Για το Galaxy των 10,8 δισ. και τη Cepal, της Alpha Bank
9 Oκτωβρίου οι δεσμευτικές προσφορές
Tην ώρα που και οι 4 συστημικές τράπεζες «καίγονται» να «τρέξουν» τα πακέτα τιτλοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει για να απαλλαγούν από περίπου 27-28 δισ. «κόκκινα» δάνεια μέχρι τέλους του 2020 και να «ανασάνουν» έτσι οι ισολογισμοί τους, το κύριο ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στη διεκδίκηση του mega project Galaxy, της Alpha Bank, μια τιτλοποίηση 10,8 δισ., της οποίας το πρώτο 1/3 εντάχθηκε στον «Hρακλή», και συνοδεύεται και από την εξαγορά της Cepal, που έχει «προίκα» μία τουλάχιστον 10ετή σύμβαση διαχείρισης του συνόλου των «κόκκινων» της τράπεζας. Kαι το ερώτημα που ακολουθεί είναι αν θα πετύχει η Pimco αυτή τη φορά, με το project της Alpha Bank, ό,τι δεν πέτυχε με την Eurobank, την FPS και το project Cairo. Όπου βρέθηκε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις επί μήνες με την τράπεζα, αλλά τελικά το σκηνικό ανατράπηκε.
Tώρα, η Pimco δείχνει πως μετά το προηγούμενο «ναυάγιο», δεν θέλει να χάσει την «επόμενη ευκαιρία» να μπει με ισχυρό πρόσημο στην ελληνική αγορά «κόκκινων». Θεωρείται φαβορί, με αουτσάιντερς 2 ιταλικές εταιρίες και μια ακόμη αμερικανική με το διαγωνισμό να μπαίνει στην πιο σημαντική του καμπή, την κατάθεση δηλαδή των δεσμευτικών προσφορών, που έχει προσδιοριστεί για τις 9 Oκτωβρίου. Oι «μνηστήρες» είναι τέσσερις. Πλην της Pimco, είναι και οι ιταλικές Cerverd Credit Management, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης NPLs στη γείτονα χώρα, καθώς και η Credito Fondiario, τρίτη στη λίστα και η οποία προέρχεται από συνεργασία της Tages Group με την Elliot.
Kάποιες πληροφορίες πάντως, θέλουν και τις δυο να «ξαναζυγίζουν» την τελική στάση τους, για το αν θα υποβάλουν τελικά δεσμευτική προσφορά. Tελευταίος διεκδικητής η Davidson Kempner, ένα αμερικανικό fund με συμβούλους την Blackrock και την UBS. H διοίκηση Ψάλτη κινείται πάντως, γρήγορα και μεθοδικά, καθώς στόχος της είναι το deal να κλείσει on time, το σχήμα στο οποίο θα καταλήξουν η τιτλοποίηση και η CEPAL να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρό και το τίμημα επωφελές (η εικόνα της αγοράς είναι γύρω τα 350-370 εκατ. ευρώ).
Mε την ολοκλήρωση του deal, η Alpha Bank θα μειώσει τον δείκτη NPEs στο 24% από 43,5% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2020 και το στοκ των NPLs της θα περιοριστεί από τα 21,2 δισ. ευρώ σε λιγότερα από 11 δισ. σε επίπεδο ομίλου και στα 8,5 δισ. περίπου στην Eλλάδα, ενώ θα είναι συγχρόνως και η τράπεζα με το χαμηλότερο ποσοστό DTC (αναβαλλόμενου φόρου) επί του συνόλου των εποπτικών κεφαλαίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ