Μητσοτάκης: Στρατηγική συμμαχία με τα ΗΑΕ

Το Διεθνές Δίκαιο βάση επίλυσης των διαφορών στην Αν. Μεσόγειο

 

Στη διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικής συμμαχίας στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, της Άμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής, προχωράνε Ελλάδα και ΗΑΕ, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Άμπου Ντάμπι. Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο προσηλωμένες στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

 

«Η σημερινή μου επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η υπογραφή των σχετικών συμφωνιών συνιστούν την αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδος – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε στρατηγικό επίπεδο. Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαμορφώνουν πια ένα πλαίσιο μιας στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική.

 

Οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές και σημαντικές. Υπάρχει πια ένας ξεκάθαρος οδικός χάρτης για το πώς μπορεί οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να γίνουν ακόμα πιο στενές.

 

Οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία. Παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Τόνισε, επίσης, ότι η επίσκεψη του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ακόμα ένα βήμα στα πλαίσια της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που αναπτύσσει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, η οποία έχει καταστήσει τη χώρα μας μια ήρεμη δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κατ’ αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που προκύπτει από την στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ανασκόπηση εις βάθος της ραγδαίας προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις και σε όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

 

Συζητήθηκαν, επίσης, οι σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισφραγίζεται με την Κοινή  Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ αλλά και  διμερούς Συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.

 

Η υπογραφή των συμφωνιών  καταδεικνύει την ταυτότητα των θέσεων εκατέρωθεν έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και αναβαθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

 

Η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007.

 

Η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

 

Νωρίτερα στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσαν οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καταδίκασαν τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου και κάλεσαν την Άγκυρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να τερματίσει άμεσα όλες τις παράνομες και προκλητικές ενεργείς της.

 

Οι δυο κυβερνήσεις επαναβέβαιωσαν την δέσμευση τους στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών της περιοχής. Επίσης, Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνούν στην προστιθέμενη αξία της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τους και εντός του πλαισίου των περιφερειακών και πολυμερών μηχανισμών.

 

Επίσκεψη στο Sheikh Zayed Grand Mosque και στο Κέντρο Hedaya

 

Το Sheikh Zayed Grand Mosque, που έχει χτιστεί προς τιμήν του ιδρυτή της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Zayed bin Sultan Al Nahyan αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι.

 

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Μεγάλο Τέμενος, που είναι το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας.

 

Περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στους οποίους, μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί και μάρμαρο ελληνικής προέλευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, τέλος, άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο που υπογράφουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που επισκέπτονται το Μεγάλο Τέμενος της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κέντρου Hedaya, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, Dr. Ali Rashid Al Nuaimi.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο συνομιλητή του υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναγνωρίζει το σταθεροποιητικό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ευρύτερη περιοχή και τον ηγετικό τους ρόλο ως εκφραστή του μετριοπαθούς, Ισλάμ. Τόνισε δε, με έμφαση, ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, η Ελλάδα προτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων -ιδίως της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού- ενώ υποστηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας των ΗΑΕ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Hedaya, με έδρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση -εν τη γενέσει τους- διαφόρων μορφών βίας και εξτρεμισμού, μέσω της προώθησης του διαλόγου και λοιπών μορφών δράσεων ενώ συνεργάζεται στενά με πληθώρα Διεθνών Οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αλλά και με κυβερνήσεις που αναζητούν βοήθεια για την διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών βίας.

 

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η επικεφαλής του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης, Ελένη Σουρανή και ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ