Σε ποιούς ανοίγει ομπρέλα προστασίας η κυβέρνηση
Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και ιδιοκτήτες ακινήτων στηρίζει με νέα μέτρα-ανάσα η κυβέρνηση.
Η έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον τζίρο των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να καταγράψει απώλειες 19,8 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.
Στο τραπέζι, λοιπόν, υπάρχει ήδη το ανανεωμένο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο, η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, τα αναδρομικά για τους κληρονόμους των συνταξιούχων, η 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και το «πάγωμα» της εισφορά αλληλεγγύης.
Το φετινό επίδομα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να δίνεται στα νοικοκυριά από τον Νοέμβριο δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τη μορφή που είχε κατά την περυσινή χειμερινή περίοδο. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και πρόκειται να τερματιστεί στις 15 Απριλίου. Η τιμή στην οποία ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα επίπεδα των 0,77 έως 0,85 ευρώ ανά λίτρο.
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιδοτήσει και την χρήση του φυσικού αερίου.
Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται με τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
-Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες
Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Η τελική επεξεργασία των αιτήσεων για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων θα ξεκινήσει μετά το τέλος Οκτωβρίου οπότε εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μετά την παράταση που δόθηκε.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιδοτηθούν τρεις μηνιαίες δόσεις του 2020 ώστε να καταβληθούν μαζεμένα χρήματα στους δικαιούχους.
Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 145.000 αιτήσεις.
Αναδρομικά και για κληρονόμους συνταξιούχων: Κανονικά θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι των συνταξιούχων εκείνων που δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή.
Σύμφωνα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού δικαιώματός τους.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν την σχετική αίτηση και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι για τους δικαιούχους – κληρονόμους θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός – απολογιστικός έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ανακριβείς ή ψευδείς δηλώσεις.
Όσοι από αυτούς που επιλεγούν στο σχετικό δείγμα θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά με email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και θα είναι υποχρεωμένοι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Επιστρεπτέα προκαταβολή No4: Από τα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να υλοποιείται η 4η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά οι εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Δεκέμβριο.
Για τις περιοχές που θα μπουν στην κατηγορία 4 όσον αφορά στην πανδημία και στα περιοριστικά μέτρα, θα δίνεται επιδότησης 50% ενώ για τους επαγγελματίες της κατηγορίας 3, θα δίνεται επιδότηση 30%. Δηλαδή, στην κατηγορία 4, αν το δάνειο είναι 2.000 ευρώ, ο επαγγελματίας θα επιστρέφει τα 1.000 ευρώ.
Στους ωφελημένους του 4ο κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα περιλαμβάνονται ακόμα και οι επιχειρήσεις σε περιοχές που θα επιβληθούν τοπικά lockdown, αλλά και κλάδοι που επλήγησαν ιδιαίτερα όπως πολιτισμός, τουρισμός, μεταφορές.
Εισφορά αλληλεγγύης: Προς κατάργηση για ένα έτος βαίνει η εισφορά αλληλεγγύης καθώς η σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές και επιβάλλεται κλιμακωτά επί του ετησίου αυτού εισοδήματος με συντελεστές 2,2%-10%.