Mε απολιγνιτοποίηση και ψηφιοποίηση
Την άμεση αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 5,5 δισ. μέσα στο 2021 μέσω του ταμείου ανάκαμψης μέσω ώριμών έργων όπως η απολιγνιτοποίηση και η ψηφιοποίηση του δημοσίου ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μιλώντας στο συνέδριο του Econοmist για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund), του γνωστού ως Ταμείο Ανάκαμψης ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα προτίθεται να προωθήσει μέσω του Ταμείου μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα αλληλοσυμπληρώνονται αντανακλώντας και τους στόχους που θέτει η Ε.Ε..
Ο Υπουργός Οικονομικών θύμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες βασίζεται σε τέσσερεις πυλώνες προσαρμοσμένους στις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.:
-Πράσινη μετάβαση με επενδύσεις εμβληματικά πρότζεκ όπως το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – αυτονομώ” και την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ενδοχώρα.
-Ψηφιακή μετάβαση με έργα όπως η δημιουργία δικτύων 5G και την ψηφιοποίηση του δημοσίου.
-Κοινωνική συνοχή, αναβάθμιση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση του δικτύου κοινωνικής προστασίας, έρευνα.
-Ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές που θα είναι έξυπνες και αειφόρες.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα ευεργετηθεί το 2021 με κονδύλια ύψους 5,5 δισ. ευρώ που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη κατά 2,1% ποσοστό πολύ υψηλότερο από ότι σε άλλες χ ώρες της Ε.Ε..
O πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euroworking group) Tuomas Saranheimo σημείωσε την γρήγορη ανταπόκριση της Ε.Ε. στην πανδημία που ξεκίνησε από το πακέτο των τριών δράσεων των 540 δισ. τον Απρίλιο και κατέληξε στα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία σε όφελος όλων των κρατών μελών.
Τόνισε επίσης ότι οι προκλήσεις της υλοποίησης του όλου εγχειρήματος είναι μεγάλες. “Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σχέδιο που θα διορθώσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος Δεν είναι ένα εργαλείο δημοσιονομικής επέκτασης αλλά σταθεροποίησης” είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα τόνισε ότι έκανε τεράστια προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια για να πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή. “Τα χρήματα που της αναλογούν από το Ταμείο είναι πολλά και θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη. Η πρόκληση είναι η σωστή εκτέλεση του δικού της σχεδίου που έχει στείλει στην ΕΕ” δήλωσε.
“Τα μεγάλα project απαιτούν μεγάλη προετοιμασία γι’ αυτό και γίνονται εκτεταμένες διαβουλεύσεις. Όλοι πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες και τις προτεραιότητες του προγράμματος. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Δεν είναι συχνά κοινωνικά δημοφιλείς. Η Ε.Ε. έχει συστήσει επιτροπή για την βοήθεια των κρατών μελών σε συνδυασμό με τις επιλογές των κυβενρήσεων . Όλοι πρέπει να πετύχουμε συνεργασία” δήλωσε.
Η Celine Gauer επικεφαλής της ομάδα δράσης του RRF έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στην Ελλάδα για το επίπεδο προετοιμασίας του ελληνικού προγράμματος αλλά και την ταχύτητα με την οποία κοινοποιήθηκε στις Ευρωπαϊκές αρχές .
Θύμισε ότι οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. για το πρόγραμμα προβλέπει την διάθεση του 27% των πόρων στην πράσινη μετάβαση και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση. ” Η διαδικασία δεν είναι εύκολη αλλά το βλέπουμε ως ομαδική προσπάθεια και η Ε.Ε. υποστηρίζει τα κράτη μέλη, θέλουμε να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις” τόνισε η κ. Gauer.
O διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου θύμισε ότι την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης. Με τα 32 δισ. η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3-3,5% μεσοπρόθεσμα και 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Θύμισε ότι μέγεθος των κονδυλίων μαζί με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2020-2027 και τις αγροτικές επιδοτήσεις φτάνει τα 70 δισ και ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας θα είναι παρών με την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να την υποστηρίξει.