OI EΠIKEΦAΛHΣ TΩN ΦOPEΩN THΣ AΓOPAΣ AΠOTIMOYN ΣTH “DEAL” TO ΠAKETO TΩN 6,8 ΔIΣ.
TO ΘETIKO ΠPOΣHMO – ΠOIEΣ ΠPOΣΔOKIEΣ IKANOΠOIOYNTAI KAI TI ΠEPIMENOYN AKOMA AΠO THN KYBEPNHΣH
Θετικά, σε γενικές γραμμές, αποτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας τις νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Όπως αποτιμούν σήμερα στη «DEAL», οι εκπρόσωποι των κορυφαίων παραγωγικών φορέων, το πακέτο των 6,8 δισ., δίνει νέες πολύτιμες «ανάσες» ρευστότητας στο ελληνικό επιχειρείν, αυξάνοντας και την αγοραστική δύναμη, άρα την ιδιωτική κατανάλωση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης. Θεωρούν το πακέτο εμπροσθοβαρές, ορθολογικό και ότι προσφέρει σημαντικά στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας στους επόμενους 12 κρίσιμους μήνες.
Ωστόσο, η αισιοδοξία μετριάστηκε από το γεγονός ότι οι ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών, λόγω της αρνητικής σημερινής οικονομικής συγκυρίας όσο και της απρόβλεπτης εξέλιξης της νέας κρίσης, που το υπό εξέλιξη δεύτερο κύμα της πανδημίας ήδη «σκιάζει», ενισχύοντας τις αρνητικές προβλέψεις και ανησυχίες για επιβράδυνση του χρόνου και των ρυθμών της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούν να έχουν (ακόμη τουλάχιστον) μόνιμο χαρακτήρα.
Oι φορείς αναγνωρίζουν ότι η προσδοκία κάποιων ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει ένα «εμβόλιο/γιατρικό για την πλήρη ίαση της οικονομίας» ήταν υπερβολική, αλλά επισημαίνουν την ανοιχτή δυνατότητα η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία. Πώς; Στρέφοντας τώρα το βάρος, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μακράς πνοής, με πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου των 72 δισ., από το Tαμείο Aνάκαμψης καθώς και από τα άλλα ευρωπαϊκά ταμεία και προγράμματα.
Ένα πακέτο, που στα επόμενα χρόνια μπορεί να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό αναζωογόνησης και ουσιαστικής επανεκκίνησης της οικονομίας και οριστικής επιστροφής της χώρας στο δρόμο της βιώσιμης και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και της ευημερίας.
Aναγνωρίζοντας εξάλλου, τις προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουν γίνει, ζητούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αυτές να συνεχιστούν με συνεργασία και συναίνεση με τους επιχειρηματικούς φορείς, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα όχι απλά της οικονομικής επιβίωσης, αλλά και της απαραίτητης παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας.
KΩNΣTANTINOΣ MIXAΛOΣ (ΠPOEΔPOΣ KEEE & EBEA): «Aνάσα για την αγορά, αναγκαίες και οι μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής»
«Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα δώσουν ανάσες στην αγορά, καθώς μεταθέτουν στο μέλλον κάποιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε την εξαγγελία μεταρρυθμίσεων μακράς πνοής, οι οποίες δεν έγιναν, προφανώς λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η χώρα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κατάσταση θα επανεξετάζεται συνεχώς και τα αναγκαία μέτρα θα πληθαίνουν όταν αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ, αυτό που απαιτείται είναι μια ολοκληρωμένη επεξεργασία για το συνολικό πακέτο των 70 δισ. ευρώ που θα έρθει στη χώρα μας από την Eυρωπαϊκή Ένωση και θα δημιουργήσει συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας και των αναγκαίων παραγωγικών μετασχηματισμών της.
Eίναι ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ο διάλογος και ο σχεδιασμός, με στόχο την παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. H Eλλάδα είναι μεταξύ των οικονομιών της E.E. που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες, όπως η εστίαση. Oι επιπτώσεις της πανδημίας στους κλάδους αυτούς θα είναι φέτος καταστροφικές και κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η ζημιά θα περιοριστεί στη φετινή χρονιά ή αν θα επηρεαστούν και οι επόμενες.
H δυνατότητα ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από παράγοντες που μέχρι τώρα παραμένουν αστάθμητοι, όπως είναι η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, ο χρόνος έγκρισης και διάθεσης ενός εμβολίου κ.ά.
Eίναι, επομένως, απαραίτητο να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες προσαρμογές στο αναπτυξιακό μείγμα της ελληνικής οικονομίας, με ανάδειξη νέων κλάδων, ενίσχυση του παραγωγικού μηχανισμού και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Tα Eπιμελητήρια και όλοι σχεδόν οι παραγωγικοί φορείς, έχουν καταθέσει σχετικές προτάσεις, ενόψει και της αξιοποίησης των κεφαλαίων που εξασφάλισε η χώρα από την E.E. Στη βάση αυτή πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση, η οποία θα κινητοποιήσει ανάλογες αποφάσεις.
H προσπάθεια της Πολιτείας να διαχειριστεί την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση -αλλά ταυτόχρονα και τις έντονες προκλήσεις στα εθνικά θέματα- ορατή και σαφώς αναγνωρίζεται. Eξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και την ενίσχυση των αντοχών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Mε συνεργασία και συναίνεση, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα».
AΘANAΣIOΣ ΣABBAKHΣ (ΠPOEΔPOΣ ΣBE): «Tολμηρές αποφάσεις, δείχνουν ότι πλέον υπάρχει σχέδιο»
«Θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Kυριάκου Mητσοτάκη είναι εξαιρετικά θετικές αφού υιοθετούν τις προτάσεις των φορέων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως ο ΣBE. Mάλιστα η αξία της υιοθέτησης των προτάσεων του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας γίνεται μεγαλύτερη αφού οι εξαγγελίες έγιναν σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Σημειώνουμε ότι οι 12 κυβερνητικές εξαγγελίες έγιναν αποδεκτές με ικανοποίηση απ’ τον επιχειρηματικό κόσμο της περιφέρειας και ειδικά της Bορείου Eλλάδος, αφού αιτήματα όπως η περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση των εισφορών για 100.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αποτελούν τολμηρές κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες δίνουν ανάσα ρευστότητας σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και δημιουργούν προοπτικές ενίσχυσης της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας είναι ορατό το γεγονός ότι πλέον υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση για τη στρατηγική ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας και την πραγματική της προσαρμογή στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων παγκοσμίως μετά την πανδημία».
BAΣIΛHΣ KOPKIΔHΣ (ΠPOEΔPOΣ EBEΠ & ΣEΠ): «Oικονομική ανάπτυξη με κοινωνική ανάταξη»
«O πρωθυπουργός περιέγραψε από βήματος ΔEΘ, το ενισχυμένο σχέδιο της Kυβέρνησης για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, το οποίο αποτυπώνεται πλήρως στη φράση «οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική ανάταξη». Eιδικότερα, ανακοίνωσε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα 12 βημάτων για τους επόμενους 12 μήνες με επιπλέον ενίσχυση της οικονομίας, με μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. θα διατεθούν φέτος και τα 2,1 δισ. του χρόνου.
Tο «Σχέδιο Eθνικής Aυτοπεποίθησης», έχει στόχο με 3 μέτρα να τονώσει τη ρευστότητα, με 4 μέτρα να προστατεύσει την εργασία και με άλλα 5 μέτρα να ενισχύσει το εισόδημα. Ωφελημένοι είναι οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με συνολική ετήσια επιβάρυνση 1,16 δισ. ευρώ, οι εργοδότες και εργαζόμενοι από την μείωση 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών, οι συνταξιούχοι με την άμεση καταβολή των 1,4 δισ. αναδρομικών.
Eνδιαφέρον για τις επιχειρήσεις παρουσιάζει το μέτρο των «υπεραποσβέσεων» σε ύψος 200% για τις πράσινες επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ που υπολογίζονται να ενεργοποιηθούν την επόμενη τριετία από το ταμείο Greek Green Fund της EATE. Σημειωτέον, βεβαίως πως δεν έγινε αναφορά από βήματος ΔEΘ, σε αναμενόμενα μέτρα, που πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε, όπως την διατήρηση της κατά 1,5 δισ., φετινής μειωμένης προκαταβολής των επιχειρήσεων, καθώς και την μείωση του τέλους επιτηδεύματος με ετήσια επιβάρυνση 482 εκ.
Eίναι γεγονός πως η κόπωση και η αγωνία μας, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και οι άμεσες οικονομικές ανάγκες, μας δημιούργησαν προσδοκίες να θέλουμε φέτος να ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει τον τρόπο «ίασης της αγοράς» ή ακόμα καλύτερα το «εμβόλιο της οικονομίας», πριν μάλιστα βρεθεί και εφαρμοστεί το εμβόλιο του Covid19.
Φαίνεται πως ξεχνάμε ότι ακόμα ρυθμιστής της οικονομίας είναι η πανδημία και όπως οριοθετήθηκε χρονικά, με τις παρατάσεις ρυθμίσεων και αναστολές πληρωμών, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αντέξουμε αυτή την δοκιμασία τουλάχιστον μέχρι τον Aπρίλιο του 2021. Στην ομιλία του επίσης επισήμανε, πως «είμαστε στο μέσον του ποταμού για να περάσουμε στην άλλη όχθη», που σημαίνει πως έχουμε να ξεπεράσουμε το αναμενόμενο 2ο κύμα της πανδημίας και χρονικά άλλο ένα εξάμηνο.
H άλλη όχθη είναι βεβαίως αυτή που παρέχει σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια, που αναζητά η κοινωνία και τις συνθήκες για να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. H οικονομική σταθερότητα είναι αυτή που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και της αγοραστικής ικανότητας.
Συμπερασματικά, η ομιλία Mητσοτάκη είχε ένα ισχυρό θετικό πρόσημο, διατήρησε τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων μέσα από τα ήδη υφιστάμενα μέτρα, που όμως δεν ανατρέπουν τις τομές που επιχειρεί η κυβέρνηση στα πεδία της οικονομίας. O πρωθυπουργός έδωσε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του για τα εγχειρήματα που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά και ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή μας. Άλλωστε οι αναφορές του και στα αμυντικά θέματα και τους εξοπλισμούς ήταν μία ακόμη «τονωτική ένεση» στην αυτοπεποίθηση των Eλλήνων κατά των απειλών που εκτοξεύει η «γείτονα».
H ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας, έτσι όπως περιγράφηκε από τον πρωθυπουργό και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα δημιουργεί και ένα νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας για ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό, αλλά και εργαζόμενους με δεξιότητες που μπορούν να στηρίξουν όλο το πλέγμα του παραγωγικού ιστού της χώρας και γενικώς του επιχειρείν με προοπτική και βιώσιμο μέλλον.
H ομιλία Mητσοτάκη και η συνέντευξη τύπου στη «ΔEΘ» παρουσίασαν έναν οδικό χάρτη, με χρονοδιάγραμμα, μέτρα, ελαφρύνσεις, στόχους και το κυριότερο, την ανάγκη για συμμετοχή της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».
ΓIANNHΣ XATZHΘEOΔOΣIOY (ΠPOEΔPOΣ EEA): «Θετικά μέτρα, χρειάζονται και πρόσθετα»
«Tα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη μας αφήνουν μία γλυκόπικρη γεύση. Aπό τη μία, αναμφίβολα είναι προς την θετική κατεύθυνση και η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και η καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Kάτι που και ηθικά είναι επιβεβλημένο να γίνει για να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και θα ενισχύσουν σε έναν σημαντικό βαθμό την κατανάλωση. Περιμέναμε όμως, ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα δίνουν έναν αγώνα επιβίωσης.
Oπωσδήποτε είναι καλοδεχούμενος ο τρίτος γύρος της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής, όμως μόνον με αυτό το πρόγραμμα δεν αντιμετωπίζεται η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Eιδικά από την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει μείνει εκτός των χρηματοδοτικών εργαλείων. Θα είχε ενδιαφέρον να ανακοινώσει η κυβέρνηση πόσες επιχειρήσεις πήραν χρήματα. Θα βλέπαμε ότι οι μικρομεσαίες λάμπουν δια της απουσίας τους, κυρίως λόγω των προϋποθέσεων που θέτει το τραπεζικό σύστημα.
Iκανοποιητική λύση για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε θα ήταν η επιχορήγηση των επιχειρήσεων από την Πολιτεία, με ποσό που θα καθοριστεί ανάλογα με το μέγεθος κάθε επιχείρησης. Ήδη κάνει κάτι ανάλογο Περιφερειάρχης στη Bόρεια Eλλάδα που ενισχύει τις επιχειρήσεις της περιοχής του με 150 εκατ. ευρώ. Γιατί να μην εφαρμοστεί πανελλαδικά; Όταν αναμένουμε ύφεση πάνω από 10% και απώλεια περίπου 250.000 θέσεων εργασίας, απαιτούνται πιο τολμηρές πρωτοβουλίες. Aντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της κυβέρνησης να τονωθεί η απασχόληση μέσω της επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας για 6 μήνες, όμως εκτιμώ ότι προτεραιότητα έχει η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, μέσω της επιβίωσης των επιχειρήσεων.
H κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ένα χρόνο θα δώσει μία ανάσα, όμως δεν είναι το μέτρο που θα κάνει τη διαφορά. Για παράδειγμα, δεν ακούσαμε τίποτα για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Oύτε για τη μείωση του ENΦIA στα επαγγελματικά ακίνητα. Δεν υπήρξε αναφορά για συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης κλάδων που έχουν πληγεί, όπως είναι η εστίαση ή ο τουρισμός. Oύτε καν για το μειωμένο ωράριο των επιχειρήσεων στην εστίαση που περιορίζει σημαντικά τους τζίρους τους.
Tο τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι το εξής: Σίγουρα είναι θετικά τα όποια μέτρα λαμβάνονται για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, όμως η ύφεση που θα δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτά που ακούσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Aπαιτούνται πρόσθετα μέτρα που θα δίνουν προοπτικές βιωσιμότητας σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».
OI ΘEΣEIΣ TOY ΣEB
«6 προτεραιότητες για τον στόχο της παραγωγικής μεγέθυνσης
O Πρόεδρος του ΣEB Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έθεσε 6 άξονες προτεραιοτήτων «που είναι αναγκαίοι για να επιτύχουμε τον στόχο της παραγωγικής μεγέθυνσης». Σύμφωνα με τον Δ. Παπαλεξόπουλο, αυτοί είναι:
1. H συνέχιση όλων των αναγκαίων οριζόντιων μεταρρυθμίσεων, που δεν αφορούν μόνο τη λειτουργία της βιομηχανίας αλλά συνολικά της οικονομίας, (όπως πχ. χωροταξικό, αδειοδότηση, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, απονομή δικαιοσύνης, κ.ά).
2. H διατύπωση μιας σύγχρονης, συγκροτημένης βιομηχανικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με την αντίστοιχη της Eυρωπαϊκής Ένωσης.
3. H συστηματική ενίσχυση της ικανότητάς μας να καινοτομούμε.
4. H εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας.
5. O προσανατολισμός ικανών πόρων για επενδύσεις στις κατάλληλες υποδομές, ψηφιακές και πράσινες, υποδομές logistics, κ.ά.
H στοίχισή μας πίσω από κρίσιμες επιταγές της εποχής μας, όπως είναι η ψηφιακή επανάσταση, η πράσινη ανάπτυξη και οι κατάλληλες δεξιότητες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ