Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε αριθμό ρεκόρ 4.151 νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χειρότερα πληγείσα χώρα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή να ανέρχεται σε 479.825.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Σίμα Σαντάτ Λαρί δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι 227 ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε 27.419 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την Covid-19 (επί συνολικά 479.825 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί).
Ενώ η κατάσταση στην Τεχεράνη συνεχίζει να επιδεινώνεται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι αρχές της πρωτεύουσας ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική παντού από το Σάββατο, μόλις κάποιος βγει από το σπίτι του προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας.
Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό» το Ιράν, η πλέον πληγείσα χώρα από την Covid-19 στην περιοχή, να απελευθερώσει τους πολιτικούς του κρατούμενους τη στιγμή που ο κορωνοϊός κυκλοφορεί μέσα στις φυλακές του.
Σε ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κρατούνται αυθαίρετα στο Ιράν — εκ των οποίων αυτοί με διπλή εθνικότητα, οι ξένοι πολίτες, οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δικηγόροι, οι οικολόγοι και αι άλλοι κρατούμενοι συνείδησης — αποκλείστηκαν από τις οδηγίες για προσωρινή απελευθέρωση.
«Οι άνθρωποι που κρατούνται μόνοι και μόνο λόγω των πολιτικών τους απόψεων ή άλλων μορφών ακτιβισμού υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα έπρεπε να φυλακίζονταν καθόλου, και αυτοί οι κρατούμενοι δεν θα έπρεπε ασφαλώς να είχαν πιο αυστηρή μεταχείριση ή να εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο», υπογράμμισε η Μπατσελέτ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Σε μια χώρα όπου το σωφρονιστικό σύστημα πάσχει από «χρόνιο υπερπληθυσμό και κακές υγειονομικές συνθήκες», οι άνθρωποι αυτοί εκτέθηκαν σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, επισημαίνει.
Η Μπατσελέτ δήλωσε «ταραγμένη που βλέπει πώς τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, χρησιμοποιήθηκαν κατά τρόπο που δημιουργεί διακρίσεις σε βάρος αυτής της ειδικής ομάδας κρατουμένων».
«Ζητώ την χωρίς όρους απελευθέρωση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικηγόρων, των πολιτικών κρατουμένων, των ειρηνικών διαδηλωτών και όλων των άλλων ανθρώπων που στερήθηκαν την ελευθερία τους επειδή εξέφρασαν τη γνώμη τους ή άσκησαν τα δικαιώματά τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», τόνισε.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διορθωθούν αυτές οι αδικίες τη στιγμή που η Covid-19 κυκλοφορεί στις ιρανικές φυλακές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι ελλείψεις σε νερό, προϊόντα υγιεινής και απολυμαντικά, η ανεπάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό και διαγνωστικά τεστ, καθώς και η ανεπαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η έλλειψη χώρων απομόνωσης, οδήγησαν στην εξάπλωση του ιού ανάμεσα στους κρατούμενους στο Ιράν, προκαλώντας μεγάλο αριθμό θανάτων.
Η Μπατσελέτ δήλωσε πολύ ανήσυχη για την εμβληματική περίπτωση της Ιρανής δικηγόρου Νασρίν Σοντουτέχ, η οποία λόγω προβλημάτων υγείας τερμάτισε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια απεργία πείνας που διήρκησε περισσότερες από 45 ημέρες για να καταγγείλει τις συνθηκες φυλάκισης των πολιτικών κρατουμένων. “Ανησυχώ ιδιαίτερα που μαθαίνω ότι η ζωή της Νασρίν Σοτουντέχ είναι σε κίνδυνο”, τόνισε καλώντας τις αρχές να την απελευθερώσουν “άμεσα” και να της δώσουν τη δυνατότητα να γυρίσει στο σπίτι της προτού υποβληθεί στην ιατρική θεραπεία της επιλογής της.