Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης παρουσίασε δυο δέσμες μέτρων για τη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς του τουρισμού στα δημόσια οικονομικά.
Ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε τη δυνατότητα αύξησης περίπου 20% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα (από 16,5 εκατ. στα 20 εκατ.) μέχρι το 2014 και ενίσχυσης περί τα πέντε δις ευρώ κατ΄ έτος στην ευρύτερη οικονομία.
Μιλώντας στο Συνέδριο του Economist «Greece on the mend?», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, υπογράμμισε ότι οι υφιστάμενες τουριστικές υποδομές και η δυναμικότητα σε κλίνες μπορούν να εξυπηρετήσουν διεθνή ζήτηση περισσότερη από 20 εκατ. αφίξεις, ενώ επικαλέστηκε την πρόσφατη μελέτη της εταιρίας McKinsey, με βάση την οποία η συμβολή του τομέα στην εγχώρια οικονομία μπορεί να φθάσει τα 50 δις, αυξημένη κατά 18 δις ευρώ, δημιουργώντας 220.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.
Τόνισε επίσης ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί στο 36% της εκτιμώμενης συνολικής ανάπτυξης της χώρας και στο 44% του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας για την επόμενη δεκαετία.
Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, ο τουρισμός συνεισφέρει σταθερά περισσότερο από το 16% του ΑΕΠ, απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού και καλύπτει το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Αναφερόμενος στις δέσμες προτάσεων ο κ. Ανδρεάδης έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας, την άμεση εφαρμογή και των δύο, επισημαίνοντας ότι η πρώτη αφορά στην ταχεία αύξηση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα στο διάστημα 2012-2014 και η δεύτερη μέσω της εφαρμογής πολιτικών που θα αποδώσουν στο μεσοπρόθεσμο διάστημα 2015-2021 και μετά.
Για την πρώτη δέσμη ο ΣΕΤΕ προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για το συνολικό εξαγόμενο τουριστικό πακέτο, μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές στο 6,5% και στην εστίαση στο 13%, μείωση του φόρου αεροδρομίων από 12 σε 6 ευρώ (ΕΕ) και από 22 σε 11 ευρώ (εκτός ΕΕ) και δημιουργία ενός πιο ελκυστικού τιμολογιακού καθεστώτος για το αεροδρόμιο της Αθήνας. Επίσης ζητείται μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και κίνητρα εντάσεως εργασίας στις επιχειρήσει, ταχύτερη και φθηνότερη χορήγηση Visa Schengen και δημιουργία εταιρείας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η δεύτερη δέσμη περιλαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία σταθερού και ελκυστικού φορολογικού και εργασιακού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής, ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και έως τότε «να επιτραπεί η ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον αιγιαλό και όχι μετά τα 100 μέτρα όπως ισχύει σήμερα». Παράλληλα προτείνεται η ανάπτυξη δικτύου μαρίνων, «πραγματική απελευθέρωση της κρουαζιέρας» καθώς και επιχειρησιακή και λειτουργική αναβάθμιση των αεροδρομίων και των λιμένων.