Η εβδομάδα δεν ξεκίνησε θετικά για το πετρέλαιο το οποίο δέχεται πιέσεις, εν μέσω αβεβαιότητας αναφορικά με τη ζήτηση της Κίνας του μεγαλύτερου εισαγωγέα του ορυκτού καυσίμου στον κόσμο.
Περί τις 15:07 ώρα Ελλάδος τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 1,55% στα 42 δολάρια το βαρέλι, έχοντας πέσει νωρίτερα έως τα 41,51 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιουλίου, ενώ η αμερικανική ποικιλία West Texas διαπραγματεύεται στα 39,19 δολάρια το βαρέλι μετά από απώλειες 1,46%, με το χαμηλό ημέρας να σημειώνεται στα 38,55 δολάρια, επίπεδο που τελευταία φορά καταγράφηκε στις 10 Ιουλίου.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Αύγουστο σημείωσαν αύξηση 13% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς οι παραγγελίες που είχαν καθυστερήσει εξαιτίας της συμφόρησης στα κινεζικά λιμάνια, εκκαθαρίστηκαν τελικά από τα τελωνεία τον περασμένο μήνα.
Από τον Μάιο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εισάγει όγκους ρεκόρ, με τους εισαγωγείς να θέλουν να εκμεταλλευθούν τις φθηνές τιμές, ωστόσο οι όγκοι αυτοί έχουν επιφέρει συμφόρηση στις δεξαμενές αποθήκευσης όπως και στα μεγάλα κινεζικά λιμάνια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα 20 πλοία αναμένουν να αδειάσουν το φορτίο τους στο λιμάνι Κινγκντάο και 18 στο λιμάνι Ριζάο.
Η μεγάλη αυτή προσφορά έχει εξεγείρει ερωτηματικά αναφορικά με τη ζήτηση στην μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου στον κόσμο, εφόσον όπως αναφέρουν οι αναλυτές αυτή έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της.
Πριν από λίγο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διά στόματος του Κεϊσούκι Σανταμόρι, επικεφαλής για τις αγορές ενέργειας προειδοποίησε για επιβράδυνση της ζήτησης τους επόμενους μήνες, εν μέσω της 2ης έξαρσης του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας ότι η κατανάλωση της Κίνας είναι ο παράγοντας που επισκιάζει την αγορά παγκοσμίως.
Το πετρέλαιο δέχεται επίσης πιέσεις κι ενόσω οι αμερικανικές εταιρείες την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν περισσότερες εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου για 2η φορά τις τελευταίες 3 εβδομάδες, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της Baker Hughes.