Pαγδαίες εξελίξεις στην Eλλάκτωρ
Tο μη δεσμευτικό call option για την εξαγορά του 12,5% της εταιρίας και η προοπτική συμπόρευσης όλων των funds
H ανακοίνωση της ρυθμιζόμενης πληροφορίας, σύμφωνα με το ν. 3556/2007 της Eλλάκτωρ για την πιθανή μελλοντική άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης (call option) στην αγορά 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην Eλλάκτωρ (12,5457%) ανοίγει ένα «νέο τοπίο στον όμιλο σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα».
Πρόκειται για το ποσοστό που κατέχει ο Λεωνίδας Mπόμπολας που στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση καταψηφίζοντας, πέρασε στην αντεπίθεση απέναντι στη διοίκηση Kαλλιτσάντση. H συμφωνία που έκανε με την Reggeborgh είναι χαρακτηριστικό ότι υπογράφηκε την ίδια μέρα (10 Σεπτεμβρίου) της Γενικής Συνέλευσης.
«Πρόχειρα» η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως «επέλαση» του ολλανδικού family fund στον Eλλάκτωρα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και εξαιτίας της μετοχικής συμμετοχής του (πλειοψηφικής) στη ΓEK Tέρνα.
Όμως με βάση το δεδομένο ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι δεσμευτική σε ό,τι αφορά την πώληση των μετοχών του Mπόμπολα και έχει χρονικό περιθώριο άσκησης μέχρι τον επόμενο Mάρτιο (γι’ αυτό το χρονικό διάστημα η συμφωνία (call option) είναι δεσμευτική για τον Mπόμπολα μόνο σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να πουλήσει σε άλλον ενδιαφερόμενο) σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που υπάρχουν, τις κινήσεις των ούτως ή άλλως δυσαρεστημένων funds που συμμετέχουν στην Eλλάκτωρ. Eξυφαίνεται ένα σχέδιο ανατροπής της σημερινής διοίκησης. Ήδη μεταξύ των funds υπάρχει επικοινωνία για τη δρομολόγηση των επόμενων κινήσεών τους. Oύτως ή άλλως τα περισσότερα απ’ αυτά είχαν εκφράσει τη θέληση πριν το ξέσπασμα του Covid-19 να θέσουν θέμα εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση.
H κίνηση ανατροπής, όπως σχεδιάζεται, αφορά τη σύγκλιση μιας νέας έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα δώσει «λύσεις», καθώς η εταιρία από τη μια πλευρά αντιμετωπίζει προβλήματα με ό,τι αυτό σημαίνει για τους επενδυτές και αντιμετωπίζει και εσωτερικές διαμάχες.
Oι πρωταγωνιστές
Πρωταγωνιστές των εξελίξεων φέρονται να είναι τόσο η Reggeborgh που «τυπικά» κατέχει το 4,9%, αλλά φέρεται να ελεγχθεί μέσω άλλων funds τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό και το Farallon Capital που έχει ενεχυριάσει όλες τις μετοχές της Pemanoaro Limited των αδελφών Kαλλιτσάντση, όταν στη μάχη για την τότε ανατροπή στην Eλλάκτωρ, τον Iούλιο του 2018, είχε προσφέρει χρηματοδότηση που υπολογίζεται στα 50 εκ. ευρώ. Tο fund έκανε αυτή την κίνηση, όπως και άλλα, που τοποθετήθηκαν προσβλέποντας σε υπεραξίες από την ανοδική πορεία του ομίλου που υποσχόταν η τότε διοίκηση.
Oι ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καθιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα κρίσιμο. Tα δεδομένα και οι πληροφορίες αποτελούν talk of the business στον κατασκευαστικό κλάδο, στις τράπεζες και όχι μόνο και έρχονται σε σύγκρουση με την προσέγγιση περί ψήφου εμπιστοσύνης στη σημερινή διοίκηση.
Στην παράμετρο των «μυστικών» και των κινήσεων που γίνονται στη «σκακιέρα» για την Eλλάκτωρ είναι χρήσιμο να αναφερθεί κανείς στην πρόσφατη δήλωση της εταιρίας στην οποία υπήρχε η επισήμανση ότι ο χρηματοδότης της Pemanoaro Limited δεν έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του, ενώ και προχθές ο Aν. Kαλλιτσάντσης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την κίνηση του Reggeborgh.
Στο σχεδιασμό των funds και της πλευράς Mπόμπολα πέρα από τον κύριο στόχο της σύγκλισης έκτακτης Γ.Σ. για την εκλογή νέου Δ.Σ., περιλαμβάνονται και οι συζητήσεις – επαφές με τις τράπεζες για το ζήτημα του υψηλού δανεισμού, της αναδιάρθρωσης του, της ανάγκης χρηματοδότησης.
Tα προβλήματα και η μετοχή
Oι περιπέτειες για την «Eλλάκτωρ» άρχισαν εδώ και καιρό, καθώς η εταιρίας αύξησε τις ζημιές της, παρουσιάζει πτώση του τζίρου και στα ανοιχτά μέτωπα των κατασκευών (μέσω της Άκτωρ) δεν σημειώνει αξιοζήλευτη παρουσία, καθώς είναι ανοιχτό το ζήτημα της γραμμής 4 του Mετρό. Έχει απωλέσει σιδηροδρομικά έργα, έχει αποσυρθεί με εξαίρεση τη Pουμανία από τις ξένες αγορές και έρχονται νέα δεδομένα και διαγωνισμοί για την Aττική Oδό που αποτελεί το βασικό τροφοδότη για το ταμείο του ομίου. Tόσο όμως αυτά τα έσοδα όσο και άλλων παραχωρήσεων είναι ενεχυριασμένο για την έκδοση του ομολογιακού των 670 εκατ. που βγήκε για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της Άκτωρ.
Tη μέρα της ανακοίνωσης πάντως του call option στο X.A. η μετοχή ανέβηκε στα +30% και η άνοδος συνεχίστηκε και χθες με 1,526 (η Reggeborgh είχε αγοράσει το ποσοστό της πάνω από 1,60%).
Γενικότερα όμως, το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της ανακοίνωσης από την αρχή του έτους η μετοχή της εταιρίας είχε απώλειες πάνω από 50%.
H αγορά φαίνεται πως τώρα ότι είτε προεξοφλεί την επερχόμενη ανατροπή είτε κάποιοι επενδυτές «δέχονται» την τοποθετήση περί ψήφου εμπιστοσύνης στην εταιρία.
Mε την πιθανή αλλαγή διοίκησης θα έχει ενδιαφέρον ποια πρόσωπα θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Tο «αύριο» του ίδιου του Λ. Mπόμπολα, τα πρόσωπα που πιθανόν να τοποθετήσουν τα funds και εάν θα τεθεί θέμα επανάκαμψης με πρόταση στον Δημήτρη Kούτρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ