Η έγκριση χθες το βράδυ του νομοσχεδίου του Μπόρις Τζόνσον που αναθεωρεί εν μέρει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο σκόρπισε ανησυχία στους κόλπους της ΕΕ.
«Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αντιπροσωπεύει αυτό το νομοσχέδιο», αντέδρασε ευρωπαϊκή πηγή, η οποία ζητάει να διαγραφούν όλα τα τμήματα του κειμένου που κρίνονται παράνομα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε να αντιδράσει, όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, που δεν μίλησε ούτε αυτός, πρόκειται να εξετάσει την κατάσταση αύριο, Τετάρτη, μαζί με τα κράτη μέλη.
«Είναι απίστευτο να βλέπει κανείς πού πηγαίνει μία από τις πιο παλιές δημοκρατίες του κόσμου. Το Συντηρητικό Κόμμα έχει γίνει ένα λαϊκιστικό κόμμα», αντέδρασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μπερντ Λάνγκε (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, αριστερά), μέλος της ομάδας συντονισμού για το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο παίζει τη διεθνή φήμη του», υπογράμμισε ο λουξεμβουργιανός Κριστόφ Χάνσεν (ΕΛΚ, δεξιά) μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μπορεί κανείς να υπογράψει και να ψηφίσει μια συμφωνία για να προσπαθήσει να την σπάσει μόλις λίγους μήνες αργότερα», πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο καθ’ ομολογίαν της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, πέρασε χθες, Δευτέρα, ένα πρώτο εμπόδιο στο βρετανικό κοινοβούλιο παρότι ένα μέρος του συντηρητικού στρατοπέδου στασίασε, καθώς εγκρίθηκε με 340 ψήφους έναντι 263.
Η συνέχεια της πορείας στο κοινοβούλιο αυτού του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, που αντιφάσκει με ορισμένα τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ που υπογράφηκε πριν από λιγότερο από έναν χρόνο από τον βρετανό πρωθυπουργό, προαναγγέλλεται ωστόσο περισσότερο αβέβαιη.
Το κείμενο αμφισβητεί τελωνειακές διατάξεις για τη Βόρεια Ιρλανδία που έχουν στόχο κυρίως να αποφευχθεί η επαναφορά ενός φυσικού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και τη βρετανική επαρχία.
Οι Ευρωπαίοι έχουν δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, διαφορετικά θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Σε επιστολή που έστειλε στον βρετανό υπουργό Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, για την οποία ενημερώθηκε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επαναλαμβάνει αυτό το τελεσίγραφο.
«Ζητούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει επειγόντως αυτά τα μέτρα του νομοσχεδίου. Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του μήνα ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», επιμένει.
Στο πλαίσιο αυτό, Ευρωπαίοι και Βρετανοί εξακολουθούν να επιχειρούν να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση τους. Όμως οι τελευταίες συζητήσεις δεν επέτρεψαν καμιά μείζονα πρόοδο.
Τα δύο μέρη έχουν δηλώσει πως μια συμφωνία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο για να αποφευχθεί ένα «no deal» που θα μεταφραζόταν με την επιβολή τελωνειακών δασμών ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ευρωπαϊκό μπλοκ και θα υπήρχε κίνδυνος να επιδεινώσει την κρίση που έχει προκληθεί από τον κορωνοϊό.