Είναι δύσκολο να μιλήσεις στις ελληνικές τράπεζες και να μην σε κάνουν να τις λυπηθείς, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Economist, κάνοντας λόγο για τι δυσκολίες με τις οποίες έχουν βρεθεί αντιμέτωπα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, οι ελληνικές τράπεζες, ίσως αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να αποτελούν τον κακό της «παρέας».
Οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το περιοδικό, τα πήγαν αρκετά καλά κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-08, καθώς αντί να βασίζονται στις “ενέσεις” του κράτους, οι αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες έγιναν ο πιο σίγουρος τρόπος χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης.
Τραπεζικό στέλεχος που επικαλείται ωστόσο, αναφέρει πως οι εν λόγω αγορές έχουν γίνει πλέον καταναγκαστικές έως ένα βαθμό, καθώς η κυβέρνηση απειλεί με ανάληψη των καταθέσεων που διατηρούν οι κρατικές εταιρείες στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν κάνουν αυτό που πρέπει.
Οι ισολογισμοί των τραπεζών ωστόσο σύμφωνα με τον Economist, απειλούνται από τον κίνδυνο χρεοκοπίας καθώς έχουν ήδη καταγράψει απομειώσεις λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων, ενώ παραμονεύει και ο κίνδυνος περαιτέρω αναδιάρθρωσης.
Από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ παρότι τις κρατά ζωντανές, προχωρά τακτικά στην αποτίμηση της αξίας των εγγυήσεων που οι τράπεζες παρέχουν.
Αν τελικά η χώρα δεν χρεοκοπήσει, το μέλλον των τραπεζών συνεχίζει να δείχνει γεμάτο προκλήσεις, αναφέρει το περιοδικό.