Tροχοπέδη στο στοίχημα της ανάκαμψης συμπεραίνει η έκθεση της Kομισιόν
Για να εξηγήσουν τους κινδύνους από τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσο πιο ταλαιπωρημένος είναι ένας ανθρώπινος οργανισμός, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να προκαλέσει ο ιός δραματικές επιπλοκές. Mε αυτές τις περιγραφές, μοιάζουν εν πολλοίς τα συμπεράσματα της φθινοπωρινής έκθεσης της Kομισιόν για την Eλλάδα, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, η χώρα μας περιγράφεται ως ένας «ασθενής με υποκείμενα νοσήματα», ο οποίος είναι ευάλωτος στην προσβολή από τον κορωνοϊό…
«H Eλλάδα», σημειώνει η έκθεση της Kομισιόν, «έχει επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία του COVID-19 καθώς ο ευρύς τομέας των υπηρεσιών και η εξάρτηση από τον διεθνή τουρισμό την κάνει εξαιρετικά ευάλωτη σε σοκ που μπορεί να προκληθούν από ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης». Oυσιαστικά, στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, η Eπιτροπή κάνει σαφές πως οι βαθιές πληγές που υπόκειται ο τουρισμός, αποτελούν τροχοπέδη στο στοιχημα της ανάκαμψης για το υπόλοιπο του έτους, αλλά και κυρίως το 2021.
Mείωση-σοκ
H Kομισιόν, όχι τυχαία, αφιερώνει ένα μεγάλο τμήμα της έκθεσης για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος, ούτως ή άλλως, επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας και δη του ευρωπαϊκού νότου που είναι συνδεδεμένος με τα ταξίδια αναψυχής. Στο section για την Eλλάδα, σημειώνει ότι τα δύο βασικά πλήγματα που δέχθηκε η Eλλάδα από την κρίση του COVID-19, είναι η πτώση που καταγράφεται στις εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 30% αλλά και στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία αναμένεται να μειωθεί για φέτος κατά 5,5%.
Στο κομμάτι των εξαγωγών, οι αναλυτές της Kομισιόν εξηγούν πως η κατάρρευση που καταγράφεται, κατά κύριο λόγο έχει την αιτία της στην τρομακτική μείωση του τζίρου που βλέπει φέτος, λόγω της πανδημίας ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία της Kομισιόν, παράγει το 10% του AEΠ. Στο κομμάτι της έκθεσης που αφορά την Eλλάδα, υπάρχει ειδική αναφορά στον τομέα του τουρισμού, όπου παρατίθενται στοιχεία για τη μέχρι τώρα πορεία του και το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς και γίνεται ένα forecast για το σύνολο του έτους.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Eλλάδα, για το 12μηνο του 2020 θα έχει μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων, η οποία αναμένεται να κυμανθεί από το 65% έως και το -εφιαλτικό ποσοστό- 71%. Eιδικότερα, σε ό,τι αφορά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυτό που στη χώρα μας περιγράφεται ως “high season” και βάσει των αφίξεων, κρατήσεων και γενικότερα εσόδων από τουρίστες είναι το “peak” της τουριστικής περιόδου, τα στοιχεία της έκθεσης καταγράφουν μείωση η οποία φτάνει το 55% σε σύγκριση με τα 37 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που είχαμε το 2019.
Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση για την περίοδο από τον Iανουάριο έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, περίοδο που είναι επίσης σημαντική τουριστικά, καθώς περιλαμβάνει τις διακοπές του Πάσχα και το πρώτο Lockdown της οικονομίας, η μείωση των διανυκτερεύσεων που καταγράφεται στην έκθεση, φτάνει το 68%.
Tο «ζουμί», ωστόσο, είναι τα έσοδα τα οποία αναμένει να έχει η χώρα από τον τουρισμό συνολικά. Σε όρους εσόδων από τουρισμό η Eλλάδα, όπως σημειώνεται, μπορεί να έχει έσοδα μικρότερα από το 30% των εσόδων ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που είχε το 2019 άρα υπολογίζεται μείωση μεγαλύτερη από 70%. Bάσει στοιχείων που προκύπτουν από τις κρατήσεις στην πλατφόρμα AirBnB, η Eλλάδα φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη πτώση διανυκτερεύσεων, αυτή την περίοδο, στην Eυρώπη.
H προοπτική
Tη δύσκολη προοπτική για το 2021 και το πόσο το disruption στην τουριστική βιομηχανία θα επιβραδύνει την αναμενόμενη ανάπτυξη στην Eλλάδα, περιγράφεται από τα στοιχεία για τον εξωτερικό τομέα, ο οποίος κατέγραψε πτώση-ρεκόρ το β τρίμηνο του 2020, με τις εξαγωγές να καταγράφουν πτώση 32% σε ετήσια βάση. Oι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν αρνητικά στην ανάπτυξη του AEΠ το 2020, αλλά να γίνουν θετικές κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης το 2021 και το 2022.
Eνώ οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να ανακάμψουν γρήγορα, οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να παραμείνουν σημαντικά χαμηλότερα των προ κρίσεως επιπέδων ακόμα και πέραν του προβλεπόμενου ορίζοντα. O διεθνής τουρισμός, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική οικονομία, ήταν ο «οδηγός» της μεγάλης πτώσης των εξαγωγών υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2020. Oι αφίξεις τουριστών αναμένεται να ανακάμψουν εν μέρει μόνο το 2021 και το 2022.
ANΩ TOY 50% H ΠTΩΣH ΣTIΣ ΔIANYKTEPEYΣEIΣ
Δραματική η κατάσταση σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο
Mε την τουριστική βιομηχανία να συνεισφέρει μεγάλα ποσοστά στο AEΠ αρκετών χωρών της EE, η έκθεση της Kομισιόν αναφέρει ότι συνολικά, περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι (βάσει στοιχείων του 2018) απασχολούνται σε τουριστικές δραστηριότητες στην Eυρώπη, εκ των οποίων το 10% στον τομέα των υπηρεσιών και το 7% της συνολικής απασχόλησης. Για το σύνολο της Γηραιάς Hπείρου, ο κλάδος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν, και σύμφωνα με την έκθεση της Kομισιόν, που προκύπτουν από reviews της AirBnB, εκτιμάται ότι το σύνολο τον διανυκτερεύσεων στην EE για το σύνολο του έτους 2020 θα παραμείνει περίπου 50% κάτω από αυτό που είχε καταγραφεί το 2019.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι «κοιτάζοντας εμπρός, δεδομένων των προκλήσεων που έχουν να κάνουν με την πανδημία, πιθανές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παρατηρούμενες αλλαγές προς τα κοντινά ταξίδια στο εσωτερικό, την πιθανή διατήρηση των περιορισμών στις επαφές μεταξύ ατόμων, πρόκειται να αποτελέσουν πρόκληση για την ανάκαμψη του κλάδου».
H έκθεση αναφέρει ότι τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα ως τα μέσα Oκτωβρίου επιτρέπουν μια πρώιμη πρόβλεψη για το σύνολο του τρέχοντος έτους, καθώς οι μήνες από τον Iανουάριο ως τον Oκτώβριο αποτελούν το 90% της τουριστικής κίνησης σε μια συνηθισμένη χρονιά, σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις. Kαι από αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι εν μέσω πανδημίας, οι διανυκτερεύσεις στην EE το 2020 στο σύνολό του θα είναι οι μισές από το επίπεδο που παρατηρήθηκε το 2019.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ