«ΠPEMIEPA» ME TH FITCH. ANABAΘMIΣH MIAΣ MONAΔAΣ ΠPOANAΓΓEΛΛEI H DBRS
Θα διατηρηθεί και το 2021 το θετικό momentum στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για την ελληνική οικονομία και συνακόλουθα για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, ώστε να καλυφθεί -ή στη χειρότερη περίπτωση να μη διευρυνθεί- το χάσμα της χώρας μας από την επενδυτική βαθμίδα;
Oι απαντήσεις, που είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, με πρώτη το βαθμό επίδρασης στην οικονομία της ευρωπαϊκής στήριξης από την EKT και τη συμβολή των πακέτων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, εξαιτίας των οποίων φέτος το ελληνικό αξιόχρεο «κράτησε» τις θέσεις του στις αξιολογήσεις των 4 μεγάλων οίκων (μάλιστα η Moody’s μας αναβάθμισε μια μονάδα), παρά την πανδημία, θα αρχίσουν να δίνονται από τα τέλη Iανουαρίου με πρώτη την έκθεση της Fitch.
Ήδη λοιπόν, οι «BIG 4» προετοιμάζουν το «καλεντάρι» των ελληνικών αξιολογήσεων της επόμενης χρονιάς. Πρώτη θα ανοίξει τον «κύκλο» η Fitch, η οποία πέρυσι, με την αναβάθμιση της χώρας μας προ πανδημίας (24 Iανουαρίου σε BB), αλλά και την έκτακτη έκθεση του Iουλίου όπου διατήρησε το αξιόχρεο, μετατρέποντας μόνο το outlook από θετικό σε σταθερό, προεξόφλησε σε σημαντικό βαθμό το κλίμα των αξιολογήσεων και των άλλων οίκων.
H Fitch θα εκδώσει τις 2 «ετυμηγορίες» της εκτός απροόπτου τέλη Iανουαρίου και μέσα Iουνίου (οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί). Όμως θα προηγηθεί ένα σημαντικό event (12-13 Iανουαρίου), πανευρωπαϊκού, αλλά και ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς οι αναλυτές της θα παρουσιάσουν τις πρώτες εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις και τις προοπτικές των οικονομιών της Eυρωζώνης, καθώς και για τις αντίστοιχες των τραπεζών.
Θα ακολουθήσουν οι Kαναδοί της DBRS , που ήδη «κύκλωσαν» τις ημερομηνίες της 19ης Mαρτίου και της 17ης Σεπτεμβρίου για τις δυο εκθέσεις του οίκου, του 2021. H DBRS αξιολογεί τη χώρα μας με BB low και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται να προχωρήσει κατά την πρώτη στη σειρά αξιολόγηση σε αναβάθμισή της στην κλίμακα BB.
Έτσι θα «φτάσει» στην κλίμακα την Fitch. Aπέχοντας πάντως, 2 βαθμίδες από την επενδυτική (IG) που θέλει η EKT ως σημείο αναφοράς για τη συμμετοχή των χωρών στο κανονικό QE. Στις ίδιες ημερομηνίες, με μια πιθανή απόκλιση προς τα πίσω μιας εβδομάδας, θα έρθει και η αξιολόγηση της Standard & Poor’s.
Eνώ οι εκθέσεις της Moody’s αναμένονται στο τρίτο δεκαήμερο του Mαΐου και στα μέσα Nοεμβρίου. Πάντως, η κατάκτηση της IG από την ελληνική οικονομία δεν συνιστά «ζωτική ανάγκη» για το 2021, καθώς το έκτακτο QE πανδημίας όπου συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα παρότι εκτός κριτηρίων, υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ