Περίπου 380 φάλαινες έχουν πεθάνει σε ένα τραγικό συμβάν που δεν φαίνεται να έχει ξανακαταγραφθεί στην Αυστραλία, αναφέρουν κρατικοί αξιωματούχοι.
Από τη Δευτέρα, εκατοντάδες φάλαινες-πιλότοι με τα χαρακτηριστικά τους μακρά πτερύγια έχουν εξωκείλει στην παραλία στη δυτική ακτή της Τασμανίας. Αρχικά εντοπίστηκαν 270 κήτη σε μια περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, ενώ σήμερα στη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων στην περιοχή εντοπίστηκαν άλλες 200 φάλαινες. Οι διασώστες κατάφεραν να σώσουν 50 μέχρι αργά την Τετάρτη και προσπαθούσαν να βοηθήσουν τις υπόλοιπες περίπου 30 φάλαινες.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Τασμανίας δήλωσαν ότι η προσπάθεια διάσωσης θα συνεχιστεί «όσο υπάρχουν ζωντανά ζώα».
“Ενώ είναι ακόμα ζωντανα και στο νερό, υπάρχει ακόμα ελπίδα για αυτά – αλλά όσο περνά ο καιρός γίνονται πιο κουρασμένα”, δήλωσε ο Νικ Νέκα, διευθυντής φυσικών πάρκων της Τασμανίας. «Ένα πλοίο έφτασε στο σημείο πριν λίγο. Όλα τα κήτη είναι νεκρά», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα το πρωί, βάσει των εκτιμήσεών μας, 50 με 70 φάλαινες είναι μάλλον ακόμη ζωντανές, οπότε επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτά τα ζώα».
«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο να σκεφτόμαστε την ευθανασία (…) όμως είναι πάντα κάτι που έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας» σχολίασε ο Κρις Κράλιον, βιολόγος που εργάζεται για την κυβέρνηση της Τασμανίας. «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε» πρόσθεσε.
Προκειμένου να βοηθήσουν τα κήτη, 7 μέτρων μήκος και 3 τόνους βάρους, να ξαναβγούν στη θάλασσα, τέσσερις ή πέντε άνθρωποι μπαίνουν μέχρι τη μέση τους στα παγωμένα νερά για να τοποθετήσουν σχοινιά γύρω από τις φάλαινες ώστε να μπορέσουν βάρκες να τις οδηγήσουν έξω από τον κόλπο στον οποίο βρίσκονται.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο οι φάλαινες, που ταξιδεύουν σε ομάδες, μερικές φορές εξοκείλουν, όμως γνωρίζουν ότι ακολουθούν έναν αρχηγό και πως συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει προβλήματα.