Πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε το timing- Τα hubs τα νέα deals που έρχονται
Λένε πως ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα «τιτιβίσματα» είναι πολλά. Πάρα πολλά για να αμφισβητηθούν. Ο ένας μετά τον άλλο, κολοσσοί της τεχνολογίας, της φαρμακευτικής, της βιομηχανίας γενικότερα, επιλέγουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό για την δημιουργία κέντρων έρευνας και τεχνολογίας, μετατρέποντας τις πόλεις που επιλέγουν σε τεχνολογικά hubs, ελκυστικά και για άλλες επενδύσεις.
Η «καταιγίδα» επενδύσεων που φαίνεται πως τώρα ξεκινά, οδηγεί στη δημιουργία τεχνολογικών οικοσυστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τρεις πόλης, το Λαύριο, στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και… out of the blue η Αστυπάλαια, έχουν το προβάδισμα μέχρι στιγμής να μετατραπούν σε -τίνι τρόπω- «Silicon Valleys» ως οι ευρωπαϊκοί πόλοι των hubs καινοτομίας, τεχνολογίας και ανάπτυξης.
Στην περίπτωση του Λαυρίου, ο «κούκος» που φέρνει την επενδυτική άνοιξη, είναι η Microsoft. Στη Θεσσαλονίκη, την «πόρτα» άνοιξε η Pfizer, στην Αστυπάλαια η Volkswagen, στα Ιωάννινα η Teamviewer. Αυτή όμως, είναι μόνο η αρχή. Η Ελλάδα και τα υπό δημιουργία hubs της, βρίσκονται μπροστά σε μια μοναδική, δίχως προηγούμενο ευκαιρία: Λόγω και του timing -η πανδημία και το λανσάρισμα του 5G και των υπηρεσιών cloud- οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, οι οποίες οδηγούν την παγκόσμια οικονομία φαίνονται «ορεξάτες» για επενδύσεις.
Μπορεί η χώρα μας, η οποία προβάλλεται πια ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις πρώτες επενδύσεις και αυτό το θετικό timing, μετατρέποντας τα tech hubs των πόλεων που προαναφέρθηκαν σε μικρές, αναπτυσσόμενες Silicon Valleys; Οι πλανήτες μοιάζουν ευθυγραμμισμένοι. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, ο ένας μετά τον άλλο, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, αναζητούν πληροφορίες και ετοιμάζονται να κλείσουν (ή έχουν ήδη κλείσει, μένοντας μόνο να ανακοινώσουν) νέα deals για τη χώρα μας. Η προοπτική, μοιάζει να είναι λαμπρή.
Stand by
Σε ό,τι αφορά τη Microsoft, φέρεται να έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει το σύμπλεγμα των τριών data centers που έχει προαναγγέλλει, στην περιοχή. Η εταιρία φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» να επενδύσει αρχικά στο παλιό εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας «Αιγαίον», της οικογένειας Καρέλλα, έκτασης 100 στρεμμάτων, που σήμερα ανήκει στη «Euroterra ΑΕ Ακινήτων» του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Εν συνεχεία, ο αμερικανικός κολοσσός αναζητά επιπλέον χώρους συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων για την ανάπτυξη υποστηρικτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή, όπως αποθήκες και κατοικίες για τα στελέχη των data centers.
Συνεπεία τούτου, και άλλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρίες «χτενίζουν» την περιοχή και βρίσκονται σε κατάσταση stand by, αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Microsoft. Ο λόγος είναι ότι αναζητούν φυσική εγγύτητα με τις εγκαταστάσεις της Microsoft, προσβλέποντας σε μεγαλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες της εταιρίας, καθώς και πιθανές συνέργειες με αυτή.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ THESS INTECH- ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ
Έρχεται νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη
Στη συμπρωτεύουσα, ο επενδυτικός οργασμός φαίνεται πως έχει μόλις ξεκινήσει. Το έναυσμα έδωσαν αμερικανικοί κολοσσοί: ΗPfizer που το 2021 θα έχει έτοιμο το digital hub στη Θεσσαλονίκη, στελεχωμένο από 200 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στα αντικείμενα της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και των analytics και cybersecurity, το ψηφιακό και r&d κέντρο της Cisco στη Θεσσαλονίκη, το Alexander Competence Center της Deloitte, έδωσαν το σήμα αρχής και, σύμφωνα με πληροφορίες της Deal, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η ανακοίνωση μιας ακόμα μεγάλης αμερικανικής εταιρίας για επένδυση στη Θεσσαλονίκη.
Τη σκυτάλη πήρε μια ελληνική εταιρία, η εισηγμένη ανάπτυξης χρηματοοικονομικού λογισμικο Profile Software η οποία δημιούργησε την «Profile Technologies SA», που θα λειτουργεί ως κέντρο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στη Θεσσαλονίκη, με ποσό επένδυσης που προϋπολογίζεται σε 5 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Η νέα εταιρία διαθέτει φιλόδοξο επιχειρηματικό σχέδιο με σκοπό να αποτελέσει πρότυπο οργανισμού ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα.
Το σημαντικό «στόρι» ωστοσο, γράφεται αλλού. Αυτό το διάστημα και όσο προχωρά το τεχνολογικό πάρκο Thess inthech, πολλές αμερικανικές εταιρίες εξετάζουν τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Με το μεγαλύτερο τεχνολογικό πάρκο των Βαλκανίων να σηκώνει την πύλη του το καλοκαίρι του 2023 και να απασχολεί 7.000 νέους επιστήμονες σε πλήρη τεχνολογία, συνεισφέροντας 11,2 δισ. ευρώ σε μια 20ετία στον προϋπολογισμό, η πόλη γίνεται «hot» προορισμός. Καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούν στη «Deal» ότι ήδη υπάρχουν επαφές με μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες για δημιουργία δικών τους hubs στο thessintech, οι οποίες εντείνονται όσο προχωρά το πάρκο, καθώς πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται».
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και η Pfizer, έχει δηλώσει την πρόθεσή της να λειτουργήσει δεύτερο r&d center μέσα στο πάρκο! Ήδη άλλωστε υπάρχουν έγγραφες συμφωνίες 70 επιχειρήσεων και 17 ερευνητικών εργαστηριίων σε 6 innovation mega projects, ανάμεσά τους οι Valeo, Denso, Swarco, Texas A&M Transportation Institute, MTE, Raycap, Kleeman, Synext, FMI, Fraport,Intrasoft, Alumil κ.α.
Η σουηδική εταιρία Innolith -μεγαλόμετοχος της οποίας είναι ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ- έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της να επενδύσει 200 εκατ. ευρώ στη χώρα, αρχής γενομένης από ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών ιόντων λιθίου επόμενης γενιάς. Πιθανότερος προορισμός για το hub της Innolith είναι η Θεσσαλονίκη. Εκεί άλλωστε, θεωρείται βέβαιο πως θα αναπτύξει τις δικές του εγκαταστάσεις επιστημονικής έρευνας και ο ελληνικός πολυεθνικός κολοσσός των μπαταριών Sunlight, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού.
Αν και το trend που υπάρχει δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη και το thessintech συγκεκριμένα είναι ήδη ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα οικονομικά κίνητρα που θα δίνονται σε όσους επενδύουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Ούτως ή άλλως, οι εταιρίες επιλέγουν τη συμπρωτεύουσα ως προορισμό των κέντρων καινοτομίας, λόγω της πρόσβασης στις αγορές των Βαλκανίων και της στρατηγικής θέσης της πόλης σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, καθώς βρίσκεται σε στρατηγική κοντινή θέση στις ανερχόμενες οικονομίες εντός και εκτός ΕΕ, ενώ υπάρχει πρόσβαση σε νέα ταλέντα (3 Πανεπιστήμια, 120.000 φοιτητές, 6 θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων).
ΨΑΧΝΕΙ «ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΗ MICROSOFT ΚΑΙ… ΠΕΡΙΟΧΗ
Θα ανακοινώσει η Amazon data center στην Ελλάδα;
Σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι «big 3» της γιγαντιαίας αγοράς που δημιουργεί η ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G, αυτή της παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, βρίσκονται σε θέσεις μάχης. Oι Aμερικανοί προσπαθούν να «προλάβουν» τους Kινέζους στη Γηραιά Ήπειρο, με τους τρεις πρωταγωνιστές, Amazon, Google, Microsoft να πραγματοποιούν «ράλλυ» επενδύσεων. Όχι μόνο για… χάρη των Κινέζων βέβαια, αλλά για να κλειδώσουν τις δικές τους προνομιακές θέσεις στην εκάστοτε αγορά, καλύπτοντας τις τεράστιες απαιτήσεις που αναμένεται να δημιουργηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Έτσι, στην Ελλάδα, θεωρείται ότι η επόμενη «βόμβα» που θα ανακοινωθεί, θα είναι η έλευση της Amazon για τη δημιουργία -αρχικά- του δικού της data center. Αυτό προκύπτει όχι μόνο από πληροφορίες για συζητήσεις στελεχών της εταιρίας με κυβερνητικά, αλλά και τον… ανταγωνιστικό χαρακτήρα του ιδρυτή και μεγαλομετόχου της Amazon, Jeff Bezos. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, που… σιχαίνεται να έρχεται δεύτερος, γνωρίζει ότι η Microsoft, με τη δημιουργία του data center, «κλειδώνει» προνομιακή πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών cloud, καθώς και pole position στη διεκδίκηση των ψηφιακών επενδύσεων του Δημοσίου, το οποίο βάσει και των κατευθύνσεων της Kομισιόν για το Tαμείο Aνάκαμψης, θα κατευθύνει τουλάχιστον τα 7 δισ. από τα κοινοτικά κονδύλια στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας.
Αναμένεται να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο από την πίτα, εκμεταλλευόμενος τους προνομιακούς όρους που παρέχονται από το αμερικανικό Δημόσιο για επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς και το γεγονός ότι το επενδυτικό fund KKR δημιούργησε επενδυτικό σχήμα 1 δισ. για τη δημιουργία data centers στην Eυρώπη. Παράγοντας «Χ», ωστόσο, είναι και τρίτος μεγάλος πόλος του «πολέμου του νέφους», η Google η οποία έχει επενδύσει άνω των 6 δισ. ευρώ σε data centers στην Eυρώπη και το τελευταίο διάστημα εμφανίζει κινητικότητα σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πράγματα.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ VOLKSWAGEN
Το project της Αστυπάλαιας φέρνει άλλα… hubs
Η επένδυση του κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG στην Αστυπάλαια, μπορεί σε όρους χρημάτων να μην είναι μεγάλη (εκτιμάται σε 3 ως 10 εκατ. ευρώ), όμως είναι τεράστιας σημασίας. Η παρουσίαση από τον ίδιο τον CEO του Volkswagen Group, Herbert Diess, μαζί με τον πρωθυπουργό, του project της Αστυπάλαιας, καταδείκνύει ότι το κλίμα μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και του ελληνικού κράτους είναι μάλλον πανηγυρικό. Και επιβεβαιώνει ότι οι συζητήσεις για επέκταση της συνεργασίας, όσο πρώιμες και αν φαίνονται, συνεχίζονται. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Γερμανοί θέλουν να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η επένδυση αυτή ώστε να προχωρήσουν και σε άλλες. Και τι μπορεί να αφορά το «άλλες»;
Ο κορωνοϊός απομακρύνει προσώρας το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων (έχει συζητηθεί) όμως αυτό που θα μπορούσε να προχωρήσει, ωστόσο, είναι επιπλέον τοπικές επενδύσεις, με τη δημιουργία και άλλων τεχνολογικών hubs, εφόσον «τρέξει» επιτυχημένα το project της Αστυπάλαιας. Μια τέτοια, που έχει ήδη εξεταστεί, είναι η δημιουργία ενός hub του group σε ελληνικό νησί, στο οποίο θα μελετώνται και εξελίσσονται οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης της ΜΑΝ, εταιρίας του Group. Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι σημειολογικά και μόνο, το γεγονός ότι η VW έβαλε στο «χάρτη» την Ελλάδα, μπορεί να «ανοίξει την όρεξη» και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν εξετάσει σχετικά σενάρια -μια τέτοια είναι το PSA που εξετάζει επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα.
ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Η TeamViewer έφερε κι άλλους επενδυτές
Αφού Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα (και η Θεσσαλονίκη), από αυτό τον οργασμό επενδύσεων που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα πολυεθνικό ψηφιακό hub δεν θα μπορούσαν να λείπουν και άλλες πόλεις. Χαρακτηριστικότερο όλων, είναι το παράδειγμα των Ιωαννίνων, καθώς η πόλη είναι -λόγω του Πανεπιστήμιου- πηγή αποφοίτων μηχανικών. Αυτό, αποτελεί «πηγή έλξης» τεχνολογικών εταιριών που επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στον τόπο… παραγωγής νέων ταλέντων και μετακινούν πλέον τα r&d centers τους, η μία μετά την άλλη, στην πόλη της Ηπείρου.
Εκεί, η γερμανική P&I, η οποία δραστηριοποιείται στην πόλη από το 2017, διατηρώντας Κέντρο Έρευνας και ανάπτυξης και τώρα εξετάζει τη γιγάντωσή του, μεταφέροντας σε αυτό 200 εργαζόμενους της, πρότεινε σε έναν έτερο γερμανικό κολοσσό την πόλη. Με δεδομένο ότι μοιράζεται με την TeamViewer τον ίδιο επενδυτή, το fund Permira (είναι μέτοχος και στις 2) η γερμανική εταιρία τεχνολογίας δεν το… σκέφτηκε και πολύ να σηκώσει το δικό της r&d hub στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Η εταιρία, κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης και μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες πληροφορικής του πλανήτη, εγκαινίασε φέτος το δικό της hub Έρευνας και Τεχνολογίας στα Ιωάννινα.
Το Κέντρο φιλοξενεί νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και ενισχύει τις ικανότητες της εταιρίας στον τομέα της μηχανικής με το προσωπικό αναμένεται να αριθμεί 50 developers μέχρι το τέλος του 2020, ενώ το πλάνο είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να φθάσει τους 200 μέσα στα επόμενα χρόνια.Η διοίκηση της TeamViewer δεν θέλει να δώσει στοιχεία για το ύψος της επένδυσης που «τρέχει» στα Ιωάννινα και αρκείται σε δηλώσεις πως «η αρχική επένδυση ανέρχεται σε επταψήφιο ποσό σε ευρώ» όπως και ότι το πλάνο της για την πόλη είναι μακροχρόνια. Ο αξιωματούχος της γερμανικής εταιρίας, Philipp Deutscher, εξήγησε ότι «τα Ιωάννινα είναι πηγή αποφοίτων μηχανικών και στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ταλέντα από τα Ιωάννινα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας στον χώρο της καινοτομίας, αφού θέλουμε να επεκτείνουμε τις λύσεις μας σε πολλούς περισσότερους τομείς».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ