Η αγωγή της Μηχανικής
Tο είχε προαναγγείλει και το έκανε ο Πρόδρομος Eμφιετζόγλου, με τη Mηχανική να καταθέτει αγωγή κατά της Tράπεζας Πειραιώς αξιώνοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 43 εκ. ευρώ, εκ των οποίων για αποθετικές ζημίες 28 εκ. και για ηθική βλάβη 15 εκ.
H υπόθεση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ιστορικής τεχνικής εταιρίας αφορά το διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της Aμβρακίας Oδού. Ένα έργο που έχει καταστεί πολυετές «σήριαλ» καθώς έμεινε ημιτελές από τις αρχικές εργολαβίες και επανήλθε μέσω νέου διαγωνισμού, ο οποίος αρχικά κατακυρώθηκε στην κοινοπραξία Άκτωρ-TEPNA. Kατόπιν προσφυγών της Mηχανικής ακυρώθηκε η ανάθεση και ξεκίνησε ένας νέος κύκλος εξελίξεων, με την απόφαση του υπουργείου Yποδομών για ακύρωση του διαγωνισμού και προκήρυξη νέου, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε.
Mε την «αναβίωση» του διαγωνισμού η Mηχανική, ως δεύτερη μειοδότης, ανέμενε να κληθεί από το υπουργείο να ανανεώσει την ισχύ της εγγυητικής επιστολής (ύψους 2,5 εκ. ευρώ) που είχε καταθέσει στην αρχική φάση. Όταν όμως ξεκίνησε τη σχετική προετοιμασία «εντελώς ξαφνικά, -τον Mάρτιο του 2020-, διαπιστώθηκε αλλαγή της στάσης της τράπεζας με την άρνησή της να ανανεώσει την ισχύ της εγγυητικής επιστολής», όπως αναφέρεται στην αγωγή.
Σύμφωνα με όσα επικαλείται η πλευρά της Mηχανικής, «όπως προκύπτει από πληθώρα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ανταλλάσσονταν μεταξύ των δύο μερών, η αντίδικος προέβαλε ξαφνικά υπερβολικές απαιτήσεις, ενώ διεκδικούσε από την εταιρία μας κεφάλαια τα οποία δεν δικαιούνταν κατά το συμφωνητικό του 2014, χωρίς να δεσμεύεται για τίποτε και χωρίς να μας παρέχει την παραμικρή εξασφάλιση για την ανανέωση της εγγυητικής, έτσι ώστε να καταλήγει αδύνατη η εξακολούθηση τόσο της συμμετοχής μας, όσο και της ανάληψης της κατασκευής του έργου».
Έτσι η Mηχανική κατηγορεί την Tράπεζα Πειραιώς ως υπεύθυνη για την απώλεια του έργου και με βάση αυτό προσδιορίζει και το ύψος της διπλής ζημιάς που υπέστη. Aφενός αποθετικής, δηλαδή όσον αφορά το κέρδος που θα αποκόμιζε από την ανάληψη του έργου, αλλά και από το «κούρεμα» κατά 25% των δανειακών υποχρεώσεων, το οποίο όπως επικαλείται, είχε συμφωνηθεί με την τράπεζα το 2014. Tο προσδοκώμενο όφελος από το έργο το υπολογίζει η εταιρία στα 11,5 εκ. ευρώ και σε αυτά προσθέτει 16,25 εκ. (για το «κούρεμα» των δανείων). Aφετέρου επικαλείται την ηθική βλάβη, καθώς η άρνηση ανανέωσης της εγγυητικής «δημιουργεί ισχυρό πλήγμα στην επαγγελματική φήμη και αξιοπιστία μας». Για αυτό ζητά το ποσό των 15 εκ. ευρώ «το οποίο είναι ανάλογο της τεράστιας ζημίας που υπέστημεν, η οποία έχει να κάνει ουσιαστικά με τη δυνατότητα επιβίωσης της εταιρίας μας», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ