«Φτηνότερη μεταξύ των συστημικών»
Η πρόσφατη φημολογία πρότασης θεσμικών της τράπεζας Πειραιώς για προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων ύψους 800 εκατ. ευρώ και η παράλληλη ενεργοποίηση της ρήτρας CoCos για μετατροπή σε μετοχές στην επικείμενη καταβολή του κουπονιού της 2 Δεκεμβρίου, αποτέλεσε το έναυσμα για μαζικές ρευστοποιήσεις στη μετοχή της τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan και δεδομένου ότι η Πειραιώς παραμένει με διψήφιο ποσοστό σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE-Non Performing Exposures), φαίνεται αυξημένη η πιθανότητα για τη διοίκηση να μην προτιμήσει την επιλογή των μετρητών (παρά την ύπαρξη ρευστότητας με 40 μ.β CET1) για την εν λόγω καταβολή του κουπονιού της υπό αίρεση μετατρέψιμη ομολογίας, αλλά να προβεί σε μετατροπή χρέους σε μετοχές.
Η δικαιολογητική βάση εδράζει επί της πεποίθησης πως το σενάριο της ενεργοποίησης της ρήτρας εν συνόλω, μολονότι θα επιβάρυνε βραχυπρόθεσμα τους υφιστάμενους μετόχους λόγω του dilution και της σημαντικής αύξησης του ποσοστού συμμετοχής του HFSF από 26% σε 61%, μολαταύτα θα επιδρούσε θετικά στο μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ της τράπεζας. Τούτο, διότι αφενός η μεταβλητότητα της μετοχής θα ελαττωθεί λόγω του στιβαρού χαρακτήρα του νέου βασικού μετόχου, αφετέρου θα αποφορτιστεί ο ισολογισμός της μετατρέποντας το χρέος σε ίδια κεφάλαια.
Έτι περαιτέρω, παρά το ότι πρώτον το χρονοδιάγραμμα για μια τέτοια ενέργεια είναι πολύ σφιχτό, τουλάχιστον έως την 2α του Δεκεμβρίου και δεύτερον βάσει του ν. 3864/2010 δεν επιτρέπεται η εμπλοκή του EFSF σε ενδεχόμενη ΑΜΚ εάν δεν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, ήτοι ο total cost ratio (TCR) να βρεθεί υπό του 11.25% (τρέχων 16.1%), η ενεργοποίηση της ρήτρας ίσως έχει σοβαρά οφέλη σε σχέση με την μετατροπή σε μετοχές χωρίς αυτήν σε βάθος χρόνου. Τούτο εξηγείται απλά από τη διαφορά της τιμής στη ρήτρα (6 ευρώ ανά μετοχή) σε σχέση με την τρέχουσα (0,655 ευρώ ανά μετοχή), επομένως το κουπόνι των 165 εκατ. ευρώ δεν είναι λογικό να αποπληρωθεί το κουπόνι με μετοχές υπό τη δεύτερη περίπτωση χωρίς CoCos, λόγω της αλλοίωσης στο ποσοστό συμμετοχής.
Να σημειωθεί τέλος πως κατά γενική ομολογία, η τράπεζα παραμένει η «φθηνότερη» των συστημικών, εξαιτίας -πλην άλλων- του πολύ επιβαρυμένου ισολογισμού της από το μετατρέψιμο χρέος και την έκθεσή της σε NPEs. Έτσι, μια απόφαση του SSM με την ευλογία της ECB να απεγκλωβίσει την ΠΕΙΡ από τα εναπομείναντα 495 εκατ. ευρώ των CoCos, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια των υφιστάμενων μετόχων θα θωρακίσει περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση και θα προσθέσει άλλα 120 εκατ. ευρώ (αναμενόμενα) pro forma έσοδα για το επόμενο έτος.
H JP Morgan στην έκθεσή της για την Πειραιώς δίνει τιμή στόχο για τη μετοχή τα 2 ευρώ.