Την ώρα που η σεναριολογία γύρω από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, βρίσκεται σε έξαρση, δεν παύουν να υπάρχουν και οι φωνές που προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι Financial Times Deutschland σε σημερινό δημοσίευμά τους, συστήνουν σε όσους παροτρύνουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, ότι θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις και στην αγορά ασφάλισης κινδύνου έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (credit default swaps).
Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως οι τράπεζες είναι συχνά οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών και σε περίπτωση αφερεγγυότητας κάποιας χώρας θα έπρεπε να παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για να αποφευχθεί η διάχυση της κρίσης απαιτείται ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, που θα στηρίζει κράτη και τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως τόσο ο EFSF όσο και ο ESM θα πρέπει να παρέχουν την ευκαιρία ενίσχυσης χωρών αλλά και ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, μια ερώτηση που «στοιχειώνει» τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι το τι θα γίνει με τις συμφωνίες ασφάλισης κινδύνου έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (CDS).
«Στην περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους οι εκδότες θα πρέπει να πληρώσουν την υποχρεωτική ασφάλιση. Αυτό θα ήταν εκρηκτικό για τον τραπεζικό τομέα», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως CDS έχουν διατεθεί στο εμπόριο, ανεξάρτητα από το πραγματικό μέγεθος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
«Ο οφειλέτης θα μπορούσε πράγματι να αντισταθμίσει τις απώλειές του, αλλά οι εκδότες που είχαν αρχικά κερδίσει από την πώληση των CDS θα πρέπει να τα αποπληρώσουν μπορεί να μπουν σε μπελάδες», τονίζεται στο δημοσίευμα.