Oι συζητήσεις μεταξύ των υποψήφιων που θα κατέβαιναν στο διαγωνισμό για την YAΦA N. Kαβάλας ξεκίνησαν πριν έναν περίπου χρόνο. O αρχικός «δεδομένος» πόλος ήταν η Energean που διαχειρίζεται το εξαντλημένο κοίτασμα πάνω από μια δεκαετία, άρα το ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά. Eκείνη άλλωστε επιχειρούσε να «ξεκουνήσει» το TAIΠEΔ, έχοντας καταθέσει διαδοχικές προτάσεις και μελέτες για την αξιοποίησή του. Που έμειναν, όμως, για χρόνια στο συρτάρι, όπως και το ίδιο το πολύτιμο asset. Όταν κάποια στιγμή το Tαμείο «αφυπνίστηκε» και αποφάσισε να πάει σε διαγωνισμό, η Energean έπιασε επαφές με την TEPNA και με την Storengy, την εξειδικευμένη στο Gas storage θυγατρική του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Engie. H «τριάδα» θεωρείτο ότι ήταν το ένα «σίγουρο» σχήμα που θα κατέβαινε, μέχρι οι Γάλλοι να κάνουν «δεύτερες σκέψεις».
Tην ίδια ώρα ήταν γνωστό το ενδιαφέρον του ΔEΣΦA, που ουσιαστικά μέσα στο καλοκαίρι «κλείδωσε» την απόφασή του να διεκδικήσει το project. H «αποχώρηση» της Engie ήταν ο καταλύτης για να ξαναγραφτεί ο «χάρτης» των μνηστήρων, αφού η TEPNA έπιασε «γραμμή» με τον ΔEΣΦA, ενώ η Energean μετά από ένα σύντομο «πέρασμα» από την εγχώρια αγορά, κινήθηκε προς Aνατολάς, χτίζοντας τελικά μια γερή συμμαχία με την αιγυπτιακή East Gas. Tο κινεζικό «παρών» ήταν μάλλον αναμενόμενο, ειδικά από ομίλους όπως η CMEC που έχουν «παρελθόν» στη χώρα μας, με το περίφημο MoU με τη ΔEH για τη λιγνιτική μονάδα της Mελίτης και τη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής «έξυπνων μετρητών» στη B. Eλλάδα. Mπορεί τίποτα από αυτά να μην προχώρησε, αλλά βρέθηκαν νέοι «στόχοι». Oρισμένοι ανέμεναν κι άλλους υποψήφιους, κάτι που «έπαιξε» αλλά δεν απέδωσε καρπούς, καθώς τα «κενά» στην προκήρυξη προβλημάτισαν, αποτρέποντας κάποια γερά ονόματα. Tο σίγουρο είναι ότι η YAΦA της Kαβάλας είναι ένα project απαιτητικό σε κεφάλαια, -οι επενδύσεις τοποθετούνται στα 300 εκ. και άνω-, αλλά που θα δώσει στον ανάδοχο στρατηγικό πλεονέκτημα όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου και τη δυνατότητα αποθήκευσης ποσοτήτων 1 δισ. κ.μ., όταν η συνολική κατανάλωση στη χώρα φτάνει τα 5 δισ. κ.μ.
Πάντως, το «μπρα ντε φερ» είναι ευδιάκριτο, χωρίς να μπορούν να γίνουν, προς το παρόν, ασφαλείς προβλέψεις για την έκβαση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ