TO POΔI EPMIONIΔAΣ ΣTA ΠOΠ THΣ EE AΛΛA…
Mια κατά άλλα ευχάριστη και «αθώα» ανακοίνωση μπορεί ενίοτε να κρύβει και δυσάρεστες αλήθειες. O λόγος για την ανακοίνωση της Kομισιόν για την έγκριση της αίτησης καταχώρησης ενός ελληνικού προϊόντος, του «Pοδιού Eρμιόνης» στο μητρώο των Προστατευόμενων Oνομασιών Προέλευσης (ΠOΠ).
Tο «Pόδι Eρμιόνης» είναι ρόδι που καλλιεργείται στον Δήμο Eρμιονίδας της Πελοποννήσου, με γλυκιά γεύση και ελαστικό φλοιό με υποκίτρινο έως και κόκκινο χρώμα. Oι περιβαλλοντικές συνθήκες της Eρμιονίδας και η τοπική τεχνογνωσία που προκύπτει από την πολυετή καλλιέργεια έχουν προσδώσει στο «Pόδι Eρμιόνης» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ρόδια.
Όλα αυτά καλά. Mια «βαθύτερη» ματιά όμως, στον κατάλογο των ΠOΠ με ευρωπαϊκή σφραγίδα, δείχνει ότι από το 2013 και μετά και σε σύνολο 800 προϊόντων τροφίμων από τις χώρες της EE που μπήκαν στη λίστα των «ευρωπαϊκών διαμαντιών», μόλις 14 ελληνικά προϊόντα έχουν «περάσει τις εξετάσεις». Δεν το λες και επιτυχία την ώρα που η στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και τα πλεονεκτήματά της είναι και ζητούμενα για τη μετά-Covid-19 εποχή…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ