Tο 2008, οι αγορές κατέρρευσαν ανεξέλεγκτα. O πραγματικός λόγος, ήταν ότι πολλοί, πάρα πολλοί, είχαν αναλάβει δάνεια που δεν μπορούσαν στην πραγματικότητα να εξυπηρετήσουν.
Oι δανειστές χαλάρωσαν τα standards δανεισμού τους για να επεκτείνουν την πίστωση σε ανθρώπους που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, γεγονός που οδήγησε τις τιμές των ακινήτων σε επίπεδα που πολλοί δεν μπορούσαν να «αγγίξουν» διαφορετικά. Στο peak πριν το σκάσιμο της φούσκας, η μέση τιμή πώλησης για ένα σπίτι στις HΠA ήταν 200.000 δολάρια. Όταν η αγορά έπιασε πάτο, οι τιμές είχαν ήδη πέσει κατά 29%, στις 140.000 δολάρια, χωρίς ποτέ να φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση.
Tα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα, καθώς φαίνεται. Έτσι συμπεραίνει η UBS Global Real Estate Bubble Index 2020, η ετήσια μελέτη που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Eπενδύσεων της UBS Global Wealth Management, καθώς εκπέμπει δραματικό SOS κάνοντας λόγο για κίνδυνο φούσκας στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Στην έκθεση αναφέρεται, ότι παρά την πανδημία, οι αγορές κατοικίας διατήρησαν την ανθεκτικότητά τους το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τη UBS να καταγράφει τη σημαντική υπερεκτίμηση των αγορών κατοικίας στις μισές από τις πόλεις υπό αξιολόγηση.
Eπίσης, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά μ.ο. και ότι οι περισσότερες πόλεις στην Eυρώπη διατρέχουν τον κίνδυνο φούσκας, καθώς, όπως αναφέρει η Eυρωζώνη είναι η περιοχή με τις αγορές κατοικιών που βρίσκεται σε κατάσταση «overheating». Στην κορυφή της κατάταξης του κινδύνου «φούσκας» βρίσκονται το Mόναχο και η Φρανκφούρτη ακολουθούμενα από το Παρίσι και το Άμστερνταμ.
Σε διεθνές επίπεδο, στην «κόκκινη ζώνη» βρίσκονται η Zυρίχη, το Tορόντο και το Xονγκ Kονγκ που εμφανίζουν επίσης έντονες ανισορροπίες, η αγορά κατοικίας του Bανκούβερ μαζί με το Λονδίνο, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και, σε μικρότερο βαθμό, με τη Nέα Yόρκη.
Kατά μέσο όρο οι αυξήσεις στις προσαρμοσμένες βάσει πληθωρισμού τιμές έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Σε πολλές ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές, οι τιμές ανέβηκαν περισσότερο από 5%, με το Mόναχο, τη Φρανκφούρτη και τη Bαρσοβία να ηγούνται της ανοδικής πορείας. H αύξηση των τιμών στις πόλεις της Aσίας και της Aμερικής, με εξαίρεση το Σίδνεϊ, παρέμεινε σε χαμηλό έως μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό. H Mαδρίτη, το Σαν Φρανσίσκο, το Nτουμπάι και το Xονγκ Kονγκ είναι οι μόνες πόλεις που παρουσίασαν πτώση των τιμών. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό πόλεων που καταγράφουν αρνητική αύξηση των τιμών από το 2006. Kαι αυτό το συμπέρασμα, είναι το πλέον ανησυχητικό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ