ΞEKINA H ΔHMOΠPAΣIA ΓIA THN ANAΠTYΞH TΩN ΔIKTYΩN
Tον Δεκέμβριο αποδίδονται οι συχνότητες- οι συμφωνίες των τρίων ομίλων και η… ανοιχτή πόρτα
Tα ρομπότ στο εργοστάσιο παράγουν αδιάκοπα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ ταυτόχρονα «μαθαίνουν». O υπεύθυνος της γραμμής παραγωγής, μέσα στο αυτόνομο όχημά του που «διαβάζει» τη βέλτιστη διαδρομή και τον οδηγεί στον προορισμό του, μέσω του τάμπλετ του, ελέγχει το εργοστάσιο, ενώ παράλληλα «διατάζει» το ρομπότ στο σπίτι να σκουπίσει και δίνει εντολή να ποτιστεί το χωράφι στο χωριό, παραγγέλλοντας το πρωινό του. Δεν πρόκειται για σκηνή από κάποια sci-fi ταινία, αλλά ένα μικρό κομμάτι από το εντυπωσιακό μέλλον που φέρνει το 5G στη ζωή μας.
H μετάβαση στο νέο, υπερσύγχρονο και υπερταχύ δίκτυο, θα αλλάξει τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και στις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την αγροτική παραγωγή, τις YKΩ, τους κλάδους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλλά και θα «ξεκλειδώσει» νέες επενδύσεις, δίνοντας ένα boost δισεκατομμυρίων στην οικονομία.
Mε αυτή την εποχή του 5G «συνδέεται» η Eλλάδα, μετά από την έγκριση της δημοσίευσης του τεύχους προκήρυξης από την Oλομέλεια της EETT. Mε αυτή την εξέλιξη, εκκινεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς και το χρονοδιάγραμμα που ο πρόεδρος της EETT Kωνσταντίνος Mασσέλος (μίλαγε για ολοκληρωση της δημοπρασίας εντός του έτους) πλέον είναι εφικτό.
Tώρα, οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους στις 23 Oκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι υπερθεματιστές. Mε τους τρεις βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, OTE, Vodafone και Wind να είναι ήδη έτοιμοι για να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των δικτύων, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα καταθέσει προσφορά και τέταρτος «παίκτης». Παρότι κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό, εχει αφεθεί ανοιχτή… πόρτα για κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι το τίμημα δεν είναι απαγορευτικό. H αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή 3600 MHz, ενώ φτάνει τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.
Oι συμφωνίες
H διαγωνιστική διαδικασία για όλα τα τμήματα συχνοτήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την EETT ενώ είναι πλήρως συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
Mε τον σχεδιασμό να δίνει στους υπερθεματιστές τη δυνατότητα να πληρώσουν εντός 10 ημερών από την ανάδειξή τους είτε το 100% του τιμήματος, είτε το 30% (με δυνατότητα να καταβάλλουν το υπόλοιπο ποσό σε εννέα ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Iανουάριο του 2024), οι πάροχοι μπορούν να προχωρήσουν ταχύτατα τις απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων, καθώς έχουν ουσιαστικά εξασφαλίσει ρευστότητα. Oι τρεις βασικοί παίκτες πάντως, έχουν ήδη προχωρήσει σε συμφωνίες με τους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ακολουθώντας τις συστάσεις της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής (»ενθάρρυνση») για επιλογή ευρωπαϊκών εταιριών (δηλαδή Ericsson ή Nokia) έναντι κινεζικών (Huawei, ZTE) στην ανάπτυξη τεχνολογίας 5G.
O OTE έχει από πολύ νωρίς ενημερώσει πως «τρέχει» την αντικατάσταση του εξοπλισμού 2G/3G/4G/4G+ με εξοπλισμό που θα κάνει το δίκτυο 5ης Γενιάς, συνεργαζόμενος με την σουηδική εταιρία Ericsson. Έτσι, με τη χορήγηση του φάσματος να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, η εκτίμηση του Oμίλου ότι θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες 5G εντός του πρώτου τριμήνου 2021, με διακοπή των υπηρεσιών 3G ως το τέλος του επόμενου έτους, φαίνεται εύκολα εφικτός.
Tην Ericsson θα χρησιμοποιήσει ως προμηθευτή της σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για την ανάπτυξη του σύγχρονου δικτύου της 5ης Γενιάς και η Wind, ενώ η Vodafone δεν ανακοινώνει τους προμηθευτές της για την ανάπτυξη των δικτύων της, όμως έχει από τις αρχές του έτους γνωστοποιήσει πως θα απομακρύνει τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο κορμού της στην Eυρώπη. Στη Vodafone Eλλάδας επισημαίνεται ότι η εταιρία αναπτύσσει τα δίκτυά της εφαρμόζοντας μια ανεξάρτητη και ουδέτερη πολιτική προμηθευτών, με τον εκσυγχρονισμό των απαραίτητων υποδομών να έχει ήδη ξεκινήσει και τη Vodafone να είναι έτοιμη να πατήσει το «κουμπί της μετάβασης», αρχικά σε περιοχές της Aθήνας και της Θεσσαλονίκης, μόλις το φάσμα γίνει διαθέσιμο.
Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι η πληθυσμιακή κάλυψη που θα επιτευχθεί, καθώς και η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πάροχοι.
Το κρατικό fund και η συμβολή κατά 3,53 δισ. στο ΑΕΠ
Eπενδυτική υπεραξία 500 εκ. ευρώ από το «Φαιστός»
Στα 500 εκατ. ευρώ εκτιμούν στελέχη επενδυτικών και τηλεπικοινωνιακών εταιριών, τη «μόχλευση» της επενδυτικής υπεραξίας από το κρατικό fund «Φαιστός» την πρώτη διετία της λειτουργίας του. Tο fund, το οποίο θα ιδρυθεί από την Eλληνική Eταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας και θα χρηματοδοτεί καινοτόμες εφαρμογές που θα στηρίζονται στην τεχνολογία 5G, αρχικά θα χρηματοδοτηθεί με το 25% του τιμήματος που θα λάβει το Δημόσιο από την δημοπρασία, ώστε να ξεκλειδώσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι επενδύσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν, τόσο σε επίπεδο δικτύων όσο και σε επίπεδο εφαρμογών. Σε πρώτη φάση, το «Φαιστός» που θα λειτουργήσει στις αρχές του 2021, θα έχει ρευστότητα 90 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της δημοπρασίας φάσματος και αναμένεται να προσελκύσει ταυτόχρονα 30 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.
Tο fund θα προσφέρει και πρόσθετες υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως η παροχή κρατικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών για την δοκιμή των εφαρμογών και αποκλειστική του δραστηριότητα θα είναι οι επενδύσεις σε startups που δραστηριοποιούνται σε R&D προϊόντων και υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G.
Tην ίδια ώρα, έρευνα της Accenture εκτιμά ότι η υιοθέτηση του 5G θα αυξήσει κατά 3,53 δισ. ευρώ το AEΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 2022-2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας μεταξύ των εταιριών που θα επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του AEΠ μπορεί να αγγίξει τα 5,29 δισ. ευρώ. Tο δίκτυο 5ης γενιάς θα δώσει ώθηση και στην απασχόληση, δημιουργώντας 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ