Εκατοντάδες γιατροί του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας απήργησαν σήμερα στην περιφέρεια της Καταλονίας αξιώνοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα νέου κορωνοϊού.
Με σχεδόν 900.000 καταγεγραμμένες μολύνσεις και περισσότερους από 33.000 θανάτους, η Ισπανία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη δυτική Ευρώπη, όπου η πρωτεύουσα Μαδρίτη και τα προάστιά της βρίσκονται σε λοκντάουν από την περασμένη εβδομάδα.
Τα δημόσια κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελούν την πρώτη γραμμή της άμυνας εναντίον του ιού, καθώς διαχειρίζονται τις διαγνωστικές εξετάσεις και τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων όπως και τη θεραπεία των ασθενών. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι τα κέντρα αυτά βρίσκονται πλέον στα όριά τους.
“Ζητάμε βοήθεια, διότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους τους πόρους που χρειάζονται για να τους φροντίσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας Covid”, δήλωσε η Νατάλια Ρόσες, μια γιατρός που έδωσε το “παρών” σε μια διαδήλωση στη Βαρκελώνη, την πρώτη ημέρα των τετραήμερων συνολικά απεργιακών κινητοποιήσεων.
Την απεργία εξήγγειλε η συνδικαλιστική ένωση Metges de Catalunya, που εκπροσωπεί σχεδόν 6000 γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας. Οι γιατροί ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και νέες προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθεί ο αντίκτυπος των περικοπών στον προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας, όπως και άλλες βελτιώσεις για την καλύτερη διανομή του εργατικού δυναμικού με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.
Περίπου το 20% των γιατρών στήριξε τις κινητοποιήσεις, είπε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος τύπου της καταλανικής κυβέρνησης Μεριτσέλ Μπούντο, προσθέτοντας πως οι περιφερειακές αρχές άκουσαν τα αιτήματά τους.
Η Μπούντο ανέφερε, επίσης, ότι η Καταλονία βρίσκεται στην “πολύ ανησυχητική” αρχή του δεύτερου κύματος του ιού και νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές συναθροίσεις θα ανακοινωθούν αργότερα αυτήν την εβδομάδα.
Φωνάζοντας “Αρκετά” και κρατώντας πανό, εκατοντάδες γιατροί, πολλοί φορώντας τις λευκές ρόμπες τους, διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρκελώνης.
“Νομίζω ότι οι επαγγελματίες υγείας είναι εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους για να απεργήσουν βλέποντας το πώς εξελίσσεται σήμερα η κατάσταση”, σημείωσε ο καθηγητής πανεπιστημίου Χοσέ Ενρίκε Γκαλέγκο, ηλικίας 60 ετών.