Για τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας μιλούν σήμερα όλα τα ελβετικά ΜΜΕ, δίνοντας μεγάλη έμφαση στη χθεσινή πτώση των χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο, στην οποία συνέβαλαν και τα σενάρια ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδος.
Η TAGES-ANZEIGER της Ζυρίχης προβάλλει μία νέα μελέτη της τράπεζας UBS που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδος από το ευρώ και στάσης πληρωμών, αφού το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει , όπως και το εξωτερικό εμπόριο, κοστίζοντας σε κάθε Έλληνα 9.500 -11.500 ευρώ το πρώτο έτος και άλλα 3000-4000 ευρώ τα επόμενα έτη. Η ελληνική εμπειρία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πανικό άλλες προβληματικές χώρες, με αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Σε άλλο άρθρο, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες σε άρθρο του με τίτλο ” Ο Παπανδρέου χρειάζεται στήριξη κι όχι λαϊκισμό”, γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιδίδεται σε ένα τιτάνειο αγώνα για να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας προσπαθώντας να διορθώσει αδυναμίες δεκαετιών, να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αντίσταση του λαού του, που έχει χάσει την πίστη του στην επιτυχία του προγράμματος λιτότητας και να υπερνικήσει τις φωνές του λαϊκισμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που καλλιεργούν τον ρατσισμό κατά των Ελλήνων. Αυτή η ευρωπαϊκή κακοφωνία έχει δυσκολέψει από την αρχή την επίλυση της κρίσης του ευρώ και έχει κάνει κακό, όπως φάνηκε και από την κατάρρευση των μετοχών των γαλλικών τραπεζών, σημειώνει .
Στο εσωτερικό της χώρας μπορεί η λύση της εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή να φαίνεται εύκολη, αλλά αυτή θα προκαλέσει χάος, αφού θα οδηγήσει σε χρεοκοπία τραπεζών και επιχειρήσεων, θα δυσκολεύσει ακόμη περισσότερο την αποπληρωμή του χρέους σε ευρώ, θα πολλαπλασιάσει τις διαδηλώσεις και απεργίες, θα μολύνει άλλες βαλκανικές χώρες, όπου δραστηριοποιούνται ελληνικές τράπεζες και θα ωθήσει τους κερδοσκόπους να ποντάρουν στο θάνατο του ευρώ.
Επομένως είναι πολύ φθηνότερο για τις χώρες της ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν την μακροπρόθεσμη τακτοποίηση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδος με την επέκταση της ευρωπαϊκής ομπρέλας προστασίας, καταλήγει.