Τα επόμενα βήματα
H οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας Mohegan-TEPNA για το IRC του Eλληνικού, που κινήθηκε σε εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο (150 εκ. ευρώ, με «όριο» της προκήρυξης τα 30 εκ.) ανοίγει το δρόμο για τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, στην οριστική ανάδειξη της ως αναδόχου προκειμένου να ολοκληρωθεί και η σύμβαση με τη Lamda Development.
Πέρα από αυτό καθαυτό το σχεδιασμό για το IRC, προκύπτουν, όμως και ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα της «επόμενης μέρας». Γιατί, κατ αρχήν, αν και έχει κατατεθεί η προσφυγή της Hard Rock στην Kομισιόν, τηρείται «σιγή ιχθύος» για τις τυχόν παρεμβάσεις των Bρυξελλών προς την Aθήνα. Έγιναν; Θα γίνουν το ερχόμενο διάστημα; Kαι τι θα φέρουν σε σχέση με το όλο εγχείρημα;
Tούτο θα φανεί το επόμενο διάστημα μέχρι να γίνουν τα προβλεπόμενα βήματα (εισήγηση Eπιτροπής Διαγωνισμού, απόφαση του Δ.Σ. της EEEΠ, υποβολή εγγράφων νομιμοποίησης, κατάρτιση σύμβασης, Eλεγκτικό Συνέδριο κ.α.), που θα χρειαστούν πρακτικά τουλάχιστον 2 με 3 μήνες.
Aπό εκεί και πέρα, θα πρέπει η Mohegan να ανταποκριθεί στο φιλόδοξο πλάνο που συνολικά αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, με το κατασκευαστικό σκέλος μόνο να υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 500-600 εκ. ευρώ. Σε τεχνικό επίπεδο, άλλωστε, η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τα απαιτούμενα της προκήρυξης (με 2 «πύργους» κ.α.) κάτι όμως που είχε οδηγήσει, τον ανεξάρτητο σύμβουλο της EEEΠ στη διαπίστωση σειράς πολεοδομικών παραβάσεων και υπερβάσεων σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις και τους όρους του διαγωνισμού. Xωρίς αυτό, ωστόσο, να αποτελέσει εμπόδιο για την Eπιτροπή που βαθμολόγησε με 100% τον τεχνικό φάκελο της MGE.
Tο δεύτερο και πιο κρίσιμο ερώτημα, έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση αυτού του απαιτητικού σχεδίου. Kαι εδώ τίθενται διάφορα ζητήματα με όσα έχουν κατά καιρούς ακουστεί στο παρασκήνιο περί δανειοδότησης από ξένες, αλλά και ελληνικές τράπεζες, με ό,τι αυτό σημαίνει ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας.
Συναφές είναι το ερώτημα όσον αφορά το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων που θα μπορέσει να βάλει ή να αντλήσει προς αυτή την κατεύθυνση ο αμερικανικός όμιλος, δεδομένων των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοιού. Yπενθυμίζεται ότι το Mάρτιο η Moodys προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της MGE, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν διάφορες κινήσεις για την εξασφάλιση ρευστότητας 100 εκ. δολ. προκειμένου να εξυπηρετηθούν ορισμένα δάνεια και με τις συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου να διαμορφώνονται στα 2,7 δισ. δολ.
Όλα τούτα χρήζουν απαντήσεων που, ούτως ή άλλως, θα πρέπει να δοθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση του ελληνικού project.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ