ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ BIG TECH ΠΟΥ ΟΔΗ ΓΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Η περίπτωση της SAP που έχασε 29,48 δισ. ευρώ σε μια μέρα κάνει τους αναλυτές να μιλούν για «μαύρο σύννεφο απαισιοδοξίας» πάνω στις αγορές. Πότε περιμένουν ένα bounce και η αγωνία για τον κορωνοϊό
Την περασμένη Δευτέρα, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ο γερμανικός κολοσσός του software SAP, είδε την κεφαλαιοποίησή του να μειώνεται από τα 147 στα 118 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς οι μετοχές του κατέρρεαν (-20%) μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών του αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Και, παρότι το wipe off 29,48 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη χρηματιστηριακή του αξία δεν είναι το… τέλος για τη SAP, είναι μια εικόνα που μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε, καθώς τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εισέλθει σε μια δίνη έντονων στροβιλισμών, από τα οποία δεν θα βγουν ιδιαίτερα εύκολα.
Χθες, προσυνεδριακά ο Dow Jones κινείτο ανοδικά, ανακάμπτοντας μερικώς από το χειρότερο sell-off που είδε η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου -συμπαρασύροντας, φυσικά και τις υπόλοιπες- τους τελευταίους μήνες. Όμως, όσες πληγές και να επουλώσει με μίνι ράλλυ, η ψυχολογία των επενδυτών δεν παύει να είναι κακή και ο δείκτης του momentum δεν παύει να δείχνει προς το κόκκινο χρώμα. Οι λόγοι, είναι το γεγονός πως το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού βγαίνει εκτός ελέγχου στο δυτικό ημισφαίριο, τα κακά αποτελέσματα των εταιριών λόγω του προηγούμενου lockdown, το νέο κύμα lockdown στην Ευρώπη, οι αμερικανικές εκλογές, αλλά και οι κύκλοι της οικονομίας.
Κατάρρευση κολοσσών
Κατά κάποιους αναλυτές, η υπόθεση της SAP είναι ένας «προ-σεισμός» και είναι πιθανό να δούμε και άλλες παρόμοιες «ιστορίες», σε μεγαλύτερο μέγεθος, αφού πρωταγωνιστές μπορεί να είναι οι «big tech», οι κολοσσοί της τεχνολογίας και της πληροφορικής που οδηγούν τις αγορές παγκοσμίως.
«Νομίζω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή μιας θάλασσας αλλαγών σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των τεχνολογικών», εκτιμά ο επικεφαλής αναλυτής της Bleakley Advisory Group, Peter Boockvar, ο οποίος σημειώνει με έμφαση ότι ακόμα και όταν η Microsoft ανακοίνωσε -την Τρίτη- αποτελέσματα καλύτερα του αναμενόμενου, δεν κατάφερε να ανακόψει την πτώση της μετοχής, κατά 5% την Τετάρτη, μέσα σε ένα γενικευμένο sell-off.
Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, είναι τις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν οι Apple, Alphabet, Amazon και Facebook, οι οποίες παραδοσιακά οδηγούν τα κέρδη των αγορών, ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου (ακολουθεί και η Twitter, μαζί τους) και καταφέρουν να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το πόσο μεγάλο είναι αυτό το «στοίχημα», μπορεί να το αντιληφθεί κανείς, υπολογίζοντας ότι η Apple, για παράδειγμα, με κεφαλαιοποίηση ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διαπραγματεύεται σε Dow, S&P 500 και Nasdaq ταυτόχρονα. Άρα μια υποχώρησή της, θα συμπαρασύρει όλους τους δείκτες και, νομοτελειακά, όταν πέφτει «η αγορά των αγορών» ακολουθούν οι ευρωπαϊκές και οι… επόμενες.
Ο Boockvar λέει ότι ήδη βλέπει σημάδια αλλαγών στη στάση των επενδυτών απέναντι στις large tech εταιρίες και τα βαριά ονόματα των social media. «Βλέπω σημάδια, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα απαντήσει η αγορά όταν αυτές οι πολύ ακριβές μετοχές ανακοινώσουν αποτελέσματα. Ο πήχης είναι ψηλά. Το ξέρουμε αυτό , αλλά ακόμα και όταν είσαι πάνω από τον πήχη, φαίνεται ότι οι κεφαλαιοποιήσεις αρχίζουν να μετράνε περισσότερο».
Με τους επενδυτές να είναι μάλλον… .αγχωμένοι για τα αποτελέσματα τριμήνου των εταιριών, ένα κύμα πτωχεύσεων, την αμερικανική οικονομία, τις εκλογές και μια σειρά ακόμα παραγόντων, φαίνεται πως πάνω από τις αγορές υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο απαισιοδοξίας. Το οποίο δείχνει ξεκάθαρα πως έρχεται καταιγίδα, όταν οι κολοσσοί FANG και οι τεχνολογικές που ευνοούνται από τον κορωνοϊό (λόγω τηλεργασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης) ή υποχωρούν, ή μένουν στάσιμοι.
«Αν η αγορά δεν μπορεί να αντιδράσει θετικά στις Facebook, Amazon, Google και Apple, σε τι θα αντιδράσει θετικά; Συν του ότι οι άνθρωποι πιθανότατα δεν δείχνουν να πείθονται ακόμα και με θετικά αποτελέσματα.
Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει αργότερα, με τις εκλογές», λέει ο partner της T3Live, Scott Redler.
Πάντως, ακόμα και το sell-off της Microsoft, κατά πολλούς είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τον κλάδο του big tech. Και αυτό που προσπαθούν να προβλέψουν οι αναλυτές, είναι «ως πότε». Ο επικεφαλής αναλυτής της BTIG, Julian Emanuel μιλά για την «τέλεια καταιγίδα» που είναι σε εξέλιξη, καθώς «η τιμολογιακή αντίδραση σε σχεδόν όλες τις FANG μετά την ακακοίνωσή τους, μπορεί να την κάνει πιο έντονη»…
Τι ρόλο παίζει ένα «νομισματικό σοκ»
Τους τελευταίους μήνες, στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται σχεδόν… μόνιμα η τουρκική λίρα, η οποία καταρρέει. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που απασχολεί τους αναλυτές όλου του κόσμου, είναι η πορεία του αμερικανικού δολαρίου, αλλά και του ιαπωνικού νομίσματος, του γιεν, το οποίο, τίνι τρόπω, είναι «σηματωρός» μιας κρίσης, λειτουργώντας ως “safe haven asset”.
Ο αναλυτής της Nikko Asset Management, John Vail, λέει στο CNBC ότι το ιαπωνικό νόμισμα πιθανότατα δεν θα ενισχυθεί σημαντικά, εκτός εάν υπάρξει «ένα αρνητικό σοκ». Με το γιεν να διαπραγματεύεται χθες στα 0,0096 δολάρια (104,3 γιεν στο δολάριο), ο Vail λέει ότι «θα χρειαστεί ένα ισχυρό σοκ για να φτάσει η ισοτιμία στο 100, ένα αρνητικό σοκ. Είναι τώρα σταθερό στην περιοχή των 104 με 106 γαι αρκετό καιρό και φαίνεται ότι πολλοί είναι ικανοποιημένοι με αυτό το επίπεδο».
Άλλωστε και το οικονομικό επιτελείο της Ιαπωνίας φαίνεται να είναι της ιδιας άποψης, με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Haruhiko Kuroda να δηλώνει «ακραία κατά του δυνατού γιεν», όπως το ίδιο δήλωσε και ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας, Taro Aso. Άλλωστε, η χώρα βιώνει τώρα μια επιστροφή των ξένων επενδυτών και αντιλαμβάνεται πως οποιαδήποτε ανατίμηση στο νόμισμά της, θα βλάψει την εξαγωγική της βιομηχανία…
«ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Δύσκολες» οι επόμενες εβδομάδες για τις μετοχές
Ανεξάρτητα από την πορεία των κολοσσών της τεχνολογίας, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως οι αγορές θα μπουν σε μια δίνη στροβιλισμών, τουλάχιστον μέχρι να έρθει ένα μετεκλογικό ράλλυ. Η «καταιγίδα» προσώρας μοιάζει να είναι… τέλεια, με τους αναλυτές να λένε πως οι στροβιλισμοί της αγοράς θα συνεχιστούν όσο «επελαύνει» ο κορωνοϊός, αλλά βάζουν τις βάσεις για ένα μετεκλογικό ράλλυ.
Οι αγορές έχουν μπει σε ένα roller coaster τρόμου από αυτή την εβδομάδα, καθώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κρούσματα φτάνουν σε αριθμούς- ρεκόρ, ενώ στην Ευρώπη έχουν αρχίσει τα lockdown στις μεγαλύτερες οικονομίες. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη δείχνει την… κλασική καθυστέρηση στη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι προσπάθειες μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου για την επίτευξη συμφωνίας νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης, μοιάζουν να προσκρούουν σε τοίχο.
«Prepare for impact», δηλαδή «ετοιμαστείτε για πρόσκρουση» λένε οι περισσότεροι αναλυτές για την εβδομάδα που έρχεται και τις αμέσως επόμενες, την οποία χαρακτηρίζουν «rocky» για τις μετοχές για τους παραπάνω λόγους συν την αβεβαιότητα των εκλογών. Ο Tom Lee της Fundstrat Global Advisors και άλλοι αναλυτές, θεωρούν ωστόσο, ότι όταν ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, πιθανότατα οι αγορές θα επανακάμψουν σε ένα «ράλλυ ανακούφισης», όπως το χαρακτηρίζουν, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής και θα καθίσει στην καρέκλα του προέδρου.
«Έχουμε πολλά πράγματα να μας αγχώνουν τις επόμενες εβδομάδες. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε σε προεκλογική αγορά. Όμως, μετεκλογικά, νομίζω ότι πολλά από αυτά που κάνουν τους ανθρώπους νευρικούς, θα κάνουν μεταστροφή», εξηγεί ο Lee και συνεχίζει: «Το μετεκλογικό δημοσιονομικό πακέτο χαρακτηρίζεται με τη λέξη πότε και όχι με τη λέξη αν. Όμως ο Covid έχει τεράστια επίδραση στην αγορά. Είναι σχεδόν τόσο σημαντικός όσο η Fed, σήμερα. Ο κορωνοϊός καταπιέζει την οικονομία και ουσιαστικά συμψηφίζει εύκολο χρήμα. Αν δεν είχαμε τον Covid, ο κόσμος θα έβγαινε έξω και θα ξόδευε. Ο ιος λειτουργεί ως ένας πανίσχυρος μετωπικός άνεμος».
ΠΩΣ ΤΟ «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ» ΕΠΗΡΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
«Βαρύ» το κλίμα και στο Χ.Α.
To νέο sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιβαρύνει έτι περισσότερο το-ήδη- βαρύ κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Βουλιάζουν» από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο υπό το βάρος του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τα κάθε λογής funds να προεξοφλούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης. Σε αυτή την συγκυρία, με την Ευρώπη σε κατάσταση alert, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τόσο στις νέες δράσεις, που, αναπόφευκτα, θα αναλάβει η ΕΚΤ αλλά και στις πρώτες συνεδριάσεις, στην Wall Street, μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι πωλητές έχουν σαφές πλεονέκτημα, προχωρώντας χθες, Πέμπτη, σε ετεροχρονισμένο (λόγω αργίας 28ης Οκτωβρίου) «ξεπούλημα» σε τραπεζικές αλλά και blue chips, μετοχές- «σηματωρούς». Συνέπεια αυτού, τα νέα ιστορικά χαμηλά των τραπεζικών και οι σημαντικές απώλειες για μετοχές που, μέχρι την Τρίτη, απέφεραν θετικό αποτέλεσμα στους επενδυτές. Με δεδομένο ότι η ελληνική χρηματαγορά είναι πολύ ρηχή, το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι πυθμένες και ποιες οι κορυφές και, με βάση τις εξελίξεις που «τρέχουν» διεθνώς και στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό αλλά και ενόψει των αμερικανικών εκλογών, όλα δείχνουν ότι ότι επίκειται μια σημαντική εξέλιξη για τις εγχώριες μετοχές τους επόμενους μήνες. Έτσι, είναι λογικό να βρίσκονται στο προσκήνιο bull και bear σενάρια για την εγχώρια αγορά μετοχών. Το «κακό προηγούμενο» είναι ότι από τα μέσα Μαρτίου και μετά, η ελληνική αγορά δεν σημειώνει «απλώς» σημαντική πτώση, αλλά δείχνει να μην είναι σε θέση να ακολουθήσει την πορεία των ξένων αγορών και δη των αμερικανικών μετοχών σε ένα ράλλυ, καθώς δείχνει άτονη και κουρασμένη.
Η πρωτοβουλία
Με το κεντρικό ζητούμενο να είναι πως το χρηματιστήριο της χώρας μας θα γίνει ξανά ελκυστικό στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων, θα παράγει προστιθέμενη αξία και θα μετατραπεί σε γεννήτρια ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, αυτές τις μέρες αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία που θα «φωτίσει» τον δρόμο του. Πρόκειται για ένα webinar του ΧΑ, του ICC και της ΕΕΝΕ για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστήριου, το οποίο και βρίσκεται στην «τελική ευθεία», καθώς αναμένεται η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του, καθώς και οι κεντρικοί άξονες της συζήτησης, όπως και οι συμμετέχοντες, μιας και ο στόχος είναι -πλην των κρατικών παραγόντων, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό, να συμμετέχουν και corporate champions απ’ όλο τον κόσμο.
Το webinar, το οποίο πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, έχει προταθεί από τον Πρόεδρο της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), Πέτρο Δούκα, ο οποίος έχει επισημάνει πως από αυτό θα απαντηθούν ερώτηματα, όπως εάν είναι καλή περίοδος να επενδύσει κανείς στο XA, κατά πόσον υπάρχει βάθος στις συναλλαγές, ποιοί κλάδοι παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αν θα μπορούσαν να αντληθούν νέα κεφάλαια σε AMK ή IPOs, υπάρχει ενδιαφέρον και βάθος, υπάρχει δυνατότητα short-selling και αν δουλεύει η Aγορά παραγώγων στη πράξη και διερωτάται: «Έχει πρακτικό νόημα η εισαγωγή ναυτιλιακών εταιριών, ή τα διαδικαστικά είναι απαγορευτικά; Έχει νόημα και βάθος σήμερα, η εισαγωγή φερέλπιδων εταιριών στην Παράλληλη αγορά;».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ