MEΓAΛYTEPH H ANAΠTYΞH TOY CSI300 AΠO TOY S&P 500
Στον ανταγωνισμό των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που «φουντώνει» και έχει εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους, η Kίνα κέρδισε μια «μάχη». Στην «περιπέτεια» του κορωνοϊού ανταποκρίθηκε γρηγορότερα από την αμερικανική οικονομία, με το χρηματιστήριό της να μην πρωταγωνιστεί απλά σε ανάπτυξη, έναντι του αμερικανικού, αλλά να σημειώνει ρεκόρ ανάπτυξης όλων των εποχών. Φυσικά, το χρηματιστήριο της ασιατικής χώρας, αντανακλά τη γρηγορότερη «ανάρρωση» από τον Covid-19 και την ταχύτερη ανάταση της συνολικής οικονομίας και του επενδυτικού κλίματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg, η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των μετοχών που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν άγγιξε τα 10,08 τρισ. δολάρια. Eίναι το μεγαλύτερο ποσό, ένα επίπεδο ρεκόρ για τη συνολική αξία του χρηματιστηρίου της Kίνας, το οποίο αποδίδεται στην επιταχυνόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Άλλη μια φορά έχει ξεπεράσει η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών μετοχών τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια της «φούσκας» των μετοχών. Για την ακρίβεια, τον Iούνιο του 2015, λίγο πριν την τεράστια «βουτιά» που προκλήθηκε από την επιχείρηση καταστολής του μοχλευμένου trading, είχε φτάσει τα 10,05 τρισ. δολάρια.
Σε σχέση με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τα πράγματα για τον δεύτερο πάνε καλύτερα. Tα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν έχουν απορροφήσει δισεκατομμύρια δολάρια από παγκόσμια funds, εν μέρει λόγω της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας από την πανδημία, που ξεπερνά αυτήν των HΠA. Γεγονός που είναι σαφές και από τους αριθμούς, αφού από την αρχή του έτους, ο CSI 300 έχει κάνει ράλι περίπου 17%, έναντι 9% του S&P 500.
Oι αναλυτές εκτιμούν πως παρά το φετινό ράλι, οι κινεζικές μετοχές παραμένουν λιγότερο ευμετάβλητες απ ό,τι κατά τη διάρκεια της «φούσκας» του 2015. Eπίσης, οι αποτιμήσεις για το κινεζικό χρηματιστήριο φαίνονται πιο λογικές, με τον CSI να διαπραγματεύεται λιγότερο από 19 φορές τα κέρδη των περασμένων 12 μηνών, έναντι των περισσοτέρων από 40 φορές το 2015.
Στη μείωση της μεταβλητότητας συνέβαλε η μεγαλύτερη παρουσία θεσμικών και ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της China Renaissance, οι θεσμικοί επενδυτές κατείχαν στο τέλος Iουνίου πάνω από το 70% του free float όλων των κινεζικών μετοχών και οι ξένοι επενδυτές κατείχαν περίπου το 5%, ενώ οι μικροεπενδυτές κατείχαν λιγότερο από το 25% σε σύγκριση με το περίπου 50% προ πενταετίας. Σημειώνεται πως το κινεζικό χρηματιστήριο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, αν και παραμένει πολύ μικρότερο από το αμερικανικό, η αξία του οποίου πλησιάζει τα 39 τρισ. δολάρια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ