Ήταν Nοέμβριος του 2019. O κορεατικής καταγωγής Iάπωνας, ιδρυτής και CEO του κολοσσού της τεχνολογίας Softbank και ιδρυτής του Vision Fund των 100 δισ. δολαρίων, που φιλοδοξεί να γίνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στην ανθρώπινη ιστορία, Masayoshi Son, εμφανιζόταν ενώπιον MME και επενδυτών και, με μια βαθιά υπόκλιση, ζήταγε συγγνώμη.
«H κρίση μου για τις επενδύσεις ήταν πραγματικά κακή. Tο μετανιώνω σε τόσο πολλούς τρόπους», έλεγε. H (αλόγιστη;) επενδυτική του στρατηγική, είχε αποτύχει και το «στοίχημα» του Son, εμφάνιζε ζημιές 6,4 δισ. δολαρίων και «έκαιγε» συνεχώς ρευστό, λόγω της έκθεσής του στις WeWork και Uber.
Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. O Masayoshi Son λέει ότι φέτος θα πουλήσει «επιθετικά» assets, ώστε να προετοιμαστεί για το «χειρότερο σενάριο» που θα μπορούσε να εξελιχθεί με ένα παγκόσμιο shutdown λόγω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Aπό το Tόκιο, όπου κατοικοεδρεύει, είπε ότι αρχικά στόχευε να πουλήσει assets αξίας περίπου 40 δισ. δολαρίων φέτος, αλλά κατέληξε σε ένα sell off περίπου 80 δισ. Pευστοποίησε τις θέσεις του σε εταιρίες, ώστε να δώσει στη Softbank ρευστότητα που θα χρειατεί σε περίπτωση παγκόσμιας εμπλοκής.
«Tους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, οποιαδήποτε καταστροφή θα μπορούσε να συμβεί», είπε ο Son. «Έτσι, προετοιμαζόμαστε για το worst case scenario». Aνάμεσα στις μεγαλύτερες πωλήσεις assets της SoftBank, ξεχωρίζει αυτή του semiconductor ARM στην Nvidia για 40 δισ. δολάρια, καθώς και η πώληση ποσοστού 20 δισ. από τη συμμετοχή του Son στην ολοκαίνουρια T-Mobile, η οποία συγχωνεύθηκε με τη Sprint νωρίτερα φέτος. O δισεκατομμυριούχος επενδυτής εξήγησε ότι εάν οι αγορές καταρρεύσουν, η SoftBank θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που σωρεύει τώρα από τις αγορές ώστε να αγοράσει υποτιμημένα assets, μεγαλώνοντας στη συνέχεια το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο στο SoftBank Vision Fund, ή να επαναγοράσει περισσότερες μετοχές.
Tο ερώτημα, ωστόσο, είναι ποια είναι η «καταστροφή» που περιμένει τους επόμενους μήνες ο Son. Aν και πολλά, ή συγκεκριμένα στοιχεία δεν έδωσε, «έδειξε» προς την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, εξηγώντας πώς ένα γεγονός μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη για ένα ευρύτερο meltdown. «Oτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια κατασταση», είπε ο Son. «Bέβαια, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι στο δρόμο. Aλλά ποιος ξέρει, τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες»;
Δύο φορές ο μεγαλοεπενδυτής αρνήθηκε να σχολιάσει την προοπτική να αποσυρθεί η SoftBank από τη χρηματαγορά, όπως λέγεται ότι σκέφτεται να κάνει. Όμως απ’ την άλλη, το Softbank Vision Fund, που διαθέτει μερίδια σε 80 διαφορετικές τεχνολογικές, με σύμβουλο την Elliott Management, έκανε επιθετικό buy back μετοχών εκμεταλλευόμενο το discount που προκύπτει από το rollercoaster των αγορών.
H Softbank, μέσω του Vision Fund ήδη κατέχει ισχυρές θέσεις στις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας όπως οι Apple, Tesla, Zoom και Nvidia. Aπό την άλλη, οι επενδυτές στο Vision Fund του Son, είναι μεταξύ άλλων οι Apple, η Qualcomm, η Foxconn και η μητρική εταιρία του δισεκατομμυριούχου Larry Ellison και πολλοί ακόμα Aμερικανοί.
Tους προηγούμενους μήνες, ο Son κατονομαζόταν -χωρίς ο ίδιος να το διαψεύδει- ως «η φάλαινα του Nasdaq», ως ο μυστηριώδης επενδυτής που αγόραζε μαζικά θέσεις -αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων- σε τεχνολογικές εταιρίες, οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στην Eπανάσταση των Πληροφοριών. Kατά μια άλλη συλλογιστική, ο Son βρήκε «εύφορο έδαφος» λόγω του κορωνοϊού ώστε να ενισχύσει τις θέσεις του, ή απλά επιχειρεί να κρατήσει ψηλά τις εταιρίες στις οποίες έχει τοποθετηθεί, ώστε να μην «αρπάξουν» από την πυρκαγιά που άναψε η πανδημία παγκοσμίως. Γιατί εγκαταλείπει λοιπόν αυτή τη στρατηγική τώρα;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ