Με απώλειες έκλεισε την Παρασκευή το πετρέλαιο, καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι φόβοι ότι η συνεχιζόμενη επέλαση της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και την πορεία της ζήτησης.
Ωστόσο, ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν στην αρχή της εβδομάδας οι ενδείξεις ότι σύντομα μπορεί να έχουμε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οδήγησε σε ράλι και το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα παρά τη σημερινή πτώση να ολοκληρώσει την εβδομάδα με κέρδη άνω του 8%.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής το κλίμα στην αγορά παρέμεινε βαρύ, συνεχίζοντας στο χθεσινό πτωτικό τέμπο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες “σπάει” το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, γεγονός που εντείνει τους φόβους ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τα lockdowns ενδεχομένως να παραταθούν, ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση τη ζήτηση.
Το κλίμα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο η κίνηση της Λιβύης να αυξήσει την παραγωγή της, σε μια περίοδο που η ζήτηση παραμένει υποτονική. Σημειώνεται ότι η Λιβύη αύξησε την παραγωγή της στα 1,215 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με λυβική πηγή που επικαλείται το Reuters, από 1,04 εκατ. βαρέλια που ήταν στις 7 Νοεμβρίου, βάσει των στοιχείων της National Oil Corp.
Τις ανησυχίες για υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά πυροδότησαν εξάλλου εχθές τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, τη στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές περίμεναν μείωση των αποθεμάτων κατά 913.000 βαρέλια.
Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε την Παρασκευή κατά 99 σεντ ή 2,4% και έκλεισε στα 40,13 δολάρια το βαρέλι.
Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, σημείωσε πτώση σήμερα κατά 72 σενς ή 1,7% και τερμάτισε στα 42,78 δολάρια το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια, WTI και Brent, κατέγραψαν ισχυρά κέρδη άνω του 8% για την εβδομάδα, ως απόρροια της είδησης ότι το υποψήφιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτυσσουν η Pfizer Inc και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech είναι αποτελεσματικό κατά 90% στην αποτροπή λοιμώξεων της νόσου.