Με χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το αδίκημα της θανάτωσης ή του βασανισμού των ζώων μετατρέπεται σε κακούργημα. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη («Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν.3869/2010»), το οποίο ψηφίζεται σήμερα.
Η εν λόγω τροπολογία έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κακοποίησης, καιαυστηροποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων. Εφεξής προβλέπεται για τους παραβάτες ποινή κάθειρξης έως 10 έτη – έναντι τουλάχιστον 1 έτους που ισχύει – καθώς και αυξημένη κατά πολύ χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, τα το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ έκαστη αντί ποινής 5.000 έως 15.000 ευρώ που ισχύει.
Την ίδια στιγμή, πέραν της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους που ήδη προβλέπεται, αυστηροποιούνται και οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες των διατάξεων για τη μεταχείριση ζώων και ζώων συντροφιάς. Αντί του ισχύοντος προστίμου των 5.000 έως 15.000 ευρώ, η χρηματική ποινή ορίζεται μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 10 έως 50 ευρώ κάθε μία. Στα εν λόγω αδικήματα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής: εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία.
Τέλος, ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της νομοθεσίας για την προστασία αυτών. Ο εισαγγελέας μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά το ζώο μόνο εφόσον ο ιδιοκτήτης του αναλάβει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του. Αν ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος ή τρίτος για λογαριασμό των δύο προηγουμένων δεν καταβάλλει τα απαιτούμενα ποσά, η προσωρινή αφαίρεση από τον εισαγγελέα μετατρέπεται σε οριστική. Επίσης ο εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει σε παραβάτη να αποκτήσει ξανά ζώο.