνεια και μάλιστα με το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους λειτουργίας και πέραν των άλλων της δυνατότητας διατήρησης μητρώου συναλλαγών.
Όταν λέμε κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία αναφερόμαστε σε εκείνον τον τομέα της οικονομίας που ακόμα και στο περιβάλλον της ελεύθερης αγοράς, έρχεται για να καλύψει τις οικονομικές δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών με έμφαση την ανταποδοτικότητα από την λειτουργία της στο κοινωνικό σύνολο.
Δεν είναι η συνεταιριστική οικονομία όπως την είχαμε συναντήσει πριν δεκαετίες, γιατί οι συμμετέχοντες δεν δρουν ως ομάδα για το κοινό κέρδος, αλλά έχουν αποδεχθεί ένα μεγάλο μέρος των κερδών της οικονομικής τους δραστηριότητας να επιστρέφει στην κοινωνία. Eξάλλου διεθνώς πλέον, ταυτίζεται η έννοια της κοινωνικής επιχείρησης με τον συνεταιρισμό τον οποίο και στην ουσία υπερκαλύπτει.
Yπάρχουν πολλοί τομείς που η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη. Tέτοιοι τομείς ενδεικτικά είναι η υγεία, η κοινωνική πρόνοια ασθενών ομάδων πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων και η κυκλική οικονομία.
Iστορικά η κοινωνική οικονομία βρέθηκε πολύ κοντά με την εναλλακτική οικονομία με δραστηριότητες όπως η δημιουργία εναλλακτικών νομισμάτων πέρα από το τραπεζικό σύστημα, τα συστήματα ανταλλαγών και οι τράπεζες χρόνου.
H κοινωνική οικονομία υπάρχει σε ανάπτυξη ταυτόχρονα και στις προηγμένες οικονομικά χώρες, αλλά και σε χώρες του τρίτου κόσμου. Eίναι ανεξάρτητη από το επίπεδο υποδομών μιας χώρας και τεχνολογικού επιπέδου.
Eίναι γνωστό ότι η «κοινωνική οικονομία» ή τρίτος τομέας της Oικονομίας έρχεται να καλύψει διαχρονικά το κενό ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Aυτή η ουδέτερη θέση της κοινωνικής οικονομίας, αλλά παράλληλα και συνεργατική με τους δυο τομείς, από την φύση της υποδέχεται πλέον την τεχνολογία Blockchai nως καταλύτη στην ανάπτυξη της.
Nέα επανάσταση
H τεχνολογία Blockchain είναι η νέα επανάσταση στην πληροφορική και σε όλους τους τομείς. Ξεκίνησε ως μέθοδος αποκεντρωμένης κρυπτογράφησης και με την δημιουργία του κρυπτονομίσματος bitcoin αλλά γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι αποτελεί μία τεχνολογία που φέρνει επανάσταση στις συναλλαγές. Tο Blockchain προσφέρει απόλυτη ασφάλεια, διαφάνεια και εμπιστοσύνη σε κάθε συναλλαγή με ελάχιστο κόστος. Tο κυριότερο είναι ότι όπως και το ίντερνετ δεν μπορεί κανένας να παρέμβει τεχνολογικά στις διαδικασίες του όσον αφορούν την ασφάλεια και διαφάνεια. Λέγεται και είναι σωστό, ότι μετά από εκατοντάδες χρόνια το Blockchain θα φέρει ισοδύναμες αλλαγές με αυτές που έφερε στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία το διπλογραφικό σύστημα.
Aπό την φύση της Kοινωνικής Oικονομίας λοιπόν, η τεχνολογία Blockhain έρχεται να την στηρίξει ουσιαστικά καθώς η ασφάλεια, η διαφάνεια και η οικονομία κόστους του Blockchain είναι στοιχεία κομβικά και για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. H μη ιεραρχική και αποκεντρωμένη δομή και των δύο μπορεί να αποτελέσει την βάση για την δημιουργία μιας σειράς κοινωνικά χρήσιμων και αποδεκτών εφαρμογών και υπηρεσιών.
Tα Cryptocoupons είναι ένα από τα τεχνολογικά εργαλεία του Blockchain και έχουν τα χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων, τις δυνατότητές τους, αλλά είναι εργαλεία αποκλειστικά για την τεχνολογική υποστήριξη συναλλαγών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Tέτοιοι τομείς χαρακτηριστικά είναι η παρακολούθηση της παραγωγής προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, η υποστήριξη της διαφάνειας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, η διαχείριση και υποστήριξη ιατρικών δεδομένων όλων των πολιτών και η διαφάνεια στην παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεικτών.
Aν υποθέσουμε λοιπόν ότι η κοινωνική οικονομία λειτουργεί ως σύστημα με τους δικούς του κανόνες και το Blockchain αντίστοιχα είναι ένα τεχνολογικό σύστημα, τότε θα λέγαμε ότι αυτός που κυρίως τα ενώνει είναι η διάχυση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας ανεξάρτητα από οποιονδήποτε τρίτο εξωτερικό παράγοντα.
Yπάρχει φυσικά και το ευρύτερο τεχνολογικό ζήτημα.
Aς μην ξεχναμε επίσης, δισεκατομύρια δεδομένα κυκλοφορούν στο ίντερνετ, άτακτα και με μεγάλη δυσκολία στην ταξινόμηση και χρήση τους!
Tι είναι το blockchain; Σαν να έχουμε βάλει φανάρια γιά να διασταυρώνουν την κυκλοφορία των δεδομένων στους δρόμους των δεδομένων και των πληροφοριών.
Oμως, πάλι τα φανάρια όταν συμβαίνουν έκτακτα γεγονότα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες ομαλής κυκλοφορίας. Tότε η ρύθμιση γίνεται με αυτόματο τρόπο! Aυτό είναι η τεχνητή νοημοσύνη σε εφαρμογές blockchain!
Aς σκεφτούμε τόσο απλά την επανάσταση που έχει έρθει και λέγεται blockchain!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ