Τις εργασίες του αγωγού φυσικού αερίου IGB που κατασκευάζεται από την ΑΒΑΞ, στην Κομοτηνή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας αρμόδιος για ενεργειακά θέματα κ. Φράνσις Φάνον, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.
Τον κ. Φάνον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της εργοδότριας ICGB και της κατασκευάστριας και τον ενημέρωσαν για την πρόοδο του έργου το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και διασυνδεσιμότητα της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο κ. Κ. Φραγκογιάννης, αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας.
Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός IGB πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora. Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα, έχει διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κ.μ. με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.
Η πρόοδος του έργου
Τον Οκτώβριο του 2019, έπειτα από μια μακρά διαγωνιστική διαδικασία, η ΑΒΑΞ με την εταιρεία ICGB υπέγραψαν την σύμβαση για την κατασκευή του Έργου «Μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδα – Βουλγαρία». Η ΑΒΑΞ, η οποία επιλέχθηκε καθώς κατέθεσε την ανταγωνιστικότερη προσφορά αλλά και βάσει κριτηρίων τεχνογνωσίας σε αντίστοιχα έργα, ξεκίνησε το έργο προϋπολογισμού ύψους €145 εκ. πριν από το τέλος του έτους. Ένα διεθνές έργο τέτοιου μεγέθους που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε δύο χώρες, αποτέλεσε δεδομένα απαιτητική πρόκληση, καθώς στόχος της ΑΒΑΞ και της ICGB ήταν η συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο των δύο χωρών και παράλληλα η βέλτιστη δυνατή πρόοδος του έργου.
Οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της, δημιούργησαν πρωτοφανείς συνθήκες και σημαντικά εμπόδια σε μια σειρά από διαδικασίες του συγκεκριμένου έργου. Ιδιαίτερα, σήμαναν την ανάγκη για θέσπιση μέτρων τα οποία θα εγγυώνται την ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον αλλά και στη μετακίνηση του προσωπικού μεταξύ των δύο χωρών. Καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, πλέον, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς όλα τα εμπόδια και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο για την αναπλήρωση του χρόνου που χάθηκε.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εκπρόσωπος της ΑΒΑΞ ανέφερε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον κ. Φάνον. Το ενδιαφέρον διεθνών αξιωματούχων επιβεβαιώνει τη σημασία αυτού του έργου όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά για την ενεργειακή διασύνδεση όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία παγκοσμίως, στην ΑΒΑΞ δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε το ιστορικό επιτυχημένων έργων υποδομής, με τη βοήθεια και τη στενή συνεργασία της εργοδότριας ICGB».