Προβλέπεται επέκταση δώδεκα μηνών στο PEPP
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ έχουν ήδη επισημάνει ότι θα επεκτείνουν τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κυρίως μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης (PEPP) και των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO). Οι αναλυτές βλέπουν πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και την περίοδο της ανάκαμψης ίσως μέχρι τα μέσα του 2022.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics η κίνηση της ΕΚΤ στην προσεχή συνεδρίαση θα περιλαμβάνει επέκταση δώδεκα μηνών στο PEPP, ενώ το ταβάνι για το ποσό της αύξησης εκτιμάται στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα είναι επίσης πιθανό να προγραμματίσει περισσότερα TLTRO με πιο γενναιόδωρους όρους. Το βασικό μήνυμα είναι ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να χορηγεί “το φάρμακό” για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και όταν η οικονομία αρχίσει να επανέρχεται .
Η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει αλλαγές στις προβλέψεις για τις προοπτικές της ανάπτυξης, σε σύγκριση με αυτές που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο. Τότε οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 8,4%το τρίτο τρίμηνο, αλλά το τελικό ποσοστό ήταν 12,7%. Είχαν επίσης προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 4ο τρίμηνο, ενώ είναι πλέον σαφές ότι το τέταρτο τρίμηνο θα παρουσιάσει συρρίκνωση. Σχετικά με τις ετήσιες προβλέψεις εκτιμάται πως η ΕΚΤ βλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 8% το 2020 και στη συνέχεια επέκταση κατά περίπου 5% και 3% τα επόμενα δύο χρόνια. Οι αναλυτές αναμένουν από την Τράπεζα να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην εκτίμηση σχετικά με τη διάθεση των εμβολίων, που θα οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος, και να τονίζει ότι θα χρειαστούν πολλοί μήνες για την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού, πόσο μάλλον για την άρση όλων των περιορισμών.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός για το υπόλοιπο του έτους προτού αυξηθεί ξανά στο 1% το 2021, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis de Guindos. Όπως δήλωσε «συνολικά, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κοντά στο 1% το 2021, και θα τον δούμε να κινείται ανοδικά προς το 1,2% ή 1,3% το 2022”. Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε αύξηση των τιμών κατά μέσο όρο 1% το 2021 και 1,3% το 2022.