Αν είστε ο τύπος του ατόμου που πάντα λέει “ευχαριστώ”, ακόμα και σε οτιδήποτε του στέλνετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα πρέπει να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου που αναζητούν τρόπους για να σώσουν το περιβάλλον.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι σύντομα μπορεί να ενθαρρυνθούμε όλοι να στέλνουμε λιγότερα email την ημέρα, κόβοντας τα “άχρηστα” μηνύματα μίας γραμμής – τύπου “ευχαριστώ”. Κάτι τέτοιο “θα εξοικονομούσε πολύ άνθρακα”, δήλωσε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στη διάσκεψη κορυφής COP26 για το κλίμα που θα λάβει ψώρα το επόμενο έτος στη Γλασκόβη.
Αλλά θα έκανε μια τέτοια κίνηση πραγματικά μια τεράστια διαφορά; Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να θεωρούν το Διαδίκτυο ως ένα “σύννεφο” που υπάρχει έξω από τοhardware του υπολογιστή τους. Αλλά η πραγματικότητα είναι όταν στέλνετε ένα email – ή οτιδήποτε άλλο – αυτό διέρχεται μέσα από μια αλυσίδα ηλεκτρονικών συσκευών και υλικών που καίνε ενέργεια.
Ο δρομολογητής wi-fi στέλνει το σήμα κατά μήκος καλωδίων στο πράσινο κουτί στη γωνία του δρόμου – και από εκεί σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών και από εκεί σε τεράστια κέντρα δεδομένων που λειτουργούν από τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Καθένα από αυτά λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, και όλα προσθέτουν από λίγο.
Το ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι που προωθούν αυτήν την ιδέα επικαλούνται ένα δελτίο τύπου από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές Ovo Energy πριν από ένα χρόνο. Αυτό ισχυρίστηκε ότι εάν κάθε Βρετανός έστειλε ένα μικρότερο ευχαριστήριο email την ημέρα, θα εξοικονομούσε 16.433 τόνους άνθρακα ετησίως, ισοδύναμο με δεκάδες χιλιάδες πτήσεις προς την Ευρώπη.
Από την άλλη, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ακόμα και να ισχύουν στην πραγματικότητα αυτοί οι χοντρικοί υπολογισμοί, αποτελεί ένα απειροελάχιστο μέρος του μεγέθους του περιβαλλοντικού ζητήματος. Οι ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 435,2 εκατομμύρια τόνοι το 2019 . Οπότε αν κάθε Βρετανός έκοβε τα περιττά e-mails του το εν λόγω ποσό εξοικονόμησης θα αντιστοιχούσε περίπου στο 0,0037% της εθνικής εικόνας.
Επιπρόσθετα, η εκτίμηση της ποσότητας άνθρακα που δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο “λαμβάνει υπόψη όλα όσα εμπλέκονται”, σύμφωνα με τον Chris Preist, καθηγητή αειφόρου ανάπτυξης και υπολογιστικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Ένας τέτοιος υπολογισμός προσπαθεί να συμπεριλάβει την ενέργεια που χρησιμοποιούν οι διακομιστές, το wi-fi στο σπίτι σας, ο φορητός σας υπολογιστής – ακόμη και ένα πολύ μικρό μερίδιο του άνθρακα που εκπέμπεται για την κατασκευή κτιρίων του κέντρου δεδομένων.
“Η πραγματικότητα είναι ότι μεγάλο μέρος του συστήματος θα εξακολουθήσει να έχει αντίκτυπο, ανεξάρτητα από το εάν αποστέλλεται ή όχι το email”, εξηγεί ο καθηγητής Preist. “Ο φορητός σας υπολογιστής θα συνεχίσει να είναι ενεργοποιημένος, το Wi-Fi θα συνεχίσει να είναι ενεργό, η οικιακή σας σύνδεση στο Διαδίκτυο θα είναι ακόμα ενεργή, το ευρύτερο δίκτυο θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας ακόμη και με μείωση του όγκου. “Θα υπάρξει μια μικρή εξοικονόμηση στο κέντρο δεδομένων που φιλοξενεί το email, ειδικά εάν τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν λίγους λιγότερους διακομιστές. Αλλά ο άνθρακας που θα εξοικονομηθεί θα είναι πολύ λιγότερο από 1g ανά email.”
Γι’ αυτόν τον λόγο υποστηρίζει ότι οι καταναλωτές πρέπει να επικεντρώσουν την «οικολογική ενοχή» τους σε πράγματα που κάνουν τη διαφορά – και όχι να αγωνιούν για μικροπράγματα. “Αυτή είναι η δουλειά των εταιρειών που παρέχουν τις υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιάζουν τα συστήματά τους για να παρέχουν υπηρεσίες με όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό τρόπο ενέργειας και πόρων.”
Εντέλει τι συμβουλές δίνει σχετικά με τα εθιμοτυπικά email λιτών απαντήσεων; “Στείλτε ένα email αν πιστεύετε ότι το άλλο άτομο θα το εκτιμήσει και μην το κάνετε αν δεν το κάνει”, είπε. “Η μεγαλύτερη ‘σπατάλη’ τόσο από περιβαλλοντική όσο και από προσωπική άποψη θα είναι η σπατάλη χρόνου και από τις δύο πλευρές”, συμπληρώνει με νόημα.