Είναι σωρεία, διαχρονικά, οι παράνομες αποφάσεις του
Ο ΔΟΑΤΑΠ, είναι ο κρατικός οργανισμός, αξιολόγησης των πτυχίων των πανεπιστημίων της Αλλοδαπής και έγκρισης των διοικητικών πράξεων ισοτιμίας και αντιστοιχίας των πτυχίων.
Είναι δε ο ΔΟΑΤΑΠ από το 2005, η συνέχεια του αμαρτωλού ΔΙΚΑΤΣΑ.
Η κατάργηση μάλιστα του ΔΙΚΑΤΣΑ, αποφασίστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ακριβώς γιατί η παραλειτουργία είχε φθάσει στο απροχώρητο.
Όμως τώρα πλέον και η λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ, έχει φθάσει στο απροχώρητο. Αφού είναι σωρεία οι ερωτήσεις στη Βουλή, από βουλευτές όλων των κομμάτων, οι καταγγελίες και οι αναφορές των νέων πτυχιούχων, που επιστρέφουν στην Ελλάδα και αγανακτούν από τις συνθήκες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν. Αφού είναι μπροστά, σε υπέρμετρες καθυστερήσεις έκδοσης αποφάσεων, σε αλαζονικές συμπεριφορές, σε στρεψόδικες λειτουργίες, σε παράνομες αποφάσεις για τις οποίες απαιτείται προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για να ακυρωθούν. Αφού από τις διατάξεις που ισχύουν, ο οργανισμός υποχρεούται να εκδίδει εντός τριμήνου τις διοικητικές αποφάσεις αντιστοιχίες των πτυχίων σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται δέκα, είκοσι, τριάντα ίσως και περισσότεροι μήνες. Αφού ο οργανισμός δεν απαντάει ούτε καν στις γραπτές αιτήσεις των ενδιαφερομένων, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταβάλει και παράβολο, σεβαστό μάλιστα ποσό, για να τύχουν έγγραφης απάντησης.
Μάλιστα, ο ΔΟΑΤΑΠ, είναι ο μόνος δημόσιος φορέας, ο οποίος για να απαντήσει γραπτά απαιτεί νομοθετημένη καταβολή παραβόλου.
Προφορικά δε για να απαντήσει ο οργανισμός, πρέπει να έχεις «μπάρμπα στην Κορώνη», αλλά και τότε πάλι είναι δύσκολο. Αφού πρέπει να έχεις κάποια σχέση με κάποιον από τους υπαλλήλους του.
Όλα αυτά περιέχονται ανάγλυφα στην πολυσέλιδη ετήσια έκθεση της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη» του 2019, στην οποία μάλιστα σελίδα 41 καταγράφεται η απαράδεκτη λειτουργία της υπηρεσίας ενημέρωσης του Οργανισμού.
Αλλά και κάποια από αυτά περιέχονται στην έκθεση ελεγκτών-επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία αναφέρονται και παράνομες αναγνωρίσεις πτυχίων, όπως εκείνα από Ιταλία. Αυτή μάλιστα η έκθεση είναι στην εισαγγελία διαφθοράς, μετά από αναφορά που έχει υποβληθεί εδώ και χρόνια στον Άρειο Πάγο.
Είναι δε, μια σημαντική λεπτομέρεια, αυτής της έκθεσης, το γεγονός ότι υπάλληλος του οργανισμού, έχει αναγνωρίσει παράνομα πτυχίο από Ιταλία για το οποίο, το ίδιο το Πανεπιστήμιο βεβαιώνει ότι είναι πιστοποιητικό σπουδών.
Κάποιες μάλιστα πρόσφατες αποφάσεις είναι εξωφρενικές.
Πτυχιούχοι νομικής σχολής, αλλοδαπού Πανεπιστημίου, υποχρεώνονται σε εξετάσεις μαθημάτων, όταν μέχρι σήμερα για άλλους πτυχιούχους δεκάδες, εκατοντάδες, με αυτές τις προϋποθέσεις έχουν αναγνωρισθεί οι αντιστοιχίες των πτυχίων τους.
Για μία πρόσφατη, μάλιστα απόφαση, για την «επικαιροποίηση» των προϋποθέσεων αναγνώρισης των πτυχίων των εξ’ αποστάσεως σπουδών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμ. 129/2020 γνωμοδότηση έκρινε ότι είναι παράνομη αφού «το ως άνω πρακτικό του Δ.Σ. του ΔΟΑΤΑΠ δεν υφίσταται στο νομικό κόσμο, δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα και η διοίκηση του οργανισμού οφείλει άμεσα να το ανακαλέσει, από την έκδοσή του», ενώ ακόμα επισημαίνει ότι «ο ΔΟΑΤΑΠ στερείται οποιασδήποτε κανονιστικής αρμοδιότητας».
Ορθότατα έτσι, η γνωμοδότηση «έγινε δεκτή» από την υπουργό Παιδείας και ακόμα ορθότατα από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι «θα προχωρήσει σύντομα η αλλαγή του νομικού πλαισίου, που διέπει την αναγνώριση ακαδημαϊκών τίτλων στη χώρα μας, στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του, της προσαρμογής του στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης και της ευθυγράμμισής του με το διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι».
Άλλωστε αυτό επιτάσσεται και από την κοινοτική οδηγία 2005/35 ΕΚ.
Όμως εκτός από το «νόμο 3328/2005 περί ΔΟΑΤΑΠ» που πρέπει να αλλάξει, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αλλάξουν και πολλά πρόσωπα «στελεχών» του Οργανισμού, από τα οποία δεινοπαθεί χρόνια τώρα, ο ΔΟΑΤΑΠ.
Ενεργός πολίτης