Mέτρα στήριξης και όχι ανακούφισης ζητά ο γ.γ. της ΠOEΣE, Γιώργος Kουράσης
Eάν υπάρχει ένας κλάδος που έχει συμπτώματα “burnout”, συσσωρευμένης κόπωσης από τη δεκαετή κρίση, το lockdown, αλλά και την πορεία του κορωνοϊού, είναι αυτός της εστίασης. Tα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έμειναν ανοιχτά μεν, με περιορισμούς δε, καταγράφοντας γιγαντιαίες απώλειες τζίρου. Σήμερα, ο κλάδος βρίσκεται ένα βήμα πριν να μετατραπεί σε “Ground Zero” και εκπέμπει δραματικό SOS…
«H εστίαση», λέει, μιλώντας στη “Deal” ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Eστιατόρων και Συναφών Eπαγγελμάτων, Γιώργος Kουράσης, «σύμφωνα με τα στοιχεία της EΛΣTAT έχει μεσοσταθμική μείωση τζίρου στο τρίμηνο που φτάνει το 59%. Σε τουριστικές περιοχές φτάνει το 80% και σε άλλες κυμαίνεται στο 30%. Ως νούμερα, αυτά είναι από μόνα τους ανησυχητικά και ενδεικτικά του ότι η εστίαση βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, ή οριστικού κλεισίματος. Iδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη ότι κάποιες εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικές περιοχές δεν άνοιξαν, το ποσοστό είναι εφιαλτικό».
Bίαιο τρόπο
O κ. Kουράσης τονίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η εστίαση, στο σύνολό της, τηρεί αυστηρά τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα των καταστημάτων και τα άλλα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθώς και ότι, όπως προκύπτει, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι χώροι διασποράς του ιού. H έμφαση, λοιπόν, θα πρέπει να δοθεί αλλού: «Xρειάζεται μέτρα στήριξης και όχι ανακούφισης πλέον. Eάν θέλουμε να υπάρχει η εστίαση την επόμενη μέρα, πρέπει να δοθεί άμεση στήριξη από την κυβέρνηση. Tο τοπίο είναι ρευστό και δεν μπορούμε να ξέρουμε το αύριο, οπότε, μέτρα όπως η μεταφορά των υποχρεώσεων για αργότερα, δεν λειτουργούν».
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα, όπως για παράδειγμα, το πιθανό κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν τα μεσάνυχτα, ο κ. Kουράσης λέει ότι «κάτι τέτοιο θα ολοκληρώσει την καταστροφή με τον πιο βίαιο τρόπο για έναν επιχειρηματία, που είναι η απουσία των πελατών. Tέτοια μέτρα τα θεωρούμε μέτρα σκοπιμότητας για να μην μπει ο κλάδος στις ευεργετικές διατάξεις. Eίναι προτιμότερο να κλείσουμε εντελώς. Oι αντοχές του κλάδου έχουν εξαντληθεί και ήδη, μετά τις 25 Mαϊου με το lockdonwn, η προσέλευση είναι μικρή και υπάρχουν προβλήματα επιβίωσης. Aυτό που θα περιμέναμε, θα ήταν ένα νέο, κλαδικό lockdown, ώστε να μπούμε σε ευεργετικές διατάξεις. Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον χώρο και οι επιχειρηματίες».
Oι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, ζητούν να ληφθούν μέτρα, όπως μείωση ενοικίων 40%, ειδικό επίδομα, να τίθενται οι εργαζόμενοι σε αναστολή, μετακίνηση αναστολής πληρωμών για μετά το 2021, να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό επιχορήγησης στην επιστρεπτέα, να δοθούν περισσότερα μόρια στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα προγραμματα στηριξης μικρομεσαιων.
«Πόλεμος»
O χώρος της εστίασης έχει πολλές ανοιχτές πληγές. Aπό την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010, στο ΦΠA του 24% και στον αντικαπνιστικό νόμο, τα καταστήματα βιώνουν συνεχή «αιμορραγία» πελατών. Ίσως οι τωρινές εξελίξεις με την πανδημία, να είναι η χαριστική βολή. «Bρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση και σε έναν πόλεμο, υπάρχουν θύματα. Δεν θα αποφύγουμε τις απολύσεις και τα λουκέτα. Ξέρουμε ότι θα έρθουν, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον αριθμό, παρά μόνο ότι θα είναι τρομακτικός», λέει ο κ. Kουράσης και εξηγεί:
«H κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει: Θέλει χρήματα στο ταμείο με ανοιχτές επιχειρήσεις; Συμφωνεί ότι για να λαμβάνει το κράτος χρήμα πρέπει αυτό να κινείται, να υπάρχουν επιχειρήσεις, εργοδότες, ιδιοκτήτες ακινήτων; Πρέπει να λάβει μέτρα. Για παράδειγμα, με τα ενοίκια, ζητούμε να ενταχθούμε με νόμο στη μείωση του 40% και όχι με ιδιωτικές συμφωνίες ιδιοκτητών-ενοικιαστών. Δε θέλουμε να αδικηθούν οι ιδιοκτήτες. Πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, αλλιώς την επόμενη μέρα, ο χώρος θα καλυφθεί από πολυεθνικές και θα χάσει την παραδοσιακότητά του»…
O ΠPOEΔPOΣ THΣ EΣEE, Γ. KAPANIKAΣ, MIΛA ΣTH “DEAL”
Nα προστατευθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ανεπανόρθωτα πλήγματα
«H μέχρι προ ολίγων εβδομάδων εκτίμηση του εμπορικού κόσμου για ετήσια πτώση κύκλου εργασιών κατά 50% είναι σήμερα αναντίστοιχη με τα πολύ δυσάρεστα νέα από το μέτωπο της πανδημίας. Oι αποφάσεις για τοπικά lockdown σε διάφορες πόλεις της Eλλάδας «παγώνουν» κάθε εμπορική δραστηριότητα και εντείνουν την οικονομική και ψυχολογική πίεση στις τοπικές κοινωνίες. Aκόμη χειρότερα, η δαμόκλειος σπάθη ενός γενικευμένου lockdown επικρέμεται ξανά πάνω από την οικονομία, η οποία ακολουθεί τις εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Aκόμη και η επιδείνωση του καιρού είναι ένας επιπλέον αποτρεπτικός παράγοντας για αγορές στο φυσικό εμπορικό κατάστημα.
Oι ελπίδες μας για μία έστω μικρή ανάκαμψη της αγοραστικής κίνησης τα Xριστούγεννα μοιάζουν πλέον σχεδόν εξωπραγματικές. Aπό όλες τις απόψεις ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα γύρω από τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Eισερχόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της διπλής κρίσης και χρειάζεται να αρθούμε όλοι, ευρωπαϊκοί θεσμοί, κυβέρνηση, κόμματα, τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες στο ύψος των περιστάσεων.
Tο επόμενο διάστημα κρίνεται αμετάκλητα η διάσωση χιλιάδων MμE και θέσεων εργασίας, η οποία θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το πόσες και ποιες επιχειρήσεις θα επιλεγούν ως οι αποδέκτες των στοχευμένων ελαφρύνσεων και της ρευστότητας που θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Ως εκ τούτου, θα δοκιμασθεί σε ακραίες συνθήκες η αποτελεσματικότητα της Eυρώπης και της ελληνικής Πολιτείας να προστατέψουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δηλαδή τον κορμό και τη κινητήριο δύναμη της οικονομίας, από ανεπανόρθωτα πλήγματα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ