Ο ΟΜΙΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΓΩΓΗ
Απίστευτες κατηγορίες εναντίον της γερμανικής τράπεζας για «προδοσία» και αθέτηση συμφωνιών
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ LIBRA, ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ
Την 20η Ιουλίου του 2019, ο πρόεδρος και CEO της Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης, συναντιέται με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Nord/LB, Andreas Appel. Ο Γερμανός, με ένα ψυχρό και απειλητικό ύφος, απευθύνεται στον εφοπλιστή, ρωτώντας τον: «Έχεις δει το Game of Thrones, Γιώργο»;
– «Όχι, Andreas, δεν το έχω δει. Γιατί»;
– «Λοιπόν, επειδή ο χειμώνας έρχεται για σένα, Γιώργο»!
Η φράση «ο χειμώνας έρχεται» («winter is coming»), που ακούγεται στην τηλεοπτική σειρά της ΗΒΟ και υπονοεί ότι πλησιάζει η καταστροφή, ενώ τώρα αποδίδεται στο στέλεχος της Nord/LB, κάθε άλλο παρά μπορούσε να περιγράψει το κλίμα που υπήρχε μέχρι πρότινος, μεταξύ των δύο πλευρών. Δεκαέξι χρόνια «κρατάει» η σχέση της Libra με τη συγκεκριμένη τράπεζα, με τη συνεργασία να έχει αποδώσει 2 δισ. δολάρια.
Όμως τώρα, ο ναυτιλιακός βραχίονας του -με έδρα τη Νέα Υόρκη- ομίλου, προσέφυγε με αγωγή της στην αμερικανική Δικαιοσύνη εναντίον της γερμανικής τράπεζας, την οποία κατηγορεί για «προδοσία», «παραβίαση κανόνων», «αθέτηση συμφωνιών», ακόμα και προσωπικές απειλές κατά του επικεφαλής της Libra, Γιώργου Λογοθέτη. Και υπόσχεται, ότι θα κυνηγήσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Τι έχει συμβεί;
Τα δάνεια
Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη χρηματοδότηση επτά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταξύ του 2013 και του 2015. Η εκτίμηση για τα δάνεια τότε ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δολάρια, όμως το φθινόπωρο του 2018, έγινε επανεκτίμηση, σύμφωνα με την οποία δεν θα ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. με 60 εκατ. δολάρια. Την ίδια ώρα, η γερμανική τράπεζα διαπίστωνε ότι είχε τόσο μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της, που, όχι μόνο ανακοίνωσε (τον Απρίλιο του 2019) ότι θα αποχωρήσει από τη ναυτιλία, αλλά και είχε αναγκάσει (το 2018) τη γερμανική κυβέρνηση να τη διασώσει!
Έτσι, τον Ιούλιο του 2019, η Nord/LB απέστειλε ειδοποίηση στη Libra Group σχετικά με τη σύμβαση δανείου, απαιτώντας την πληρωμή του υπολοίπου των 84 εκατ. δολαρίων εντός τριών εβδομάδων. Ακολούθησαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν, όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που κατέθεσε η Libra Group στο αμερικανικό δικαστήριο, σε αναχρηματοδότηση του χρέους με discount 25%, φτάνοντας τον διακανονισμό μείωσης των δανείων στα 62,5 εκατ. δολάρια. Άμεσα, η Libra συγκέντρωσε 16 εκατ. δολάρια για την αναχρηματοδότηση των χωρητικότητας 5,042 teu, πλοίων Sydney Trader και Shanghai Trader (κατασκευής 2005), με τη Marathon Asset Management.
Αυτό, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όπου η Nord/LB επανήλθε απροειδοποίητα, απαντώντας «το πλήρες, χωρίς discount υπόλοιπο», περίπου 84 εκατ. δολαρίων με τη δικαιολογία ότι… «η αγορά βελτιώθηκε». Οι δύο πλευρές, παρά την επί σειρά ετών συνεργασία τους, φαίνεται πως έχουν πια, τεράστιο έλλειμμα επικοινωνίας. Η… ψύχρα μεταξύ τους, δείχνει ότι «ο χειμώνας ήρθε». Αλλά για ποιον;
Πλήγμα
Στις 14 Οκτωβρίου, η Libra Group προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ, καταθέτοντας καταγγελία και κινώντας τις νομικές διαδικασίες κατά της Nord/LB. Από την τράπεζα, όπως αναφέρει το Tradewinds, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο και δεν έχει υπάρξει απάντηση στην αγωγή που κατατέθηκε. Παρόλα αυτά, από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Libra Group επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε καταγγελία στα δικαστήρια των ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτό έγινε ως αποτέλεσμα της «συμπεριφοράς της τράπεζας σε σχέση με δάνεια που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή μας επιχείρηση».
Η ίδια πηγή από τον όμιλο που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι «θεωρούμε τη συμπεριφορά της τράπεζας ως κατάφωρη παραβίαση των ευρέως αποδεκτών τραπεζικών κανόνων και μια μεγάλη προδοσία εμπιστοσύνης που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια πολλών ετών εποικοδομητικής συνεργασίας – και θα επιμείνουμε με σθένος σε αυτήν την υπόθεση». Και τονίζει ότι «δεν θέλαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια, ωστόσο αναγκαστήκαμε λόγω της αδιαλλαξίας της τράπεζας».
Ενοχλητική τροπή
Στην όλη υπόθεση, ωστόσο, υπάρχουν δύο «ενοχλητικοί» παράγοντες που αφορούν τη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών και τον ψυχρό κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει την υπόθεση η γερμανική τράπεζα, όπως αναφέρουν αναλυτές. Αρχικά, από το γεγονός ότι η διαμάχη έρχεται σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το ναυτιλιακό βραχιόνα της Libra Group. Ο CEO της, Achim –Boehme, ο οποίος εργαζόταν μαζί με τον πρόεδρο και CEO του Ομίλου, Γιώργο Λογοθέτη για επίλυση της διαφοράς, διαγνώστηκε με καρκίνο τον Σεπτέμβριο του 2019 και πέθανε τον περασμένο Ιούλιο.
Πέραν τούτου, Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου που επικαλείται το tradewinds, τα στελέχη της Nord / LB φέρεται να επιχείρησαν να ασκήσουν πίεση στον Όμιλο Libra για να διευθετήσουν τους όρους τους, απειλώντας να κινηθούν προσωπικά κατά του κ. Λογοθέτη. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τον διάλογο περί του Game of Thrones…
Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΔΙΣ. ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ
Στα δικαστήρια και στην Κύπρο
Ο πολυσχιδής αμερικανικός όμιλος της οικογένειας Λογοθέτη, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας και στον τομέα των ακινήτων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και για μια άλλη υπόθεση: Η Libra Group υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα μιας εκτεταμένης απάτης που διήρκησε αρκετά χρόνια, με τη συνολική προκληθείσα ζημιά από αυτή να εκτιμάται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.
Η αγωγή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην Κύπρο, που κατέθεσε στις 12 Ιουνίου 2020, ο Όμιλος Libra και οι θυγατρικές του, στρέφεται εναντίον δέκα φυσικών προσώπων και κατά 69 νομικών προσώπων. Η Libra Group καταγγέλλει κυρίως τις ενέργειες έξι επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων του πρώην επικεφαλής των ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Libra, καθώς και του πρώην διευθυντή της EDF Ανανεώσιμες (τότε EDF EN) στην Ελλάδα κατά το διάστημα Ιούλιος του 2013 έως τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το LinkedIn. Η υπόθεση εξετάζεται επί του παρόντος από τα kυπριακά δικαστήρια.
Μεταξύ των αμφισβητούμενων συναλλαγών, ο Όμιλος Libra ισχυρίζεται ότι η αγορά από τη θυγατρική του EuroEnergy, τον Ιούνιο του 2016, αιολικών πάρκων στην Ελλάδα που ανήκαν στην EDF Ανανεώσιμες στιγματίστηκε από υπεξαιρέσεις. Ο όμιλος εκτιμά ότι η συναλλαγή, αξίας 84 εκατομμυρίων ευρώ, επέτρεψε στους υποτιθέμενους απατεώνες να αποσπάσουν δώδεκα εκατομμύρια για δικό τους λογαριασμό. Περαιτέρω αγορές αδειών που ανήκαν επίσης στην EDF Ανανεώσιμες αλλά και σε άλλους συμμετέχοντες, πιθανολογείται ότι οδήγησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε παράνομες πληρωμές πάλι προς όφελος των ιδίων προσώπων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ