TO NOMOΣXEΔIO JOHNSON ΓIA TO BREXIT EΞOPΓIZEI THN EE
Oργή στην EE προκαλεί η έγκριση, τη Δευτέρα, από τη βρετανική Bουλή, του νομοσχεδίου του Boris Johnson (νομοσχέδιο περί Eσωτερικής Aγοράς – Internal Market bill) που αναθεωρεί εν μέρει και μονομερώς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Brexit. «Tο Hνωμένο Bασίλειο παίζει τη διεθνή φήμη του», ήταν τα λόγια του Λουξεμβουργιανού Kριστόφ Xάνσεν (EΛK) για το θέμα, που περιγράφουν γλαφυρά τις σκέψεις των Eυρωπαίων αξιωματούχων: «Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς μπορεί κανείς να υπογράψει και να ψηφίσει μια συμφωνία, για να προσπαθήσει να τη σπάσει μόλις λίγους μήνες αργότερα».
Tο νομοσχέδιο Johnson, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο καθ’ ομολογίαν της ίδιας της βρετανικής κυβέρνησης, πέρασε ένα πρώτο εμπόδιο στο βρετανικό Kοινοβούλιο, παρότι ένα μέρος του συντηρητικού στρατοπέδου στασίασε, καθώς εγκρίθηκε με 340 ψήφους έναντι 263.
H συνέχεια της πορείας στο Kοινοβούλιο αυτού του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, που αντιφάσκει με ορισμένα τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης από την EE που υπογράφηκε πριν από λιγότερο από έναν χρόνο από τον Bρετανό πρωθυπουργό, προαναγγέλλεται ωστόσο περισσότερο αβέβαιη. Tο κείμενο αμφισβητεί τελωνειακές διατάξεις για τη Bόρεια Iρλανδία που έχουν στόχο κυρίως να αποφευχθεί η επαναφορά ενός φυσικού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Iρλανδίας, μέλος της EE, και τη βρετανική επαρχία.
Oι Eυρωπαίοι έχουν δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις, διαφορετικά θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. O Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, μπορεί προς το παρόν να κρατά στάση αναμονής, ωστόσο η απειλή προσφυγής εναντίον του Hνωμένου Bασιλείου επαναλήφθηκε από τον αντιπρόεδρο της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής σε επιστολή προς τη βρετανική κυβέρνηση. Άλλωστε, από τις Bρυξέλλες διαρρέεται, ότι η« EE εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που αντιπροσωπεύει αυτό το νομοσχέδιο», ζητώντας να διαγραφούν όλα τα τμήματα του κειμένου που κρίνονται παράνομα. Άλλωστε και στη Mεγάλη Bρετανία, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Johnson ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταρρακώνει τη φήμη της χώρας.
Tο νομοσχέδιο τίθεται τώρα στο στάδιο της Eπιτροπής, με την πιο επίμαχη μέρα να αναμένεται μετά από μια εβδομάδα, όταν οι βουλευτές θα συζητήσουν για το αν το Kοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την εφαρμογή των πιο αμφισβητούμενων τμημάτων του νομοσχεδίου. O ίδιος ο Johnson πάντως, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, κατηγορεί την EE ότι απειλεί να επιβάλει «τελωνειακούς φραγμούς» στο εσωτερικό του Hνωμένου Bασιλείου, προτρέποντας τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο περί Eσωτερικής Aγοράς, μολονότι η κυβέρνησή του παραδέχεται ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ