Οι οικονομικές συνέπειες του πρώτου lockdown έγιναν εμφανής από την πρώτη στιγμή. Είναι αυτή η πρώτη εμπειρία που τρομάζει αλλά και οι άγνωστες εξελίξεις που επιφυλάσσει η πανδημία με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να κάνει ασκήσεις επι χάρτου για την στήριξη της οικονομίας, ενώ παράλληλα ξαναγράφει τον προϋπολογισμό.
Από εχθές, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών εξήγγειλαν ένα πακέτο μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την στήριξη εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων. Ένα πακέτο το οποίο θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα διαμορφωθεί αναλόγως και θα ακολουθήσουν νέες κινήσεις για τον Δεκέμβριο.
Μάλιστα, οι ανακοινώσεις συνέπεσαν με την δημοσιοποίηση της Φθινοπωρινής έκθεσης της Κομισιόν, η οποία περιγράφει με τον πλέον ζοφερό τρόπο τις αναταράξεις στις οικονομίες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, η οποία ωστόσο είναι ακόμα πιο ευάλωτη λόγω του τουρισμού.
Η έκθεση προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση (στο 9% φέτος) και βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021- 2022 (κατά 5% και 3,5% αντίστοιχα), αλλά χωρίς να υπολογίζει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Προβλέπει επίσης υψηλά ελλείμματα (για το σύνολο αυτής της περιόδου), συνδυασμένα με υψηλό χρέους.
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το Οικονομικό επιτελείο εκπέμπει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα, με την υποστήριξη των εξόδων στις αγορές, παραμένουν στα 37,5 δισ. ευρώ -όσα δηλαδή ήταν και πριν την πανδημία, γεγονός το οποίο επιτρέπει να κάνουν προσεκτικές κινήσεις.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διαθέσιμο είναι αρκετά μικρότερο καθώς τα 15,7 δισ. ευρώ είναι το δάνειο του ESM.
Η κατάσταση που επικρατεί, αποτυπώνονται και στις επισημάνεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος σημείωσε ότι «περίοδος της πανδημίας, είναι μια περίοδος μεγάλης δημοσιονομικής σύγχυσης στην πραγματικότητα, διότι δεν είναι εύκολο να προβλέψεις το μέλλον σε ότι αφορά την πανδημία». “Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταρτίσουμε Προϋπολογισμό, να τον ψηφίσουμε και να προσπαθήσουμε, κατά το δυνατόν, να προβλέψουμε σωστά» είπε. «Θα προσπαθήσουμε να είμαστε κατά το δυνατόν όσο πιο συνετοί και σώφρονες σ’ αυτήν την περίοδο της μεγάλης αβεβαιότητας, έτσι ώστε όταν θα βγει η χώρα από αυτή την κρίση, να βγει σε μία περίοδο ανάκαμψης και όχι σε μία περίοδο επανόδου στο παρελθόν» ανέφερε.
Σημειώνεται ότι από σήμερα αρχίζει να ξαναγράφεται ο Προϋπολογισμός με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου σε ένα πρωτόγνωρο καθεστώς αβεβαιότητας και με δεδομένο πλέον ότι το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο το 2021. Και τούτο αφού ο τζίρος στην οικονομία θα είναι χαμηλότερος αλλά και τα μέτρα στήριξης θα απαιτούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.