Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση της Αθήνας την 1η Οκτωβρίου μετά από 12 χρόνια, ενώ για πρώτη φορά όλη η διαδικασία υλοποιήθηκε ψηφιακά.
Μάλιστα ήδη 2 στους 3 πολίτες ολοκλήρωσαν τον έλεγχο χωρίς να επισκεφτούν το γραφείο στο Γαλάτσι.
Η κτηματογράφηση αφορά συνολικά σε 1.300.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα
Χατζηδάκης : Στο 65% η συλλογή δηλώσεων σε όλη τη χώρα
«Το γεγονός ότι η υπόθεση «Κτηματολόγιο» ουσιαστικά κλείνει στον Δήμο Αθηναίων είναι και ένα μήνυμα αισιοδοξίας γενικά για το πώς θα προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Ήδη, σε επίπεδο συλλογής δηλώσεων σε όλη τη χώρα έχουμε φτάσει στο 65%. Η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε αποφασισμένοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είμαστε ένα υπουργείο απτών αποτελεσμάτων» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στο δημαρχείο της Αθήνας μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου, του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και της Διοίκησης του Κτηματολογίου.
Τα πλεονεκτήματα της Κτηματογράφησης
«Τα οφέλη που αποκομίζουν οι πολίτες συνολικά αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης στην Αθήνα είναι πολλαπλά και οριζόντια.
· Κατοχυρώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η ιδιοκτησία.
· Περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία.
· Παρέχεται ένα βασικό εργαλείο στην Πολιτεία για την αποτελεσματικότερη προστασία του Περιβάλλοντος.
· Ενισχύεται η διαφάνεια και η ασφάλεια στη μεταβίβαση των ακινήτων. (Πλέον η μεταβίβαση ενός ακινήτου ή η απαλλοτρίωσή του θα πραγματοποιείται πολύ πιο γρήγορα καθώς μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία).
· Αναβαθμίζεται η αγορά ακινήτων.
· Διασφαλίζεται και οριοθετείται η δημόσια περιουσία και ο Δήμος έχει στα χέρια του πλέον ένα ισχυρό χωροταξικό εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της πόλης.
· Προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια περιουσία.
· Δημιουργείται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας αλλά και στις κατασκευές κτηρίων και υποδομών.
Οι πολίτες ειδοποιήθηκαν από το Κτηματολόγιο με κάθε δυνατό τρόπο. Συγκεκριμένα, εστάλη ταχυδρομικά σε κάθε πολίτη η καταγραφή της ιδιοκτησίας του, ειδοποιήθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες με προσωπικό μήνυμα μέσω του TaxisNet, έγινε ολοκληρωμένη καμπάνια επικοινωνίας στο Διαδίκτυο, σε στάσεις λεωφορείων στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης και μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με το δημοτικό ραδιόφωνο ΑΘΗΝΑ 9,84» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.
Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη
Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν σήμερα και οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κτηματολογίου και Δήμου Αθηναίων σε μία σειρά ζητημάτων όπως η επιβεβαίωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας από τα στοιχεία του Κτηματολογίου, η Οργανωμένη διαχείριση της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η αξιοποίηση του Κτηματολογίου για τη βελτίωση του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, η καλύτερη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων καθώς και η ταχύτερη ολοκλήρωση αναπλάσεων στη πόλη.
Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στον Δήμο Αθηναίων, την 1η Οκτωβρίου, 12 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, θέτει τις βάσεις ώστε στο τέλος του 2022 να έχει κτηματολόγιο σε λειτουργία το 100% του Δήμου και το 95% του Νομού Αττικής. «Το αδιέξοδο που έφεραν οι συνεχείς παρατάσεις έφτασε στο τέλος. Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, σε συνδυασμό με τις άλλες αναρτήσεις που τρέχουν, στο τέλος του 2020 τα μισά ακίνητα της χώρας θα έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Μόνο το 2% των γεωτεμαχίων είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και μόνο 5‰ των δικαιωμάτων θα πάνε σε επιτροπή ενστάσεων».
Όπως αναφέρθηκε, όσοι δεν έχουν προχωρήσει στον έλεγχο της ιδιοκτησίας τους στην κτηματογράφηση της Αθήνας έχουν ακόμη περιθώριο 7 ημερών να το πράξουν ηλεκτρονικά.
Ο Γενικός Διευθυντής της Κτηματολόγιο κ. Κοτσώλης, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι με το τέλος της κτηματογράφησης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Δήμου δεν θα κληθούν να ξαναδηλώσουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο ή να προχωρήσουν σε εκ νέου έλεγχο της ιδιοκτησίας τους. «Το Ελληνικό Κτηματολόγιο βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων, με την ανταπόκριση των πολιτών τον τελευταίο ένα χρόνο, παρά την πανδημία, να είναι εντυπωσιακή».