Μέχρι τον Απρίλιο του 2021
Παράταση μέχρι τον Απρίλιο του 2021 θα δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή που επεξεργάζεται τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. «Όλα αυτά τα θέματα θα επανεξεταστούν στις αρχές του επόμενου χρόνου -ελπίζω βγαίνοντας και από την πανδημία- ώστε μέσα στο 2021 να δούμε συνολικά το θέμα των επιδομάτων ανθυγιεινής.
Θα δώσουμε μια μικρή παράταση στην Επιτροπή για να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τα πορίσματα, για να δούμε τη συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο αυτό», ξεκαθάρισε ο Υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ι. Δελλή.
Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο ήδη με βάση τον νόμο του 2018 μία Επιτροπή που έχει συσταθεί και που εξετάζει όλο το θέμα των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και θα προτείνει μία συνολική αντιμετώπιση, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που αποκτούμε αυτόν τον καιρό της πανδημίας. «Γενικότερα, στα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δύο θέματα. Το πρώτο είναι ότι κανονικά θα πρέπει να προσπαθούμε η εργασία να μην είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή σε ό,τι αφορά τις συνθήκες της. Πρέπει να βελτιώνουμε, δηλαδή, τις συνθήκες. Ο σκοπός δεν είναι να έχουμε επιδόματα.
Το δεύτερο είναι ότι τα επιδόματα πρέπει να δίδονται όχι στη βάση της συνδικαλιστικής ισχύος του ενός ή του άλλου συνδικάτου, αλλά στη βάση των πραγματικών περιστατικών, όπως προκύπτουν από την επιστημονική μελέτη σε κάθε χώρο εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτή δεν ήταν «δυστυχώς, η συνήθης πρακτική, με την οποία το ελληνικό κράτος αποφάσιζε αυτά τα επιδόματα διαχρονικά και η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο δεν είναι εύκολη».
Πάντως, υπενθύμισε πως «για φέτος και του χρόνου μπορεί να υπάρχει δημοσιονομική ελευθερία (ρήτρα γενικής διαφυγής) , αλλά προϋπόθεση για διάφορα μέτρα είναι να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Από την πλευρά του, ο κ. Δελής σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2021 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την κατάργηση του επιδόματος σε εργαζόμενους όπως οι μηχανικοί σκηνής, οι μηχανοξυλουργοί, οι σιδεράδες και άλλοι, «που δεν φαίνονται» και είναι αναγκαίοι για να βγει μία παράσταση.