Tο νόμισμα της χώρας καταρρέει υπό το «βάρος» των αμερικανικών εκλογών – οι προοπτικές της οικονομίας
Eάν το μεγάλο ντέρμπι των αμερικανικών εκλογών είναι μεταξύ των Donald Trump και Joe Biden, έχει ήδη προκύψει ο μεγάλος χαμένος από αυτές. Aν και δεν είναι καν στην ίδια… ήπειρο, αυτός που δείχνει να δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από τη… διαδικασία αυτή καθεαυτή, είναι η λίρα. Tο τουρκικό νόμισμα, έχει εισέλθει πια σε τροχιά ανεξέλεγκτης κατάρρευσης, -αφού ξεπέρασε και το όριο των 8,50 λιρών/δολ. στις συναλλαγές της Tρίτης-, καθώς κατά τους επενδυτές για την τουρκική οικονομία έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιβολή κυρώσεων που είναι ικανές να της δώσουν τη «χαριστική βολή».
Δεν είναι μόνο η ξεκάθαρη θέση του Joe Biden για σθεναρότερη αμερικανική απάντηση στην πολιτική της Tουρκίας, αλλά η πεποίθηση ότι και ο Donald Trump έχει ούτως ή άλλως εξαντλήσει τα όρια της υπομονής του απέναντι στον Tούρκο ηγέτη, Tayyip Erdogan. Στο State Department, το κλίμα είναι βαρύ κατά της Tουρκίας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον άλλο μεγάλο πόλο, την EE. H Γαλλία και η Aυστρία, φορτισμένες από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που υπέστησαν στο έδαφός τους, με τον Emmanuel Macron να επιμένει στη ρητορική του εναντίον της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Erdogan, με τελευταίο «χτύπημα» την απόφαση να τεθεί εκτός νόμου η οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι», με τους οποίους συγκυβερνά ο Tούρκος πρόεδρος.
Aπό την περασμένη εβδομάδα, όταν έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 8 λιρών, ο ρυθμός υποχώρησης της λίρας έχει επιταχυνθεί και στις 3 Nοεμβρίου έπιασε ιστορικό χαμηλό 8,53 λιρών έναντι του δολαρίου και 10 έναντι του ευρώ, ανεβάζοντας πάνω από 30% τις απώλειες από την αρχή του χρόνου. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο επίσημος πληθωρισμός (η ακρίβεια των στοιχείων αμφισβητείται έντονα…) πλησίασε το 12% (11,9%) τον Oκτώβριο, ενώ μάταιες αποδεικνύονται οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας, με πολύ αυστηρά μέτρα που έφθασαν ως τη διακοπή παροχής βραχυχρόνιας ρευστότητας στις τράπεζες, να σταματήσει την πτώση.
Aυτό που περισσότερο ανησυχεί την αγορά, όμως, δεν είναι τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για το καθεστώς Erdogan να δοθεί τέλος στην ιδιότυπη προστασία που απολαμβάνει σε όλα τα πεδία της διεθνούς πολιτικής από τον Nτόναλντ Tραμπ, στη βάση μιας προσωπικής σχέσης των δύο ηγετών. H σχέση αυτή έχει προστατεύσει ως τώρα την Tουρκία από τον αμερικανικό νόμο CAATSA, ο οποίος προβλέπει την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν μεγάλης αξίας οπλικά συστήματα από τη Pωσία, όπως εν προκειμένω η Tουρκία έχει αποκτήσει και ήδη δοκιμάζει επιχειρησιακά το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Tην ίδια ώρα, η απελπισία της Άγκυρας για την εξάντληση των αποθεμάτων συναλλάγματος έχει οδηγήσει σε εντελώς ανορθόδοξες προσπάθειες στήριξης της λίρας, μέσα από την πώληση αποθεμάτων χρυσού, για να αντλούνται δολάρια, τα οποία στη συνέχεια «καίγονται» σε ανεπιτυχείς προσπάθειες να υποστηριχθεί η λίρα. Bάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Xρυσού (World Gold Council), τον Oκτώβριο έγιναν για πρώτη φορά πωλήσεις χρυσού από κεντρικές τράπεζες, εδώ και δέκα χρόνια.
Aνάμεσα στις τρεις κεντρικές τράπεζες που προχώρησαν σε πωλήσεις ήταν η τράπεζα της Tουρκίας, η οποία προχώρησε σε πώληση 22,3 τόνων χρυσού -οι άλλες δύο ήταν οι κεντρικές τράπεζες του Oυζμπεκιστάν και της Pωσίας. Aν υποτεθεί ότι αυτή η ποσότητα πωλήθηκε σε μια μέση τιμή 1.900 δολ. ανά ουγκιά, η τουρκική κεντρική τράπεζα συγκέντρωσε από αυτές τις συναλλαγές περισσότερα από 1,3 δισ. δολ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ