15ο annual greek road show 2020
Tα πρώτα ραντεβού, η αισιοδοξία και οι παράμετροι που μπαίνουν στο τραπέζι
Στο «Φόντο» για την προσέλκυση κεφαλαίων από το portfolio των 500 δισ.
Παρά το «πάγωμα» που έχει επιφέρει η πανδημία στις κινήσεις των επενδυτών μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το μέχρι τώρα «αποτύπωμα» που δημιουργεί το 15ο Annual Greek RoadShow της EXAE.
34 εισηγμένες με διαδοχικά ραντεβού στα οποία πρωταγωνιστούν κυρίως μεγάλες και γνωστές ελληνικές εισηγμένες εταιρίες «διεκδικούν» ένα μέρος από την τεράστια δεξαμενή των 500 δισ. ευρώ που έχουν στο portofolio τους τα mega funds και οι διαχειριστές που δίνουν το «παρών».
Tο forum που πραγματοποιείται διαδικτυακά ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα και η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι από τις κατ’ ιδίαν «συναντήσεις» που ήδη πραγματοποιήθηκαν και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα προκύψει καλύτερο αποτέλεσμα από το περσινό forum, που το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο ακόμα των 600 «επαφών» που έγιναν δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που υπήρχαν.
Θετικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των εταιριών που συμμετέχουν στο forum, οι εισηγμένες, είναι ανθεκτικές απέναντι στην κρίση σε μια συγκυρία μάλιστα που το ελληνικό χρηματιστήριο αποτιμάται μόλις στο 25% του AEΠ και έχει πληγεί από την κρίση.
Τι συζητείται
H “Deal” μιλώντας με επιτελικά στελέχη των εταιριών που συμμετέχουν «στέκεται» στην άποψη που επικρατεί από την πλευρά τους ότι οι επαφές που πραγματοποιούνται είναι σε θετικό κλίμα και ότι θα υπάρχουν οφέλη και προσελκύσεις νέων επενδυτικών κεφαλαίων.
Mε συγκρατημένη αισιοδοξία (με βάση τις επαφές της πρώτης ημέρας) οι επικεφαλής και οι εκπρόσωποι επενδυτικών σχέσεων των ελληνικών εταιριών προβάλλουν τόσο την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος (συγκριτικά πάντα), την ανθεκτικότητα των εταιριών τους, αλλά και τις δυνατότητες που διανοίγονται.
Eίναι σημαντικό το γεγονός ότι το roadshow πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου οι εισηγμένες έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου και «δικαιούνται» να «στέκονται» στο 3μηνο test-αντοχής απένταντι στις συνέπειες του Covid-19, τεκμηριώνοντας παράλληλα τις προβλέψεις τους για το 4ο 3μηνο και το σύνολο χρήσης του 2020.
Στις συζητήσεις που συνεχίζονται στο «τραπέζι» μπαίνει και η παράμετρος των ελληνοτουρκικών κατ’ αρχήν ως «αγκάθι» αλλά οι εκτιμήσεις και το κλίμα δείχνουν ότι οι ανησυχίες δεν είναι μεγάλες. Δεν καθίστανται δηλαδή επί της ουσίας ανασχετικος παράγοντας για τις επενδυτικές κινήσεις των ξένων.
Στον αντίποδα στον «κάδο» των απολύτως θετικών μπαίνει η έκδοση του 10ετούς ομολόγου που διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό στο 1,064% και των «καλαθιών» GREK/ETF & Lyxor που ήταν σε διαπραγμάτευση σε καλές τιμές.
Oι αποκρατικοποιήσεις δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των funds και από τα μέχρι τώρα «δεδομένα» δεν γίνονται συζητήσεις για το ύψος της ύφεσης, αλλά και το χρόνο λειτουργίας του Asset Management Company της TτE, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Yπεράνω όλων εκείνα στα οποία στέκονται τα funds για κάθε εταιρία ξεχωριστά είναι τα οικονομικά τους στοιχεία, τα σχέδια, οι στόχοι και οι προοπτικές που θέτουν σε προτεραιότητα οι διοικήσεις τους.
Οι επαφές των εταιριών
Στις επαφές των επιτελικών στελεχών της Mytilineos τα funds «στέκονται» σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν στην είσοδο του ομίλου στις AΠE, στην κατασκευαστική αγορά την ανθεκτικότητα και την κερδοφορία της ετήσιας αλλά και τη θετική απόδοση 6,10% στην εβδομάδα και 12,19% στο μήνα της μετοχής. Ήδη οι επενδυτικές θέσεις που έχουν «χτίσει» τα hyper funds όπως η Black Rock Advisors, Global Advisors, Vanguard αλλά και τα Dimensional, Citibank China, Putman Inv., State Street, Eaton, Vance κ.α., είναι κερδοφόρες.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρίας προστίθεται η πρόβλεψη για θεαματική αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών τα επόμενα χρόνια, η δεσπόζουσα θέση στην αγορά, αλλά και η πρόσφατη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της προς άλλους τομείς.
H πιεστική κατάσταση, που διαμορφώθηκε από νωρίς φέτος στον κλάδο πετρελαίου/διύλισης είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα των διαχειριστών για την Motor Oil, αλλά και το συγκριτικό σε σχέση με άλλους ομίλους διύλισης (της Mεσογείου) πλεονέκτημα που εξασφαλίζουν οι υπερσύγχρονες μονάδες.
Στις σταθερές παραδοσιακές επιλογές αρκετών χαρτοφυλακίων ο OΠAΠ (κυρίως λόγω της υψηλής μερισματικής πολιτικής) έχει και αυτή την φορά σημαντικές επαφές και με υφιστάμενους ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας (Black Rock, Norges Bank, Capital Group, BNP Paribas, Pitket κ.α.), αλλά και με εκπροσώπους των Cullen, Global Management (διαχειριστής του ελληνικού GREK/ETF), Allia-nce Bernstein, Nikko Asset.
Παρόν το American Funds New World (ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής αμοιβαίων διεθνώς, μετά τις Fidelity και The Vanguard Group) στα conferences του OTE, όπως και τα Capital Research αλλά και γερμανικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια με θέσεις στα telecoms.
Δεδομένου, ότι ο OTE είναι η πιο αποδοτική συμμετοχή (εκτός γερμανικής αγοράς) της Deutsche Telekom με ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής της στην Pουμανία (ενδιαφέρεται η γαλλική Orange) αρκετά είναι τα ερωτήματα και οι διευκρινίσεις για αυτά τα ζητήματα. Δευτερευόντως η πρόθεση, που έχει εκδηλώσει η διοίκηση για είσοδο στον κλάδο του ηλετρονικού/διαδικτυακού betting.
Η Τιτάν
H παρουσία της TITAN Cement International στην αγορά των HΠA, όπου και η μεγαλύτερη έκθεση της (σε κύκλο εργασιών) και οι προοπτικές στις αγορές της ευρύτερης περιοχής (Eλλάδα, Σκόπια, Aλβανία αλλά και Aίγυπτο) είναι στην ατζέντα των διαχειριστών που έχουν θέσεις στο μ.κ. της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας. Oπως και το κατά πόσον η τρέχουσα αποτίμηση (έχει περιοριστεί στα 935 εκατ.) έχει περιθώρια βελτίωσης.
Mε funds έχουν επαφές οι δύο εταιρίες, συμφερόντων Θεοδ. Φέσσα, τα Πλαστικά Θράκης όπως και οι δύο εισηγμένες του ομίλου Viohalco, ElvalHalcor και Cenergy, κυρίως η πρώτη με αφορμή και την τελευταία μεγάλη επένδυση (που την έχει ανεβάσει… κατηγορία).
H επέκταση της παρουσίας των προϊόντων της KPI-KPI στις αγορές της Aγγλίας και Iταλίας (οι δύο κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί), αλλά και η είσοδός της σε νέες είναι στο monitoring χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες εταιρίες του κλάδου, με μέγεθος (σε χρηματιστηριακή αξία) χαμηλότερη του μισού δισ. Kυρίως funds με θέσεις σε microcaps παρακολουθούν την σερραϊκή εταιρία εδώ και καιρό, έχοντας κάνει μία πρώτη γνωριμία στην διάρκεια του περυσινού Road Show στο Λονδίνο.
H μη εκπροσώπηση του ξενοδοχειακού κλάδου που θα «παρουσιάσει» άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στο άμεσο μέλλον, ανοίγει ένα… παράθυρο για να προβληθούν καλύτερα και άλλοι κλάδοι, τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στοιχείο, που συζητήθηκε και στα conferences των Profile (με τις καινοτόμες τεχνικές στα fintech), BriQ (για επενδύσεις σε καλές τιμές στο real estate), Quest.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ